Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Tällaista tällä kertaa...

Niin... Kuten ainakin se kourallinen faneja, joita minulla henkilökohtaisesti, ja joita Pistosahallakin on, ovat huomanneet, olemme kaikki olleet pienellä luovalla tauolla. Tauko on itsessään kuitenkin pakon sanelema - tarkalleen ottaen Suomen laissa määrätty asevelvollisuus. Minun itseni kohdalla tietysti siviilipalvelusvelvollisuus. No, ehkäpä tästä asiasta pitäisi kertoa jotakin, sillä tiedän, että suurimmalla osalla, jotka tätä lukevat, nousevat suoranaiset vihan tunteet pintaan. Vain ja ainoastaan siitä syystä, että tässäkin niin mainiossa Mikseri -kommuunissa on niitä ns. "PitkäTukkaRisuPartaPilvenPolttajaSivariHomoIsänmaanPettureita". No, sanottakoon tässä vaiheessa, että aseistakieltäytyjiä on ollut aivan yhtä kauan kuin on ollut maailmassa sotia, joten ilmiö ei ole mikään uusi.

Yleinen käsitys tavallisella, armeijan käyneellä, Matti Meikäläisellä on tietysti se, että "Sivarit on maanpettureita, jotka ovat päässeet lunkimalla läpi koko asevelvollisuutensa". Voi, kunpa tuon kaltaiset ihmiset edes tietäisivät, mistä puhuvat. No, itsekin armeijassa pikavisiitin aikoinani tehneenä, voin sanoa, ettei siellä armeijassakaan herkkua ole, pakko myöntää. mutta, verrattaen siviilipalvelukseen (eritoten siinä tapauksessa, jos ei satu olemaan sitä työpaikkaa, jossa siviilipalveluksen suorittaa loppuun), se on jopa huomattavasti kevyempi, jos sattuu pääsemään siitä läpi 180:ssä päivässä. AUK ja muut vastaavat ovat taas asia erikseen, joihin en puutu.

Jos nyt tässä mainittakoon muutama siviilipalveluksen huono ja hyvä puoli verraten puolivuotiseen armeijaan, eroja, sekä huonoja että hyviä, löytyy monia.
Siviilipalveluksen ensimmäinen kuukausi on ns. koulutusjakso, jonka tarkoituksena on antaa siviilipalvelusmiehelle valmiudet tulevan siviilipalveluksen suorittamiseen, joka koulutusjakson jälkeen kestää vielä 12 kuukautta. Koulutusjakso käydään luonnonkauniilla Lapinjärvellä, noin 100 kilometriä Helsingistä Kouvolan suuntaan. Kuitenkin, ottaen huomioon, että siviilipalveluksessa palvelusaika on ainoastaan 8-16, kun taas armeijassa se vastaavasti on 6-18, ajankulu on Lapinjärvellä miltei mahdotonta, ellei sitten satu olemaan hyvinkin luova persoona. Lapinjärvellä nähkääs ei ole yhtään mitään. Yksi ravintola, palveluskeskuksen alueella on kanttiini, bändikämppä, "jalkapallokenttä" ja kuntosali. Päivät istutaan luennoilla, joka on hyvin tylsää toisinaan. No, armeijassahan on taas toisinpäin - kaikki on tehty miehille valmiiksi. Mitään ei tarvitse itse ajatella, kunhan vain ollaan siellä, mihin on määrätty siihen aikaan kun on määrätty. Näillä eväillä pääsee jo pitkälle. No, armeijassa olisi hyvä olla tuo peruskunto jonkinlaisessa mallissa, sivarissa sellaista ei tarvitse olla.

Yksi epäkohta siviilipalveluksessa on työpaikan haku loppupalveluksen ajaksi. Kaikkihan tietävät Suomen tämänhetkisen työllisyystilanteen, joka ei ole kovinkaan valoisa. Tässä kohdassa, siviilipalvelusmisten riesana toimii vielä se tosiasia, että he eivät voi työskennellä missään muualla kuin paikoissa, joiden tavoitteena on tehdä yhteistä hyvää. Rahan tuottaminen päätavoitteena ei siis ole mahdollista. Joten, mahdolliset työpaikat ovat rajattu kuntiin, kouluihin, sairaaloihin, seurakuntiin ja erilaisiin yhdistyksiin. Tämä hankaloittaa tehtävää suunnattomasti, ja mikä tärkeintä - siviilipalvelusmiehen on haettava paikkansa itse! Monet siviilipalvelusmiehistä ovat työttömiä, tai olleet töissä, jotkut päässeet helposti töihin, toiset ovat joutuneet niitä hakemalla hakemaan. Viimeiseksi mainittu ryhmä huomioon ottaen, ei ole reilua laittaa miestä käymään läpi samaa työnhakuruljanssia jälleen kerran läpi. Kun taas verrataan armeijaan - mitään ei tarvitse miettiä, kaikki on valmiina.

Viime aikoina on ollut paljon keskustelua uudistuvasta siviilipalveluslaista, jota aletaan soveltamaan jo 2008, mutta joka mahdollisesti olisi käytännössä täysmääräisesti vasta vuoden 2013 aikoihin. Suuria muutoksia on kyllä luvassa, varsinkin koskien palvelusaikaa - ehdotettu palvelusaika laskettaisiin 12:n kuukauteen, mutta siihen lisätään enintään 33:n päivän kertausharjoituksia. Paino sanalla "enintään". Myös siviilipalvelusmiehen asumiskustannuksia työpalvelun ajaksi on ehdotettu asettaa valtiolle maksettavaksi. Tämä olisi erittäin merkittävä muutos, sillä työnantajat ja KELA eivät välttämättä kovin halukkaita ole niitä maksamaan, mutta jonkun se kuitenkin täytyy tehdä.

Ihanteellinen tilannehan olisi se, että työpalvelupaikan olisi saanut jo koulutusjakson aikana, tai jopa ennen sitä. Jos kuitenkin käy niin, ettei paikkaa löydy, joudut viettämään aikaasi Lapinjärvellä, joka varmasti jossain vaiheessa alkaa vaikuttaa mielenterveyteesi, joko hyvässä tai huonossa mielessä.

Rakkaat ihmiset, miettikää muutaman kerran ennenkuin päätätte lähteä siviilipalvelukseen. Armeija on helpompi ja nopeampi suorittaa, eikä stressaa niinkään paljoa. Jos kuitenkin päätätte lähteä siviilipalvelukseen, ihailen teidän päätöstänne ja ideologiaanne, sillä siinä vasta on miehen mitta, joka uskaltaa sanoa "EI", kun valtio määrää aseisiin.

Kirjoitettu Wednesday 04.04.2007

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi   tai kirjaudu sisään


Kirjaudu Facebook-tunnuksella: