Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 

1 2 3 Seuraava >

Kirjoittaja Kahvi-hifistely


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#1 kirjoitettu 15.02.2013 17:51

KorgTriton kirjoitti:
Miten hifistelet kahvilla ja miten saat siitä hyvää?


Ihan perus espressokeitin ja espressomylly jolla voi jauhaa tureet pavut aina yhden shotin kerralaan. Ei kommenvenkkejä. Toki perus hifistelyt ja sen sellaista.

Itse tykkään tehdä espressosta todella tuhtia ja jatkaa sitä sitten maidolla ja mainotvaahdolla Cappuccinoksi.

Rupeaa halpiskahvit tökkimään ja voisi siirtyä mahdollisesti suoraan parikin askelmaa kohti ylempää tasoa kerralla

Millaisesta kahvista pidät? Suodatin? Pannu? Espresso? Turkkilainen? Mocca? Kaikki lähtee oikean genren valinnasta mistä itse eniten tykkää ja kaikkia kyllä voi hifistellä melkoisesti aina kotipaahtoon saakka.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#2 kirjoitettu 15.02.2013 18:20

Jos täällä on muita kahvihifistelijöitä, niin tahtooko joku kimppatilata kuubalaisia torrefacto papuja miun kaa? Etenki siis jos asuisi tai kävisi PK-seudulla joskus. Sais postikulut puoleen, jos joku kilon tahtois tilata.

Siinä on ideana, että niissä sekoittuu tumma ja vaaleapaahto, kun se papujen päälle paahtaessa heitetty sokerikuorrutus käristää sen pavun pinnan jättäen keskustan paahdon vaaleaksi. Koska se kärtsäys tekee kitkeryyttä siihen, niin se sokeri neutraloi sitä ja mausta tulee tasapainoinen vaikka ei käyttäysi sokeria muuten kahvissaan.

Lähinnä espressoon suunniteltu, mutta käyttävät moccapannuissakin.

Jos ei omista myllyä, niin voin mie vaikka jauhaa omalla myllyllä sen koko kilon pikkupusseihin jos en muuten löydä ketään.

25 euroa kilo tulis pavuille hintaa, tollatavalla.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#3 kirjoitettu 15.02.2013 18:28 Muok:15.02.2013 18:30

KorgTriton kirjoitti:

Mä ehkä. Miten ne sitten käytetään? Ihan suodattamalla siitä eteenpäin vai?


Ei kyllä harmainta hajua miten torrefacto toimii suodatin kahvina. Jos siis suomalaiseen kahvikeittimeen sitä ajattelit. En kyllä äkkipäältä keksi miksei toimisi, mutta en kyllä uskalla luvata.

Ihan niitä kytetään jauhamisen jälkeen kuin mitätahansa kahvijauhetta.

Oma mylly kyllä jauhaa suodatinkahvinkin kokoa, mutta miun pitää pyöritytää säätöruuvia 600-kierrosta yhteen suuntaan ja 600-kierrosta takasin kun taas tahdon espressojauhatusta itselleni. Että ihan hiveästi en hypi riemusta ajatuksesta, mutta kyllä tuo kait sitte ehkä onnituisi. Ompahan iltapuhdetta

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#4 kirjoitettu 15.02.2013 18:33 Muok:15.02.2013 18:37

KorgTriton kirjoitti:

Eli nimenomaan juuri tuo espressokeitin olisi poikaa


Joo eli espresso tai sitten moccapannu. Saa vaikka tuolta tai vähän kaikkialta. Laaduissa on vissiin eroa. Bialetilla ei vissiin mene pieleen.

Mistäs minä toki tiedän kuinka se toimisi suodatinjauhatuksessa. Ihan hyvin saattaisi toimia. Tai sitten ei.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#5 kirjoitettu 16.02.2013 13:07

KorgTriton kirjoitti:

Rupeaa halpiskahvit tökkimään ja voisi siirtyä mahdollisesti suoraan parikin askelmaa kohti ylempää tasoa kerralla


Millaisesta kahvista pidät? Suodatin? Pannu? Espresso? Turkkilainen? Mocca?

Millaisella budjetilla olis tarkotus lähteä liikenteeseen?

^ Vastaa Lainaa


BVR
20337 viestiä

#6 kirjoitettu 16.02.2013 13:22

Hifistelen ostamalla nykyjään Rainbown kahvia, jota sitten laittelen paskaseen kestosuodattimeen, sitten kaadan paskasella pannulla vettä liki kalkista valkoiseen vesisäiliöön ja pistän kahvinkeittimen päälle. Kahvi kun on valmistunut niin se nautitaan pinttyneestä mukista. Koska normaali ihminenhän käyttää yhtä kahvimukia ainankin kaksi viikkoa kerrallaan.

^ Vastaa Lainaa


Pohjois-Korea
10911 viestiä

#7 kirjoitettu 16.02.2013 15:01

BVR kirjoitti:
Hifistelen ostamalla nykyjään Rainbown kahvia, jota sitten laittelen paskaseen kestosuodattimeen, sitten kaadan paskasella pannulla vettä liki kalkista valkoiseen vesisäiliöön ja pistän kahvinkeittimen päälle. Kahvi kun on valmistunut niin se nautitaan pinttyneestä mukista. Koska normaali ihminenhän käyttää yhtä kahvimukia ainankin kaksi viikkoa kerrallaan.


Aika snobia. Itsehän kaadan pikakahvia ja kraanasta kuumaa vettä kuppiin.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#8 kirjoitettu 16.02.2013 19:30

Kaikkein tärkein asia kahvin kanssa askarrellessa on vesi.
Jos haluaa sellaista kahvia, kuin siellä etelässä on saanut, pitää saada samanlaista vettä. Siellä on nimittäin kovempi vesi. Meillä pehmeämpi vesi irrottaa makua paremmin, sen takia täällä jopa juodaan vaaleampia paahtojakin. Se irrottaa myös epätoivottujakin aromeja.
Moni on myös pettynyt, kun on vienyt ns. "suomaista kahvia" etelään, kun se ei siellä maistukaan samalle. Sitä pitää mättää enemmän, eikä silti ole sama maku. Vesi pahus tekee tepposet.
Ja muutenkin, veden pitää olla hyvää ja puhdasta, oli missä tahansa, jos haluaa kahvista laadukasta.

^ Vastaa Lainaa


Abyssium
659 viestiä

#9 kirjoitettu 16.02.2013 21:08

Vaalea paahtoisessa kahvissa on enemmän kofeiinia !

Sen verran hifistelen tässä että en tumma paahtoihin sotkeennu vaikka jotkut paremman makuisia ovatkin , vaan valitsen aina sen vaalea paahtoisemman vaihto ehdon ! Halpa kahvit olen kokeillut ja ne eivät mielestäni todellakaan ole ostamisen arvoisia , helvetti !

^ Vastaa Lainaa


Abyssium
659 viestiä

#10 kirjoitettu 16.02.2013 21:27

kahvin_kaataja kirjoitti:
En juurikaan hifistele . kahvin juon mustana, minkäänlainen vaalea lisäaine ei siihen kuulu


Ei todellakaan ellei sitten ole kiire juoda sitä , silloinkin vesi on parempi lisuke ! Vielä vähemmän sokeri

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#11 kirjoitettu 17.02.2013 00:39 Muok:17.02.2013 00:42

Tummapaahtoisessa pavut ovat kypsempiä, sopii paremmin, jos saa kahvista vatsavaivoja. Itselläni on sitä vikaa. Ennemmin joimme tummaa Presidenttiä, mutta sen hinta pompsahti aivan järkyttävästi. Sitten kokeiltiin Lidlistä Arabicaa. Sitä vihreässä paketissa, eikä enää muuta ostetakaan. Se natsasi laakista meidän makuun. On sitten vielä puolet edullisempaakin.
Olemme tilanteeseen oikein tyytyväiset.

Minä juon miten milloinkin, tummana tai maidolla. Joskus join kotona maidolla ja töissä mustana, molemmat ovat hyviä omalla tavallaan. En oikein ymmärrä niitä, joille sopii vain yksi tapa.

Espanjassahan kahviin pannaan aamulla puolet maitoa, päivällä pieni liraus ja illalla juodaan mustana.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#12 kirjoitettu 17.02.2013 10:20

Lautajaska kirjoitti:

Sitten kokeiltiin Lidlistä Arabicaa. Sitä vihreässä paketissa, eikä enää muuta ostetakaan. Se natsasi laakista meidän makuun. On sitten vielä puolet edullisempaakin.


Oletko kokeillut sitä punaista hapispakettia? Useampi tummapaahtoisen ystävä pitää sitä jopa parempana kuin tuota vaikka on vielä halvempaa.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#13 kirjoitettu 17.02.2013 10:30 Muok:17.02.2013 10:31

Haava kirjoitti:
Lautajaska kirjoitti:

Sitten kokeiltiin Lidlistä Arabicaa. Sitä vihreässä paketissa, eikä enää muuta ostetakaan. Se natsasi laakista meidän makuun. On sitten vielä puolet edullisempaakin.


Oletko kokeillut sitä punaista hapispakettia? Useampi tummapaahtoisen ystävä pitää sitä jopa parempana kuin tuota vaikka on vielä halvempaa.


Olen, ei sekään huonoa ole, mutta tuo vihreä maistuu meillä paremmin. Se halpiskahvikin pesee kaikenlaiset Kulta Katriinat ainakin meikäläisen maussa.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#14 kirjoitettu 17.02.2013 11:23

KorgTriton kirjoitti:

Mutta eipä siihen alunperinkään kyllä montaa kymppiä ollut tarkoitus uhrata, että sellain ns. arkijuomahinnalla olisi tarkoitus jotain löytää


Joo. Sodatin kahvissa hi-fistelyä edesauttaa lähinnä kahvimylly (Joku tuollainen toimii suodatin ja pannuhaujatuksessa, mutta espressoon ja muihin hienorakenteisiin ne eivät kelpaa) Mutta menee selvästi yli budjetin. Toki toinen tärkeä on pitää keitin puhtaana ja mocca masteristakaan ei ole haittaa.

Se että kahvi on juuri tasan tureena jauhatettu vaikuttaa kyllä makuun ja myös se, että saa itse säädettyä sen jauhatuksen karkeuden juuri omaan makuun sopivaksi joka pavulle.

Pannukahvi on sitten oma hifistelyjuttunsa. Toiset kiehuttavat ensin ja odottavat sitten. Toiset kiehauttavat (=eriasia kuin kiehuminen). Siinä on tekotavallistakin hifistelyä sitten tuon jauhatuksen ja määrien lisäksi.

Se kahvilaadun testaus on toki sekin yksi ikuinen säätöjuttu noissa.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#15 kirjoitettu 17.02.2013 11:48 Muok:17.02.2013 11:56

Haava kirjoitti:
KorgTriton kirjoitti:

Mutta eipä siihen alunperinkään kyllä montaa kymppiä ollut tarkoitus uhrata, että sellain ns. arkijuomahinnalla olisi tarkoitus jotain löytää


Joo. Sodatin kahvissa hi-fistelyä edesauttaa lähinnä kahvimylly (Joku tuollainen toimii suodatin ja pannuhaujatuksessa, mutta espressoon ja muihin hienorakenteisiin ne eivät kelpaa) Mutta menee selvästi yli budjetin. Toki toinen tärkeä on pitää keitin puhtaana ja mocca masteristakaan ei ole haittaa.

Se että kahvi on juuri tasan tureena jauhatettu vaikuttaa kyllä makuun ja myös se, että saa itse säädettyä sen jauhatuksen karkeuden juuri omaan makuun sopivaksi joka pavulle.

Pannukahvi on sitten oma hifistelyjuttunsa. Toiset kiehuttavat ensin ja odottavat sitten. Toiset kiehauttavat (=eriasia kuin kiehuminen). Siinä on tekotavallistakin hifistelyä sitten tuon jauhatuksen ja määrien lisäksi.

Se kahvilaadun testaus on toki sekin yksi ikuinen säätöjuttu noissa.


Kalareissulla nuotiolla järviveteen kiehautettu nokipannukahvi on kyllä aina jotain aivan omaa luokkaansa ihmisen nautinnoissa. Siinä ei ole niin suurta merkitystä silläkään, mistä puruista sen tekee. Aina se on yhtä hyvää. Sitä kun särpii lokkien kirkuessa ja laineiden loiskiessa rantakiviin.
Yksi suuri osa tuota hifiä on, missä sen nauttii. Samoin keskellä erämaata kuksasta nuotiolla juotu pannukahvi jää aina muistoihin suurena elämyksenä.

Lautajaska muokkasi viestiä 11:53 17.02.2013

Mutta tekeekö kukaan Turkkilaista (tai Kreikkalaista) kavia ibrik-kannussa ja jos tekee, niin mikä täältä saatava kahvilaatu toimii siinä hommassa?
Sehän olisi oma hifistelyjuttunsa myös.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#16 kirjoitettu 17.02.2013 11:53 Muok:17.02.2013 11:54

Lautajaska kirjoitti:

Yksi suuri osa tuota hifiä on, missä sen nauttii.


Mie näkisin, että yksi osa hifiä on se että sen hifistelee riippumatta missä sen nauttii. Sama käyttääkö tälläistä lelua, panukahvia nuotilla tai vetäiseekö turkkilaiset kahvin nuotiolla ja käsikäyttöisellä myllyllä tuorepavuista, niin onhan noita sähköttömiä hifistelylaitteita olemassa vaikka kuinka.

Turkkilaista kahvia olen ajatellut itse koittaa jossainvälissä. Siitä saisi hyvän nuotiokahvin, jos saisi toimimaan. Se on sellaista rauhallisen miehen hommaa, joka sopii tuolaiseen leiritouhuun.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#17 kirjoitettu 17.02.2013 12:04

Haava kirjoitti:
Lautajaska kirjoitti:

Yksi suuri osa tuota hifiä on, missä sen nauttii.


Mie näkisin, että yksi osa hifiä on se että sen hifistelee riippumatta missä sen nauttii. Sama käyttääkö tälläistä lelua, panukahvia nuotilla tai vetäiseekö turkkilaiset kahvin nuotiolla ja käsikäyttöisellä myllyllä tuorepavuista, niin onhan noita sähköttömiä hifistelylaitteita olemassa vaikka kuinka.

Turkkilaista kahvia olen ajatellut itse koittaa jossainvälissä. Siitä saisi hyvän nuotiokahvin, jos saisi toimimaan. Se on sellaista rauhallisen miehen hommaa, joka sopii tuolaiseen leiritouhuun.


Kun vielä lisäksi löytäisi ibrik-kannun. Helsingistä varmaan löytää mitä tahansa, täällä tekee tiukkaa.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#18 kirjoitettu 17.02.2013 12:04 Muok:17.02.2013 12:19

Lautajaska kirjoitti:

Mutta tekeekö kukaan Turkkilaista (tai Kreikkalaista) kavia ibrik-kannussa ja jos tekee, niin mikä täältä saatava kahvilaatu toimii siinä hommassa?


Olebn perehtynyt aiheeseen, mutta en vielä tehnyt, kun ei ole Ibikkiä. Sen pitäisi ilmaisesti illa hyvin korkea, vähän leveä ja kaventua ylöspäin mentäessä, että kiehautus tulee oikein. Monet myytävät kannut eivät täytä etenkään noita kahta ensimmäistä vaadetta. Joka "määrälle" pitää olla oma Ibik, sillä optimaalinen veden määrä on kannusta riippuen vakio, että kiehautus tulee oikein.

Kahvipavunlaadulla ei ole väliä. Toisaalla lähi-idässä juodaan vaaleapaahtoisia ja toisaalla tummia. Ihan omasta mausta kiinni. Tärkeintä on, että jauhatus on TODELLA hienoa. Paljon hienompaa kuin espressossa. Käytännössä mikään sähkömylly ei jaksa jauhaa sitä jauhetta tarpeeksi hienoksi, eli pitää ostaa käsikäyttöinen mylly. Etnisitä kaupoista saa tarpeeksi hienoksi jauhettua kahvia niille, mutta ongelma on, että mitä hienompi jauhatus, niin sitä nopeammin kahvi menee pilalle. Eli turkkilaisessa on kaikkein tärkeintä jauhaa se kahvi välittömästi juuri käyttöä varten.

Sehän olisi oma hifistelyjuttunsa myös.


Se on. Hifistelijät kinastelevat pitääkö kiehauttaa (= eriasia kuin kiiehuttaa, koska idea on, että vesi kihahtaa pohjalta mutta ei pinnalta) yksi vai kaksi kertaa ja yms.. yms... Säätämistä riittää ja vaikuttvat tulokseen ja siihen "cramamaiseen" vaahtoon sinä päällä yhtälailla kuin makuun.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#19 kirjoitettu 17.02.2013 12:14 Muok:17.02.2013 12:24

Lautajaska kirjoitti:

Kun vielä lisäksi löytäisi ibrik-kannun. Helsingistä varmaan löytää mitä tahansa, täällä tekee tiukkaa.


Ei löydä helsingistäkään. Olen törmännyt tähänmennessä vain vääränmuotoisiin Ibrikeihin täälläkin.

Tuolta saa alle tullirajan suoraan egyptistä. Alle kympin hinta ei huimaa päätä tulleineinkaan. Ehkä kannattaa ostaa eri kokoja samalla.

PayPal tili pitää toki olla, mutta sen saa VisElektronillekkin nykyään, niin ei edes tarvitse luottokorttia.

Haava lisäsi viestiä 12:23 17.02.2013


Mylly on vähän kalliimpi, mutta pitäisi jäädä alle tullirajan senkin.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#20 kirjoitettu 17.02.2013 12:41

Haava kirjoitti:
Lautajaska kirjoitti:

Mutta tekeekö kukaan Turkkilaista (tai Kreikkalaista) kavia ibrik-kannussa ja jos tekee, niin mikä täältä saatava kahvilaatu toimii siinä hommassa?




Sehän olisi oma hifistelyjuttunsa myös.


Se on. Hifistelijät kinastelevat pitääkö kiehauttaa (= eriasia kuin kiiehuttaa, koska idea on, että vesi kihahtaa pohjalta mutta ei pinnalta) yksi vai kaksi kertaa ja yms.. yms... Säätämistä riittää ja vaikuttvat tulokseen ja siihen "cramamaiseen" vaahtoon sinä päällä yhtälailla kuin makuun.


Se kai oikeaoppisesti tapahtuu niin, että kiehautetaan ja kaadetaan kupit puolilleen. Sitten kiehautetaan toisen kerran ja kaadetaan kupit täyteen. Ja mitä hitaammin saavutetaan se ensimmäinen kiehahtaminen, sitä parempi, eli uutetaan mahdollisimman hitaasti välillä sekoitellen. Rauhallisen miehen hommaa.
Kahviksi suositellaan brasilialaisia papuja, Rion alueelta, eli mikähän kahvimerkki täyttäisi tuollaisen määreen.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#21 kirjoitettu 17.02.2013 12:48 Muok:17.02.2013 12:53

Lautajaska kirjoitti:

Se kai oikeaoppisesti tapahtuu niin, että kiehautetaan ja kaadetaan kupit puolilleen.


Tuosta kaadosta kiehautusten välissä ainakin kinastelevat kovasti ympäri lähi-itää. Toisten mielestä se on turha (tai jopa hankalaoittaa sitä oikeanlaista tokaa kiehautusta) ja toisten ei. En sitten tiedä.

Aina on kuitenkin tosi tärkeää kataa myös ne purut sieltä pohjalta kuppiin ja antaa kahvin tekeytyä vielä hetki. Se uutto jatkuu siellä kupissa vielä ja tulee muuten liian laihaa.

Kahviksi suositellaan brasilialaisia papuja, Rion alueelta, eli mikähän kahvimerkki täyttäisi tuollaisen määreen.


Tää vaihtelee ympäri lähi-itää. Tosi erilaisia papuja ja paahtoasteita käyttävät. Suomalaiset harrastajat tuntuvat yhtälailla jakautuvan tässä. Se paljon käytetty etenkin turkissa on Rio-y-papu jossa on joku homeen tuoma sivumaku.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#22 kirjoitettu 17.02.2013 13:54 Muok:17.02.2013 13:54

Haava kirjoitti:
Lautajaska kirjoitti:

Se kai oikeaoppisesti tapahtuu niin, että kiehautetaan ja kaadetaan kupit puolilleen.


Tuosta kaadosta kiehautusten välissä ainakin kinastelevat kovasti ympäri lähi-itää. Toisten mielestä se on turha (tai jopa hankalaoittaa sitä oikeanlaista tokaa kiehautusta) ja toisten ei. En sitten tiedä.

Aina on kuitenkin tosi tärkeää kataa myös ne purut sieltä pohjalta kuppiin ja antaa kahvin tekeytyä vielä hetki. Se uutto jatkuu siellä kupissa vielä ja tulee muuten liian laihaa.

Kahviksi suositellaan brasilialaisia papuja, Rion alueelta, eli mikähän kahvimerkki täyttäisi tuollaisen määreen.


Tää vaihtelee ympäri lähi-itää. Tosi erilaisia papuja ja paahtoasteita käyttävät. Suomalaiset harrastajat tuntuvat yhtälailla jakautuvan tässä. Se paljon käytetty etenkin turkissa on Rio-y-papu jossa on joku homeen tuoma sivumaku.


Pitäisi vihjata kebabravintoloitsijalle, että alkavat tehdä Turkin kahvia siten, että se tapahtuu asiakkaan nähden. Kaikkihan nuo eivät edes kyseistä juomaa tarjoa, mutta kyllä toisilta saa, kun pyytää. Tuovat sen vain sitten kupposessa takahuoneesta, ettei sitä pahus näe, miten sen tekevät. Luulisi heillä olevan oikea pannu sentään.

^ Vastaa Lainaa


pieslice
3286 viestiä

#23 kirjoitettu 18.02.2013 19:18

oon huomannu että nescafen murukahvi ja hylamaito maistuvat erillään ihan hirveiltä mutta kun ne yhdistää, niin lopputulos on siedettävä. Ainakin parempi kuin pohjaanpalanut suodatinkahvi paskasella keittimellä.

^ Vastaa Lainaa


Sunt1o
aka Tuhma Pupu
3459 viestiä
Luottokäyttäjä

#24 kirjoitettu 18.02.2013 20:29

Tahtoisin hifistellä kahveilla, mut miul ei oo kahvinkeitintä enkä taho semmosta pöydälle hankkiakkaan.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#25 kirjoitettu 18.02.2013 22:42 Muok:18.02.2013 22:43

Sunt1o kirjoitti:
Tahtoisin hifistellä kahveilla, mut miul ei oo kahvinkeitintä enkä taho semmosta pöydälle hankkiakkaan.


Turkkilainen kahvi? Pannukahvi? AeroPress? Handpresso?

Käsikäyttöinen mylly minkä tahansa noiden kanssa ei ole paljon pippurimyllyä suurempi?

Haava muokkasi viestiä 22:42 18.02.2013

^ Vastaa Lainaa


Tusina Immonen
10508 viestiä

#26 kirjoitettu 19.02.2013 11:04

Mokkapannu alkoi houkuttelemaan kun luin tän ketjun.

Mua kiinnostais, että onko noilla muttereilla paljonkin eroja? Kun oon toiminu jonkun aika halvan olosen mutteripannun kanssa, ja se on kyllä aika säätämistä ollu. Pannussa ei oo ylipaineventtiiliä, eikä se oo täysin tiivis, jolloin siitä aina vähän tirskuu kakkaa hellalle väleistä, mut hyvää kahvia tulee kyllä.

Kannattaako tässä nyt sitte panostaa vähän parempaan, kun se kiinnostais, ja mikä (Bialetti) on hyvä?

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#27 kirjoitettu 19.02.2013 11:44

Tusina Immonen kirjoitti:

Mua kiinnostais, että onko noilla muttereilla paljonkin eroja?


Oman koemuksen mukaan on. Miulla oli yksi halpis ja sillä tuli täyttä paskaa vaan. En kyllä ole onnistunut Bialettienkan kanssa, mutta kahvi on ollut parempaa ja tiivisteet on pelannu paremmin. Se että en oo onnistunu niilläkään johtunee, että en tykkää mocca kahvista. Myös puhdistus on onnistunut paremmin sillä paremmalla.

Kun oon toiminu jonkun aika halvan olosen mutteripannun kanssa, ja se on kyllä aika säätämistä ollu. Pannussa ei oo ylipaineventtiiliä, eikä se oo täysin tiivis, jolloin siitä aina vähän tirskuu kakkaa hellalle väleistä, mut hyvää kahvia tulee kyllä.


Osittain tuo on myös ominaisuus, mutta yvä pannu auttaa tuohon. Ominaisuus siinä mielessä, että jos sitä kahvia tamppaa espressomaisesti, niin kyllähän se tekee noin. Toisaalta jotkut tuntuvat tekevän noin tahallaan, kun silloin kahvi on heistä parempaa. Toiset taas ei.

Sitten taas jos se vuotaa vaikka ei ole tampannut sitä viimeisenpäälle, niin tiivisteet ovat huonot. Jos kyseessä on bialetti tai muut laadukkaampi tuote, niin menisin kauppana valittamaan ja pyytämään uusia tiivisteitä. Bialettiin saa uusia tiivisteitä ostettuakin.

Kannattaako tässä nyt sitte panostaa vähän parempaan, kun se kiinnostais, ja mikä (Bialetti) on hyvä?


Express on se klassinen perusalumiini. Osa tuntuu pitävän sitä teräksistä parempana kun kuumenee nopeammin. Vaikeampi pitää puhtaana ja ei toki toimi induktion kanssa kuin teräksinen (Venus).

Sitten on vielä se Bialettin erikoismalli (Brikka), joka toimii jotenki erilailla kuin nuo perinteiset. Siinä on joku monimutkaisempi venttillisytseemi, joka tekee siitä aavustuksen espressomaisemman siitä paineesta kai. Silti lukemani mukaan moccapannu edelleen, eikä tee espressoa. Visiin maksaa selvästi enemmän kuin nuo perusmallit.

Se miksi puhun perus vaikeudesta niin paljon johtuu siitä, että niitä ei oikein kannattais pestä ku vedellä. Jos pesuaineella, ni välttää tiivisteiden pesua sitte sille. Ja ku se pitää aina muutenki pestä heti, että se ei tuhoutuisi ni sillä on aikapaljon väliäki jatkuvassa käytössä.

Se mocca-pannun koko on kyllä ikuisuusaihe. Aina se kannattaa laittaa täyteen vettä vaikka ei sitä kaikkea vettä tahtoisikaan tykittää läpi. Joka koolla on se oma optimimäärä mitä sitä kahvia kannattaa tehdä, että siitä tulee parasta. Vaikea sitten sanoa.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#28 kirjoitettu 19.02.2013 11:58

Tusina Immonen kirjoitti:
Mokkapannu alkoi houkuttelemaan kun luin tän ketjun.

Mua kiinnostais, että onko noilla muttereilla paljonkin eroja? Kun oon toiminu jonkun aika halvan olosen mutteripannun kanssa, ja se on kyllä aika säätämistä ollu. Pannussa ei oo ylipaineventtiiliä, eikä se oo täysin tiivis, jolloin siitä aina vähän tirskuu kakkaa hellalle väleistä, mut hyvää kahvia tulee kyllä.

Kannattaako tässä nyt sitte panostaa vähän parempaan, kun se kiinnostais, ja mikä (Bialetti) on hyvä?


Kahveden pitäisi olla 92 asteista, kun se joutuu porojen kanssa tekemisiin. Mutteripannussa vesi kiehuu ja sen synnyttämän höyryn paine lykkää veden kahvipurujen läpi, eli se on silloin liian kuumaa ja irrottaa sellaisia makuja, jotka eivät ole toivottuja. Se on huono puoli kyseisessä laitteessa. Kyllä sillä paljon kahvia tehdään, mutta ei sen tulos ole paras mahdollinen.
Veden lämpötila suodatuksessa on oikeastaan ainoa, mikä keittimissä heittelee. Halpakin keitin tekee hyvää, jos se asia on kunnossa. Kalliimmissa keittimissä on panostettu siihen, että lämpötila on varmasti oikea. Ostaessaan sellaista laitetta voi olla varmempi laitteen toimivuudesta.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#29 kirjoitettu 19.02.2013 12:21

Lautajaska kirjoitti:

Kahveden pitäisi olla 92 asteista, kun se joutuu porojen kanssa tekemisiin. Mutteripannussa vesi kiehuu ja sen synnyttämän höyryn paine lykkää veden kahvipurujen läpi, eli se on silloin liian kuumaa ja irrottaa sellaisia makuja, jotka eivät ole toivottuja. Se on huono puoli kyseisessä laitteessa. Kyllä sillä paljon kahvia tehdään, mutta ei sen tulos ole paras mahdollinen.


Tämä on kyllä makuasia, mutta itse en ole mutterilla onnituntu saamaan kahvia kohdalleen ikinä. Toisaalat en ole suodattamallakaan, että ehkä se olen vain minä.

^ Vastaa Lainaa


Fakap
Trancevastaava
4849 viestiä
Luottokäyttäjä

#30 kirjoitettu 19.02.2013 16:43

Käytän Lidlin valmista espressojauhatusta latteen. Saatan joskus siirtyä papujen jauhamiseen. Vaikken ole mikään makuhifistelijä, niin luulen pitäväni siitä, että keittiössä on hieno kahvimylly ja jauhettujen papujen tuoksu.

Viime päivinä olen tosin juonut tavallista pannukahvia, johon käytän Rainbowia. En ole koskaan kokeillut kalliita merkkejä.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#31 kirjoitettu 19.02.2013 17:20

Fakap kirjoitti:
Käytän Lidlin valmista espressojauhatusta latteen.


Millaisella laitteella teet?

Saatan joskus siirtyä papujen jauhamiseen.


Saattaa arantaa aika paljonkin, kun tuoreuden lisäksi siihen saa oikeamman karheuden siihen jauhatukseen.

^ Vastaa Lainaa


Fakap
Trancevastaava
4849 viestiä
Luottokäyttäjä

#32 kirjoitettu 19.02.2013 18:47

Haava kirjoitti:
Fakap kirjoitti:
Käytän Lidlin valmista espressojauhatusta latteen.


Millaisella laitteella teet?


Mulla on kaksi ilmaiseksi saatua espressokeitintä ja laatu on sen mukaista. Toinen valuttaa hyvää cremaa, mutta vaahdotin ei toimi kunnolla. Toinen vaahdottaa hyvin, mutta valuttaa huonoa lirukahvia. Tällä hetkellä käytän jälkimmäistä, koska tykkään kunnon maitovaahdosta. Vaihdan joskus parempaan kun saa ilmaiseksi tai halvalla.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#33 kirjoitettu 20.02.2013 08:19 Muok:20.02.2013 08:59

Fakap kirjoitti:

Mulla on kaksi ilmaiseksi saatua espressokeitintä ja laatu on sen mukaista. Toinen valuttaa hyvää cremaa, mutta vaahdotin ei toimi kunnolla.


Joo. Tai piekemminkin hyvän näköistä cremaa, kun sen kahva on lienee paineistettu? Mikä siis on normikäyttäjän koneessa ihan hyväkin asia, kun se laite ei ole silloin niin tarkkaa siitä kahvin jauhatuksen karheudesta, eikä sitä täydellistä kuppia tarvitse opetella tekemään sekunttikellokädessä. Hifistelyn mahdollisuudet vähenee ja se ymmärrys siitä miten se jauhatus ja tamppaus vaikuttavat siihen tulokseen. Samalla se paineistus auttaa myös sen creman syntymisessä vaikka lopputulos ei olekkaan samanlainen, niin ainakin näyttää hyvältä.

Normimenetelmällä (se kahvijauhe itse luo sen paineen) se Crema kertoo että ainakin jotain on mennyt oikein. Paineistettu kahva luo creman huhupuheen mukaan vaikka sahanpuruista.

^ Vastaa Lainaa


Fakap
Trancevastaava
4849 viestiä
Luottokäyttäjä

#34 kirjoitettu 20.02.2013 09:31

Haava kirjoitti:
Fakap kirjoitti:

Mulla on kaksi ilmaiseksi saatua espressokeitintä ja laatu on sen mukaista. Toinen valuttaa hyvää cremaa, mutta vaahdotin ei toimi kunnolla.


Joo. Tai piekemminkin hyvän näköistä cremaa, kun sen kahva on lienee paineistettu? Mikä siis on normikäyttäjän koneessa ihan hyväkin asia, kun se laite ei ole silloin niin tarkkaa siitä kahvin jauhatuksen karheudesta, eikä sitä täydellistä kuppia tarvitse opetella tekemään sekunttikellokädessä. Hifistelyn mahdollisuudet vähenee ja se ymmärrys siitä miten se jauhatus ja tamppaus vaikuttavat siihen tulokseen. Samalla se paineistus auttaa myös sen creman syntymisessä vaikka lopputulos ei olekkaan samanlainen, niin ainakin näyttää hyvältä.

Normimenetelmällä (se kahvijauhe itse luo sen paineen) se Crema kertoo että ainakin jotain on mennyt oikein. Paineistettu kahva luo creman huhupuheen mukaan vaikka sahanpuruista.


Paineistettu kahva? Se keitinhän sen paineen luo ja kahva pitää paineen suodattimessa. Siinä paremman näköistä kahvia valuttavassa keittimessä oli painavempi se suodatinkahva-yhdistelmä. Ja se oli muutenkin vähän isompi.

Se Lidlin jauhatus näyttää ihan hienolta. Mutta tosiaan ei sillä cremalla ole mulle edes esteettistä iloa, kun kuitenkin dumppaan sen kupilliseen maitovaahtoa. En usko, että espresson koostumuksella on paljoa väliä siinä.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#35 kirjoitettu 20.02.2013 09:42

Fakap kirjoitti:

Paineistettu kahva? Se keitinhän sen paineen luo ja kahva pitää paineen suodattimessa.


Eikun laatukoneissa se kahvi tampataan tiukaksi kakuksi ja se tiukka kahvi "kakku" luo sen vastapaineen sen koneen tuottamalle paineelle. Halpiskeittimissä se kuppi siinä kahvan alaosassa on yksireikäinen ja se teräskuppi luo sen vastapaineen siihen koneen paineelle eikä kahvi. Tästä on juuri se hyöty, että vääränkokoinen jauhatus tai olematon tamppaus eivät tuoat täysin surkeaa litkua, vaan kahvi on aina vähintäänkin kohtalaista.

Siinä paremman näköistä kahvia valuttavassa keittimessä oli painavempi se suodatinkahva-yhdistelmä.


Joo. Se suodatinkahvan koko on sinällään tärkeä, kun se pitää lämpötilan tasaisena. Tärkeää on, että se kahva on kuuma kun sitä kahvia alkaa tehdä. Se joko lämpenee siinä koneesa muutenkin tai sitten sen läpi voi vaan valuttaa kuumaa vettä.

Se Lidlin jauhatus näyttää ihan hienolta.


Joo. En tiedä, mutta silmällä sitä ei näe. Voisi melkein huvikseen ostaa yhden purtilon ja kokeilla omalla koneella millainen se jauhatus on. Se on yleensä liian karkeaa lähes aina sen takia, että espresso kokonen jauhatus tuppaa tukkimaan ne mutterin muotoiset mocca-pannut.

Mutta tosiaan ei sillä cremalla ole mulle edes esteettistä iloa, kun kuitenkin dumppaan sen kupilliseen maitovaahtoa. En usko, että espresson koostumuksella on paljoa väliä siinä.


Ei sillä Cremalla välttämättää joo. Maulla toki on ja oikeintehtynä se crema siihen kyllä tulee ihan automaattisesti. Melkein kannattaa miettiä onko jotain pielessä jos ei tule. Toki hyvä kahvi on aina hyvää, että ei siinä mitään.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#36 kirjoitettu 20.02.2013 11:57

Täällä Suomessa on nykyjään joitain kahvibaareja, joissa tuosta kahvin valmistuksesta on tehty ihmeellistä pipertelyä. Silti en huomaa, että maku olisi mitenkään erilainen. Etelässä ne vain tekevät kahvia. Ei heillä ole punnuksia, joilla puristetaan kahvi tarkkalla kilopondimäärälla ja muuta vastaavaa. Vaan on se niin hyvää siellä auringon alla, etteivät pääse meidän pipertelijät lähellekään.
Vähän sama noiden viinin purskuttelijoidenkin kanssa. Espanjalaisetkin pilkkaavat niitä ja jos mikä ovat viinikansa. Siellä se ei ole ollenkaan kummallinen juoma, sen voi saada eteensä aivan tavallisessakin juomalasissa, eikä maussa ole mitään vikaa silti. Täällä kun näkee viinikerholaisten kokoontuneen maistelemaan, niin voi sitä veivaamista. No, onhan se täällä tehtykin eksoottiseksi hommaksi. Hinnastakin sen huomaa.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#37 kirjoitettu 20.02.2013 12:03 Muok:20.02.2013 12:20

Lautajaska kirjoitti:
Täällä Suomessa on nykyjään joitain kahvibaareja, joissa tuosta kahvin valmistuksesta on tehty ihmeellistä pipertelyä. Silti en huomaa, että maku olisi mitenkään erilainen. Etelässä ne vain tekevät kahvia. Ei heillä ole punnuksia, joilla puristetaan kahvi tarkkalla kilopondimäärälla ja muuta vastaavaa. Vaan on se niin hyvää siellä auringon alla, etteivät pääse meidän pipertelijät lähellekään.


Kyllä ne monet ovat pipertäneet ne myllyjen jauhatukset kohdilleen ja löytäneet oikeast pavut. Ihan turha kuvitella että esim. italiassa ei joka baasissa olisi barista säätänyt sitä myllyä juuri tasan sopivalle. Tietenkin sen voi tehdä ilman sekunttikelloa, mutta se aika jonka se valuu sieltä on jokatapauksessa yksi oleellisimmista muuttujista ja jokainen etelän barista on siitä selvillä ja juuri kukaan italialainen barista ei taatusti heitä sitä kahvipurua satunnaista määrää sinne kuppiin.

Nimenomaan siinä säätövaiheessa itse ymmärrän hyvin, että sitä kelloa tuuijottaa ja vaikka sitten jopa punnitsee sen kahvin jos oikein tahtoo olla tarkka. Kun se, että eri parametreja voi tutkia niin se kahvi pitää saada tasalatuiseksi. Sitten kun se oikea sweetspot löytyy, niin sittenhän pieni heitely suuntaan jos toiseen harvoin haittaa.

Haava lisäsi viestiä 12:15 20.02.2013

Espanjasta en tiedä, mutta kahvin kultamaassa italiassa kahviin suhtaudutaan yhtäsuurella vakavuudella kuin muutenkin ruokaan. Eli poskettoman isolla.

Helpon näköisesti, mutta ei aina helposti.

Haava lisäsi viestiä 12:16 20.02.2013

Asuin puolitoistakuukautta Ranskan rivieralla ja tein sieltä pari reissua Italiaan. Antibesin lähistön kahvilat tarkkaan kolunneena voin sanoa, että vaikka sain kyllä hyvää kahvia Ranskassa, niin kyllä se vasta Ventimiglian jälkeen alkoi näkyä että homma oli hallussa.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#38 kirjoitettu 20.02.2013 12:34 Muok:20.02.2013 14:07

Haava kirjoitti:
Lautajaska kirjoitti:
Täällä Suomessa on nykyjään joitain kahvibaareja, joissa tuosta kahvin valmistuksesta on tehty ihmeellistä pipertelyä. Silti en huomaa, että maku olisi mitenkään erilainen. Etelässä ne vain tekevät kahvia. Ei heillä ole punnuksia, joilla puristetaan kahvi tarkkalla kilopondimäärälla ja muuta vastaavaa. Vaan on se niin hyvää siellä auringon alla, etteivät pääse meidän pipertelijät lähellekään.


Kyllä ne monet ovat pipertäneet ne myllyjen jauhatukset kohdilleen ja löytäneet oikeast pavut. Ihan turha kuvitella että esim. italiassa ei joka baasissa olisi barista säätänyt sitä myllyä juuri tasan sopivalle. Tietenkin sen voi tehdä ilman sekunttikelloa, mutta se aika jonka se valuu sieltä on jokatapauksessa yksi oleellisimmista muuttujista ja jokainen etelän barista on siitä selvillä ja juuri kukaan italialainen barista ei taatusti heitä sitä kahvipurua satunnaista määrää sinne kuppiin.

Nimenomaan siinä säätövaiheessa itse ymmärrän hyvin, että sitä kelloa tuuijottaa ja vaikka sitten jopa punnitsee sen kahvin jos oikein tahtoo olla tarkka. Kun se, että eri parametreja voi tutkia niin se kahvi pitää saada tasalatuiseksi. Sitten kun se oikea sweetspot löytyy, niin sittenhän pieni heitely suuntaan jos toiseen harvoin haittaa.

Haava lisäsi viestiä 12:15 20.02.2013

Espanjasta en tiedä, mutta kahvin kultamaassa italiassa kahviin suhtaudutaan yhtäsuurella vakavuudella kuin muutenkin ruokaan. Eli poskettoman isolla.

Helpon näköisesti, mutta ei aina helposti.

Haava lisäsi viestiä 12:16 20.02.2013

Asuin puolitoistakuukautta Ranskan rivieralla ja tein sieltä pari reissua Italiaan. Antibesin lähistön kahvilat tarkkaan kolunneena voin sanoa, että vaikka sain kyllä hyvää kahvia Ranskassa, niin kyllä se vasta Ventimiglian jälkeen alkoi näkyä että homma oli hallussa.


Onhan siinä toki vinha ero, että ei muuta teekään, jolloin homma on selkäytimessä, kuin että yrittää tehdä perässä. Ranskalaisillahan on ihan oma kahvijuttunsa, mikä ei ole huonoa sekään. Ranskan kahvia on jo kauan saanutkin ostaa Suomestakin. Onnistuu tavallisella keittimellä, kahvia vain tupla annos suppiloon ja miksataan kuppiin puolet kuumaa maitoa. Ja isosta korvattomasta kupista.

Tässä sitten espanjan barista näyttää miten tehdään maailman herkullisin kahvi, barraquito.
Nykyisin nuo aineet löytyvät jo kaupoista täältäkin. Tarvitaan kondensoitua maitoa, jota saa jo ruokakaupasta. Licor 43 on espanjalainen vaniljalikööri, sitä saa Alkosta, sitten vain maitokahvia ja toimitaan, kuten videolla. Tämä on Teneriffan erikoisuus, jota voi kehua kaikille. Nimi mieleen, kun menette Teneriffalle.
Teki tuon kerran Gran Canariallakin baarimikko, kun kerroin ohjeen. Oli innoissaan, eikä juoma sillä kertaa maksanutkaan mitään.

Tuo baarimies tekee oikein kerroksiksi, harvemmin noin hienosti touhuavat, hyvää on silti.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#39 kirjoitettu 20.02.2013 18:33 Muok:20.02.2013 18:34

Lautajaska kirjoitti:

Ranskan kahvia on jo kauan saanutkin ostaa Suomestakin. Onnistuu tavallisella keittimellä, kahvia vain tupla annos suppiloon ja miksataan kuppiin puolet kuumaa maitoa. Ja isosta korvattomasta kupista.


Café au lait? (Ei saa sekoittaa italialaiseen caffè latteen) Kyllä ne ainakin Rivieralla sen tekivät aina espressokoneella. Sellaista perusjuotavaa kahvia joka sai syyn käytdä italian puolella. Ei onnistu kylläsuodattamalla ainakaan se.

Tässä sitten espanjan barista näyttää miten tehdään maailman herkullisin kahvi, barraquito.


Täytyy koklata joskus. Nyt harmittaa vietävästi kun en tuonut torrefacto pauja viimeksi Espanjasta. Tosin taitavat nykyään olla kiven alla sielläkin vaikka ennen melkein joivat sitä lähinnä.

^ Vastaa Lainaa


karman hardon
1994 viestiä

#40 kirjoitettu 20.02.2013 19:25

about 4 vuotta sitten vaimo bongasi Stockan hulluilta päiviltä Delonghin Perfecta-kahvikoneen - se oli vielä sitä aikaa kun Stockallakin oli ns. hyviä alennuksia: ovh. oli jotain tonnin pintaan, kone lähti kotiin n. 600 eurolla! Lidlistä saa kilon espresso--papuja (samoja mitä saa mm. Stockalta) hemmetin edukkaasti, joten ns. normikahvia ei tule enää juurikaan hörpittyä. Sanoisin, että kone on "maksanut" itsensä takaisin jo moneen kertaan!

^ Vastaa Lainaa

1 2 3 Seuraava >

Vastaa Aloita uusi keskustelu