Apu Hassan and His Minareetti-men Feat. Naapurin Poika: Talebanin Hanuri

3:34
0.00   64 kuuntelua

Kappaleen sanat

Sävel & sovitus & sanat & MIDI: Antti J
Artisti: Apu Hassan and His Minareetti-men Feat. Naapurin Poika
Drums: Einari Virveli
Perc: Hamza Riq
Bass: Hannes ”kontra-amiraali” Turunmaa
Guitar: Dennis ”Gluefinger” Lurpak
Acc: Don Juan Bolero
Keyb: Jurgen Steinway (without sons)
Sitar: Riksa Ganges
Tablas: Krishna Kerala
Flutes: Zultan Kavai, Ahmet Zurna, Emir Doudouk
Cond: Apu Hassan
Voc: Naapurin Poika
Tuotanto: Jyrkimmät Mahalaskut Ky/Jyrki Mahalasku
Copyrights: AnttiJ & Jyrkimmät Mahalaskut Ky

Otettiin alkutalvesta vähän Hemohes-kuppia Lahden Hiihtostadionin kisamontun ravintolassa rehellisen Lapin miehen Jari Isometsän ja argentiinalais-jepualaisen Bandoneonin Bandiitin Don Juan Boleron kanssa kun AnttiJ:n päähän iski talonsa pikkuvintin kattoparrun tavoin että Mikserin kesäbiisi-kisaanhan voisi vaikka vaihteeksi osallistua. Muutahan ei puutu kuin kisabiisi. Päätettiin siinä Hemohes-paukkujen innoittamina, että ehkä asiaa kannattaa harkita, joten tilattiin saman tien seuraavat neuvoa-antavat.

Kun pyörittelimme ideaa pöydänkulman ja roskakorin välillä, niin Don Juan ryhtyi kesken kaiken muistelemaan keikkaansa Afghanistanin viihdytysjoukoissa. Tukikohtaa piirittävät talebanit kiihdyttivät itsensä hurjaan raivoon ja kiihkeään ammuskeluun heti kun Boleron koraania rienaavan bandoneonin ensimmäiset kurnahdukset sirvahtivat ilmoille.

Sen jälkeen kun singon ammus meni läpi vasemmanpuoleisesta PA-kaapista, oli selvää että lavalta pitää poistua välittömästi pommisuojaan. Sinne jäivät areenalle kaikki soittimetkin. Kun tilanne oli ohi ja esiintyjät valuivat takaisin kohti lavaa, huomattiin että Don Juanin soitin oli poissa: joku oli varastanut sen syntyneen kaaoksen aikana.

Bolero nosti asiasta hitonmoisen metakan minkä johdosta kaikki tukikohdan erikoisjoukot komennettiin etsimään soitinta. Mitään ei löydetty ja pölyiset etsijät palasivat tyhjin käsin ja erikoisen tyhjin katsein, vain rakot varpaissaan.

Mutta annas olla! Someen alkoi ilmestyä keväällä outoja kirjoituksia Afghanistanista hatkat ottaneesta talebanista, joka oli lähtenyt kohti Eurooppaa tarkoituksenaan esitellä soittotaitoaan ja erinomaisen hienoa hanuriaan. Katseltiin Facen kuvista, että äijällähän on Don Juanin soitin. Hemmetti soikoon! Tunnistettiin se ihan varmasti koska kuvassa näkyi jesarilla paikattu palje ja jesariin tarttuneet Don Juanin karvatkin. Idän ihmemies ei erota edes bandoneonia hanurista ja silti kiertelee siellä ja täällä esiintymässä!

Sen verran Don Juan otti nokkiinsa, että päätettiin tehdä musiikin ja satiirin keinoin pahansuopa poliittinen pamfletti paitsi hanurin väärästä omistajasta myös kaiken maailman diktaattoreista ja diktatuureja ihailevista hyypiöistä. AnttiJ:llä oli onneksi valmiina parikin tilanteeseen sopivaa, vieläkin ajankohtaista sanoitusluonnosta vuodelta 2017 joista muokattiin yhden biisin mittainen teksti.

Sitten ei muuta kuin sävellyksen kimppuun. Koska valmista sanoihin sopivaa sävellystä ei ollut, päätettiin että tehdään biisi Duke Ellingtonin ”Caravanin” idean pohjalta, lisättiin sointukiertoon vähän omaa maustetta ja kynäiltiin uusi melodia. Sovitusideoita napattiin aiemmasta AnttiJ:n Caravan-coverista kun haluttiin välttää ylimääräistä työtä ja koska oman sovituksen kopiointi ei ole yleisen syytteen alaista tai kilpailusääntöjen vastaista puuhaa.

Tavanomaisesta Mahalasku-tuotannosta poiketen biisi nojailee akustisiin soittimiin sekä Minareetti-men yhtyeeseen, jota johti tällä kertaa Apu Hassan koska varsinainen Hassan oli köhninyt kassan ja suksinut Sudaniin kuten Jukka Virtanen ja Seitsemän Seinähullua tiesivät kertoa jo vuosia sitten.

Solistiksi pyydettiin lounasta tuonut pitsaläähätti Mico-Petteri Viher-Varpunen jonka ristimme yksimielisesti ”Naapurin Pojaksi” jepelin epävarmoja vokaaleja riittävästi kuunneltuamme; tuo siis ihan vaan Mico-Petterin identiteetin suojaamiseksi ja koulukiusaamisen välttämiseksi.

Don Juan siinä sitten totesi, että taustaan on kyllä pakko saada pillisektio, johon tuottaja Mahalasku totesi ”No money, no honey” mistä ymmärrettiin, ettei tuotantoyhtiöllä ole taaskaan rahaa vaikka torvisoittokunta ”Eesti Riiklik Puhkpilliorkester” olisi ollut valmiina äestämään äänityksessä parilla satasella + laivalippujen hinnalla. Vau, milline suur pettumus! Pillisovitus soitettiin sitten pilleillä Minareetti-men yhtyeen toimesta talkoilla.

Yhdestä pahvilootasta löydettiin sitar, joka oli ostettu yhdeltä Georgelta kun se kyllästyi intialaisen gurun rahastusyrityksiin ja rahastuksen tueksi kehiteltyyn tekosyvälliseen Intia-pastaan. Sitar päätettiin ottaa sovitukseen mukaan kun Don Juan uhrasi sentään pari päivää saadakseen soittimen sellaiseen länsimaiseen vireeseen, että siitä löytyi kaksi sovituksessa tarvittavaa ääntä (Eb ja D).

Tuottaja Mahalasku kyllä yritti vinkua jotain ”kulttuurisesta omimisesta”, mutta me käskettiin sitä osoittamaan valitukset kyseisten soittimien valmistajille, jotka myyvät niitä sutenaan kenelle pakanalle hyvänsä jolta löytyy oikeita maksuvälineitä (ei siis ruplia).

Itämaista vikkelää ja hypnoottista haitari-jatsi-live-meininkiä yritettiin; ehkä onnistuttiin, ehkä ei.

***********

Talebanin Hanuri

Eurooppaan
käy taleban nyt matkaamaan
mut joutuu paikkaan hankalaan
kun päätyy Turkin Ankaraan.
Taleban
moskeijan näkee mahtavan
ja kuulee kumman kuiskinnan
mut’ kuka on tuo musulman?
Kätkössä palatsin
tapaa Turkin sulttaanin
ja mitä pikimmin
joutuu näyttämään mies hanurin

Ukrainaan
käy seuraavaksi matkallaan,
mies onneansa koittamaan
ja hanuriaan soittamaan.
Odessaan
ei taleban käy matkaamaan,
ei mene myöskään Kiovaan
vaan jää Itä-Ukrainaan
sillä luona Donetskin
hän tapaa tsaari Putlerin
Vaik’ on tiikeri Amurin
sillekin näyttää mies hanurin

--------

Kesäpuistossa Luhanskin
mies näki tumman barbaarin
sille soitti hän fanfaarin
bassopuolella sen hanurin



Tashkentin
kentällä kohtas’ imaamin
sai muutamankin dinaarin
kun näytti sille hanurin.

Päin Intiaa
kai siellä paljon soittaa saa?
Ei tullut montaa rupiaa
mies hanuriaan rapsuttaa

Viel’ muistaa Iranin
vanhan Ajatollahin
pitkän parran etenkin
kun väliin jäi se sen hanurin

New Yorkiin
mies tahtoo päästä tietenkin
törmätä Duckin Donaldiin
ja potkia sen hanuriin.




Kommentit

Haluaisitko kommentoida? Rekisteröidy käyttäjäksi tai kirjaudu sisään

Nyhde 16.07.2023
Tämä on yksi niistä harvoista kerroista, kun mikseriläiskappaleen kuvaukseen kirjoitettu tarina kaappaa mielenkiinnon sen verran tehokkaasti, että sitä unohtuu lukemaan jopa kappaletta kuunnellessaan. Kieli on kaivautunut niin syvälle poskeen, että se kuultaa siitä jo läpi, eikä juoni meinaa pysyä aloillaan kappalettakaan. Toisin sanoen, poikkeuksellisen ilahduttava ja levoton taustatarina kappaleella!

Itse biisi ei nyt varsinaisesti huou kuvauksessa mainittua jatsia, mutta hanuri kyllä puhkuu senkin edestä! Osaltaan juuri siksi, osaltaan korostetun apaattis-lakonisen laulutyylin ansiosta kokonaisuus tuntuu alusta loppuun jonkinlaiselta Eläkeläiset-pastissilta aimo kourallisella M.A. Nummista, joka irvailee leuka vääränä sekä kolmanteen persoonaan etäytetylle päähenkilölleen että 2000-luvun monille, köh, /poliittisille vaikuttajille/.

Sanoituksia on "ja sitten" -henkisestä rakenteestaan huolimatta melko helppo seurata. Sen kielikuvat ovat hersyviä, ja etenkin hanurin vilauttelu ja potkiminen onnistuvat kaikessa absurdiuudessaan viihdyttämään. Jos jotain, muslimeista usein käytetty haukkumasana ja jotkin rasistiset stereotypiat eivät välttämättä ole erityisen onnistuneita tai tuoreen tuntuisia ratkaisuja edes huumorikappaleen sanoituksissa. Asioita voi ilmaista niin moni eri tavoin, ettei vastaavanlaiselle ole itsessään tarvetta, ja useampi kuulija saattaa kiusaantua siitä.

Eteenpäin! Jatkuu matka näin! Kappale kulkee kuin kuumehoureinen matkakertomus, maailmankolkasta toiseen väsymättä humppaava sekava orkesteri, joka on sulloutunut risaan rättisitikkaan, josta puuttuu niin pohja kuin moottorikin; jalat viuhuvat yli vuorten ja halki notkelmien, ja meno on kaikessa älyttömyydessään valloittava.

Sävellyspuolella kappale on, omaksi hämmennyksekseni, jokseenkin mestarillinen. Erinäiset melodiat, vastamelodiat, soolot, säestykset ja rytmityksetkin tuntuvat kaikki niin luontevilta, että vain "orkesterin" kokemus sen selittää. Kokonaisuuden sekavuus tuntuu alati hallitulta, eikä kertaakaan tuntunut tulvivan yli siitä huolimatta, että kiehumispisteessä pysyteltiin alusta loppuun.

En odottanut sekavan kokonaisuuden minuun juurikaan iskevän; se ei ole tyyliltään sellainen, että päätyisin herkästi sen kaltaisia kuuntelemaan, mutta huomaan muutamalla kuuntelulla sen kasvaneen mielessäni odotuksiani suuremmaksi. Enkä voi kiistää, etteikö kappaleen päättäminen Donaldin hanurin potkimiseen olisi monellakin tapaa hyvin tyydyttävä ratkaisu.

Läpikotaisen eriskummallinen biisi joka paahtaa menemään ivalla, innolla ja sellaisella pidättelemättömyydellä, että herkempää välillä hirvittää, mutta jonka persoonallista ja varmaa otetta ei voi kiistääkään.
0   +1 +2
 
katai 12.07.2023
Kesäbiisikisassa oli jotakuinkin kaksi aikansa maailmanpolitiikan inspiroimaa kappaletta, ja tästä tunnistanee poliittisen luonteen helpommin kuin siitä toisesta.

Asiayhteyteen nähden (Mikserin kisa) tästä kuuluu että töitä on tehty ja kunnolla. Sävellys on monipuolinen ja viihdyttävä, nousten kisan tuotoksista esille virkistävällä tavalla.

Kappaleen sanallinen sisältö on tämän kommentoijan korviin paradoksaalisella tavalla sekä liian törkeä että tarinan kohteelle liian armollinen. Toisaalta likaiseen tulkintaan ajautuu ehkä liian helposti; toisaalta taas, tämän kuuntelijan mielikuvitus yrittää ajaa päähenkilöä kohti nykyistä shokeeraavampaa loppua, muistaen mm. Gaddafin kohtalon.

Yhteenvetona olkoon, että vaikka kappale ei ehkä ole "kesäbiisi" tavalla jota useimmat odottaisi, on se sopivan erikoislaatuinen tuotos tänä kesänä politiikkaa seuraaville, ja omanlaisensa esimerkki sananvapauden ilosta.
+1   +1 +2
 
AnttiJ 11.07.2023
Diktatuurien, diktaattoreiden ja heidän myötäilijöidensä naurunalaiseksi tekeminen on tunnetusti usein käytetty keino vastustaa kyseisiä tahoja. Tavallinen tallaaja ei oikein muuhun pysty raha-avustusten lisäksi. Irvailuni kohteiden pitäisi kyllä aueta tekstistä hyvinkin helposti ja he kaikki ovat ihan itse ansainneet pääsynsä kappaleeseeni.

Sinänsä on tietysti kovin ikävää, että tilanne on viisun arvoinen vielä tälläkin vuosikymmenellä.
0   +1 +2
 
Snacke 10.07.2023
Olen liian vanha itkemään, ja lienee väärä vuosikymmen tälle nauraakaan, siispä vaimo ja vuohi tavaravaunuun ja ekaan luokkaan teelle mars
+1   +1 +2
 
AnttiJ 08.07.2023
:D :D

Pakko asettaa tarkentava kysymys. Oliko soitossa liikaa hanuria vai tekstissä liikaa "hanuria"?
0   +1 +2
 
Windywalk 04.07.2023
Öööö... no tässä varmaan saavutettiin se mitä haluttiin... suomen kesäbiisikisaan.. voi olla vähän vaikea samaistua... jollain tasolla.... Ihan hervoton veto, nostan hattua, mutta eiiiih... mitä täällä tapahtuu???? Liikaa hanuria mää vaan sanon! Meen ostaa mansikoita
0   +1 +2