Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Asiaa kitaran kielistä

IT
IT
IT (5th
Dimension)

7079 viestiä

#1 kirjoitettu 25.04.2020 14:39

Asiaa kitaran kielistä


Aloitetaanpa tällainen keskustelu, jossa aiheena kitarankielet... Minkälaisia kieliä itse käytät, ja minkälainen merkitys kitaran kielillä on sinulle? Vai onko mitään?


Pohjustan keskustelun muutamalla videolla... Näissä kahdessa ensimmäisessä on vertailua eri kielten paksuuksien välillä... Rick Beato sekä Rhett Shull puhuvat voimakkaasti ohuempien kielisettien puolesta:
Rick Beato - Kielisettien vertailua
Rhett Shull - Kielisettien vertailua

Tuossa taas yleistä asiaa kitaran kieliseteistä:
Choosing The Right Guitar String Gauge

Ja tuossa videossa Darrell Braun puolestaan esittää ihan erilaiset syyt kitaran kielien valitsemiselle:
Darrell Braun on guitar strings


Tässä viimeisessä videossa Darrell Braun esittää, että kielet tulisi osin valita kitaran skaalan mukaan, jotta kieliin saadaan oikea jännitys... Toinen vaikuttava seikka on soittotyyli... Soitatko kieliä kevyesti vaiko voimalla?

Eli Braunin näkemys on Beaton ja kumppaneiden vastainen... Kitaran kieliä ei pitäisi valita äänensävyn (tone) perusteella vaan tuo äänensävy haetaan muista elementeistä, kuten vahvistimesta ja sen EQ säädöistä...

Ja onhan se vielä niinkin, että ohuempia kieliä on helpompi taivuttaa ja niin poispäin, mutta jos soitat pääasiassa sointuja, saattaa hieman paksumpi kielisetti tarjota paksumman ja lämpimämmän äänensävyn...

¤¤¤
Elikkä siinä nyt joitakin näkemyksiä kitaran kielistä... Kuinka itse valitse kielet kitaraasi, ja minkälainen merkitys niillä sinulle mahdollisesti on?

^ Vastaa Lainaa

IT
IT
IT (5th
Dimension)

7079 viestiä

#2 kirjoitettu 25.04.2020 14:47

Itselläni on tuossa mun Fender Modern Player Marauder kitarassa Fender 3150R Regular nikkelikielet... Nää on original bullet tyyppiset ja .010 - .046 paksuiset...

Näillä on viime vuosina IT-demot soitettu, ja itse tykkään kyllä näistä kielistä, ja sointuja on mukava soittaa näillä... Itse myös taivuttelen kieliä aika vähän, joten mulla ei ole siinä suhteessakaan isoa tarvetta ohuemmille kielille...

Pakkauksessa lukee että:

pure nickel
warm, vintage tone

^ Vastaa Lainaa

Filius|B
Filius|B

803 viestiä

#3 kirjoitettu 26.04.2020 20:02

IT kirjoitti:
Pakkauksessa lukee että:

pure nickel
warm, vintage tone

Pure Nickelpäk

^ Vastaa Lainaa

AnttiJ
AnttiJ
Jyrkimmät
Mahalaskut

2050 viestiä

#4 kirjoitettu 27.04.2020 11:29 Muok:27.04.2020 11:49

Olen joskus hölmöyksissäni virittänyt jazzin soittoon tarkoitetut saamarin paksut "orkesterikitaran" kielet Landolaan. Soundi oli tukeva mutta säestämisestä muodostui äestämistä vaikka toki sormet vahvistuivat. Yhtenä yönä heräsin saatanalliseen rämähdykseen: Landolan tallan liimaus oli pettänyt ja talla + kielet olivat pamahtaneet seinään.

No, onneksi tallan sai liimaamalla takaisin ja kitarasta soittokelpoisen. Sattuneesta syystä aloin käyttää huomattavasti ohuempia kieliä ja kas kummaa: soittokin tuntui merkittävästi helpommalta.

Pienen hakemisen jälkeen tulin siihen tulokseen, että kaikkein ohuimmat kielet venyivät liian nopeasti vaihtokuntoon ja päädyin ratkaisuun, jossa ala E - G olivat toiseksi ohuimmasta satsista sekä H ja Ylä E ohuimmasta satsista (samaa merkkiä ne kuinkin olivat). Silloin sai ostaa kieliä yksitellenkin joten pelkän H:n ja E:n vaihdolla selvisi melko pitkälle. Yksi hifistelevä tyyppi väitti huomaavansa jos soitetaan sekasatsilla, mutta kun painaa särkijän ja kompressorin päälle, niin tuskin eroa kukaan huomaa.

Niin ja G pitää olla päällystämätön; niitä päällystettyjä tuli tuhotuksi hirveä määrä koska ne olivat aikanaan aivan hervottoman huonoja kestämään. Itse asiassa paikallisessa musiikkikaupassa oli 60-luvun lopulta alkaen melko kauan ainoastaan päällytettyjä G-kieliä, joten mahdollisuudet muuhun olivat tasan zero.

Koska olen ollut aina ns. komppikitaristi, niin kitara on aina ollut perusvirityksessä. Avoimia virityksiä en ole tarvinnut, koska en esim. ole käyttänyt putkea kuin jossain ihan satunnaisessa kohdassa.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu