Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Ohjelmistotuotanto ja piratismin vaikutukset


Apo
984 viestiä
Luottokäyttäjä

#1 kirjoitettu 07.05.2003 14:16

"Sony Buys Sonic Foundry Products: Acid, Vegas and Sound Forge"
http://www.pcworld.com...

"Ultrafunk has ended all sales and future development of the Sonitus:fx series of audio plug-ins"
http://www.ultrafunk.c...

"Apple buys Emagic"
http://www.macmerc.com...

"Pinnacle Systems has acquired Steinberg Media Technologies"
http://www.theregister...

Oheisilla uutisilla tuntuu kaikilla olevan yhteistä se, että äänen käsittelyyn liittyvä ohjelmistotuotanto ei kannata tarpeeksi. Onko tuossa konkreettisesti nähtävissä piratismin vaikutus, eli audiosofta ei yksinkertaisesti myy tarpeeksi vai ovatko yritykset olleet vain turhan optimistisia markkinoiden suhteen? Mielestäni sekä että.

Potentiaalisten markkinoiden koko on kasvanut viimeisen parin vuoden aikana huomattavasti. Tietokoneiden tehon nousu on mahdollistanut reaaliaikaisen ammattilaistasoisen äänenkäsittelyn tavallisissa kotitietokoneissa. Ilmeisesti tuo markkina-alueen kasvu ei ole kuitenkaan näkynyt tuotteiden myyntiluvuissa tarpeeksi hyvin, koska muuten uutisissa mainituilla yrityksillä ei olisi ollut mitään syytä myydä tai lopettaa liiketoimintaansa, sillä ne tuottaisivat tarpeeksi hyvin.

Potentiaalisen markkinaalueen kasvun suunnasta ja myynnin pienuudesta voisi vetää sen johtopäätöksen, että pienellä budjetilla liikkeellä olevat ihmiset eivät yleensä käytä ohjelmistotuotteita. Kuitenkin kun katsoo (esim täällä) artistien laitteistolistaa niin aika monella näyttäisi olevan käytössä uusimmat ohjelmistot ja pluginit. Yleisesti myönnetty tosiasia tuntuukin olevan että internetin ansiosta/takia tiedonvälitys ja ohjelmistojen piratisointi ovat lisääntyneet.

Piratismissa on omat puolensakin joita ei yleensä mainita. Kräkättyjä versioita on yleensä helpompi käyttää kuin kopiointisuojattuja. Kokeilemalla täysiveristä tuotetta sitä pystyy testaamaan täysipainoisesti. Piratismin määrä ei ole myöskään suoraan verrannollinen verkosta imutettujen softapakettien määrään, vaan uskoisin että aika moni softa ja plugin päätyvät lyhyen kokeilun jälkeen lojumaan käyttämättömänä kovalevyn nurkkaan.

Piratismin ikävin puoli on kuitenkin se, että se haittaa pahiten pieniä tai keskisuuria ohjelmistokehittäjiä. Isoimmat ja menestyneimmät yritykset voivat panostaa mainontaan jolloin ne tavoittavat asiakkaita jotka joutuvat ostamaan tuotteen koska eivät ehkä saa piratisoituja versioita ohjelmistoista käsiinsä. Menestymiseen tarvitaan tuote joka vetoaa mahdollisimman laajaan käyttäjäkuntaan ja se taas onnistuu parhaiten tekemällä tuote jota on helppo ja mukava käyttää. Joskus helppokäyttöisyyden haittapuolena ohjelmistosta joudutaan monimutkaisempia toiminnallisuuksia jättämään pois. Esimerkkeinä menestyvistä, hyvin myyvistä ja mielestäni hieman toiminnallisuudeltaan rajoitetuista tuotteista voisi mainita vaikka EJayn, Fruityloopsin ja Reasonin.

Puoliammattilais- ja ammattikäyttäjiä piratismi puree pahiten juuri tuon "yksinkertaista massoille -> menestyy" yhdistelmän takia. Jos asiaa katsotaan vain tuoton kannalta, yritysten ei ole mitään järkeä lähteä kehittämään mitään uutta ja mahdollisesti monimutkaista tuotetta; tuotteesta saatava tuotto pysyy pienenä todellisen markkina-alueen pienuuden takia. Yritys pääsee helpommalla ja pärjää paremmin kun jättää tuotekehityksen vähemmälle ja tekee hieman parannellun versio sellaisesta tuotteesta joka todistetusti myy hyvin.

Onneksi pienillä tai keskisuurilla yrityksillä raha ole kuitenkaan aina ainoa motiivi tehdä ohjelmistoja (ainakaan audiopuolella) vaan niitä tehdään myös kehittäjän kiinnostuksen takia. Kehitystahti voi olla hitaampaa kuin täysin kaupallisella yrityksellä, mutta ohjelmiston kehitys ei ole ainakaan täysin riippuvainen ohjelmiston markkinamenestyksestä.

Tavallinen käyttäjä on ohjelmistokehityksen suhteen ratkaiseva tekijä. Tukemalla ohjelmistoa, käyttäjä tukee sekä kyseistä ohjelmistoa että sen tyylisten ohjelmistojen kehitystä ja mahdollistaa uudempien ja parempien versioiden kehittämisen. Tukeminen voi tarkoittaa eri asioita, mutta kaupallisten ohjelmistojen kohdalla paras tapa tukea on ostaminen. Ohjelmistojen tukemisen hyödyllisyys koskee sekä täysammattilaisia, että satunnaisia harrastelijoita, sekä ammattilais-, että harrastelijaohjelmistoja sekä täysin kaupallisten yrityksiä että täysin harrastelija-ohjelmistokehittäjiä (ja kaikkia välimuotoja). Ilman kunnollista ohjelmistokehitystä, tulevaisuus voi näyttää tältä.

--
kuumeista tajunnanvirtaa

Apo muokkasi viestiä hienommaksi ja lisäsi pilkkuja 14:19 07.05.2003

^ Vastaa Lainaa


Laihanen
1649 viestiä
Ylläpitäjä

#2 kirjoitettu 07.05.2003 15:01

Asiallista tekstiä.
Väitän, että kun itse joutuu panostamaan musiikin tekemiseensä rahaa, niin lopputuloksestakin nauttii enemmän. Moni täälläkin surffaavista käyttäjistä käyttää FruityLoopsia tai Reasonia, joista he eivät ole edes ajatelleet ikinä mitään maksaa. Silti he innolla odottavat että koska seuraava päivitysversio tulisi. Sitten kun crackatty ohjelma ei kunnolla toimikaan niin haukutaan ko. ohjelmaa huonoksi.

Tapoja säästää rahaa on monia. Itse jätin muutaman ryyppyillan baarissa väliin ja säästin yli 100e. Huomasin asian kannattavuuden ja olin reilun kuukauden lähes selvinpäin. Ostin virus C:n.

^ Vastaa Lainaa


dip flirt
1608 viestiä

#3 kirjoitettu 07.05.2003 15:16

Apo kirjoitti:

Piratismin ikävin puoli on kuitenkin se, että se haittaa pahiten pieniä tai keskisuuria ohjelmistokehittäjiä. Isoimmat ja menestyneimmät yritykset voivat panostaa mainontaan jolloin ne tavoittavat asiakkaita jotka joutuvat ostamaan tuotteen koska eivät ehkä saa piratisoituja versioita ohjelmistoista käsiinsä. Menestymiseen tarvitaan tuote joka vetoaa mahdollisimman laajaan käyttäjäkuntaan ja se taas onnistuu parhaiten tekemällä tuote jota on helppo ja mukava käyttää. Joskus helppokäyttöisyyden haittapuolena ohjelmistosta joudutaan monimutkaisempia toiminnallisuuksia jättämään pois. Esimerkkeinä menestyvistä, hyvin myyvistä ja mielestäni hieman toiminnallisuudeltaan rajoitetuista tuotteista voisi mainita vaikka EJayn, Fruityloopsin ja Reasonin.


Totta kuin rotta. Ongelma on siinä, että pienet ja keskisuuret ohjelmistovalmistajat eivät pysty tuottamaan ohjelmia tarpeeksi kustannus tehokkaasti. Sen vuoksi tuotteiden hinnat täytyy pitää melko korkeana, mikä kannustaa piratismiin. Jos ajatellaan tyypillisiä (nuoria) kotikonemuusikoita, suurin osa vähänkään laadukkaammista musanteko-ohjelmista on liian kalliita. Voidaan miettiä, voidaanko korkeita hintoja pitää ainoastaan piratismin syynä, vai onko kyse myös markkinoille sopimattomasta liiketoiminnasta. Kun musanteko-ohjelmista on tullut "massasoftaa" (hieman liioitellen) samassa mielessä kuin esim.pelit, niin hintojen täytyisi myös seurata tätä kehitystä.

P-2-P-ohjelmien kehityksen jälkeen piratismista on tullut kukistamaton(?) ilmiö. Ohjelmistoyrittäjien (ja levy-yhtiöiden..) tulisi pystyi katsomaan myös peiliin ja pyrkiä hinnoittelemaan tuotteensa tavalla, joka vähentäisi piratismia. Tosin ehkä juuri tämä tilanne on ajanut ohjelmistovalmistajat fuusioihin suurempien ja kustannustehokkaampien yritysten kanssa. Markkinatalous toimii näin ja markkinatalous on luonut mahdollisuuden myös piratismin leviämiselle, koska jos hyödykkeestä saatava hyöty ei ole riittävän suuri hintaansa nähden, yksilö alkaa preferoida muita hyödykkeitä tai vaihtoehtoisia tapoja saada tämä hyödyke.



(enkä ole kommari tai kokkari, havainnollistin vain tilannetta)

^ Vastaa Lainaa


Andy Simon
429 viestiä

#4 kirjoitettu 07.05.2003 15:19

Tässä on enemmän kuin asiaa. Varmaankin tosiasia on että 50/100 musiikki ohjelmasta on laittomin keinoin hankittuja. Harva kotikäyttäjä ostaa "softansa" ihan itse, eli tämä on todellakin suuri ongelma. Täytyy myöntää että itsekin olen tähän samaan asiaan aikoinaan langennut ja tuttavapiirissä liikkuu paljon "epäkuranttia" ohjelmistoa. Nyttemmin pakonsanelemana on 95% lailliset ohjelmat.

andysimon oli typo-o-matic 15:22 07.05.2003

^ Vastaa Lainaa


[ sam ]

#5 kirjoitettu 07.05.2003 19:17

Tuttuun tapaani esittelen myös kolikon kääntöpuolen...

Kannatan piratismia jo siitäkin syystä, että yleinen ohjelmisto-osaaminen kehittyy sen avulla, ei vain musiikkiohjelmistopuolella vaan yleisesti. Piraatit keksivät uusia keinoja tehdä pahaa ja kunnon ohjelmoijat keinoja tehdä hyvää. Tässä sodassa molemmat osapuolet kehittyvät huimasti ja kuluttaja saa yhä laadukkaampia tuotteita. Apon kuvalinkki ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta on jo siinäkin mielessä harhaanjohtava, että parhaimmat ohjelmoijat eivät tee parhaita töitään ikinä rahasta vaan silkasta ilosta ja tuo Super Duper Hyper Mega Music Looper on nimenomaan pelkkää rahastusta, aivan kuten Fruityloopsit, Reasonit ja muut "nätit" ohjelmat. Näitä kaupallisia tuotteita ovat olleet tekemässä musiikin ammattilaiset ja ohjelmoinnin keskinkertaiset Microsoft-tasoiset osaajat. En edes puutu tässä Buzziin, joka on silkkaa hyväntekeväisyyttä ja hyvää tahtoa edustava taidonnäyte, mestariteos jo pelkkää ilmaisuuttaan.

Ohjelmat kehittyvät aina, hyvässä tai pahassa, toimistossa tai jonkun kellarissa, ja ne tuovat aina uutta ja ihmeellistä markkinoille. Artisti saa ohjelmasta tarvittavan irti, ei ohjelma artistista, sano.

^ Vastaa Lainaa


Apo
984 viestiä
Luottokäyttäjä

#6 kirjoitettu 07.05.2003 20:41

Random Sam kirjoitti:
Apon kuvalinkki ohjelmistokehityksen tulevaisuudesta on jo siinäkin mielessä harhaanjohtava, että parhaimmat ohjelmoijat eivät tee parhaita töitään ikinä rahasta vaan silkasta ilosta ja tuo Super Duper Hyper Mega Music Looper on nimenomaan pelkkää rahastusta


Taisin sanoa että "Ilman kunnollista ohjelmistokehitystä, tulevaisuus voi näyttää tältä." ja siitä näytin esimerkkinä superlooperia. Itseasiassa softaa ei kyllä pitäisi väheksyä, se on suunnattu 6-10 vuotiaille ja hintakin taitaa olla melko sopiva, $30

En edes puutu tässä Buzziin, joka on silkkaa hyväntekeväisyyttä ja hyvää tahtoa edustava taidonnäyte, mestariteos jo pelkkää ilmaisuuttaan.

Ohjelmat kehittyvät aina, hyvässä tai pahassa, toimistossa tai jonkun kellarissa, ja ne tuovat aina uutta ja ihmeellistä markkinoille. Artisti saa ohjelmasta tarvittavan irti, ei ohjelma artistista, sano.


Ohjelmat eivät kehity ellei kukaan kehitä niitä. Buzzille plugineita tehneenä olen huomannut että niistä ei pahemmin tule minkäänlaista palautetta. Samaa ovat muut kehittäjät valittaneet ja uskon että osaksi palautteen puutteen takia he eivät enää julkaise plugineja Buzzille. Väittäisinkin että freeware / open source maailmassa käyttäjien tuen puute onkin yksi syy projektien hyytymiseen.

Ilmaissoftien kehitystä voi ja kannattaa tukea, postikortin tai muun lahjan (levyn minkä tekemiseen on käytetty koodarin softaa) lähettäminen tuo kummasti motivaatiota lisää eikä maksa paljonkaan lähettäjälle. Ilmaissoftien kehitystä voi tukea myös antamalla omaa työpanostaan ohjelman parantamiseksi; koodaamalla lisäosia, testaamalla ja lähettämällä bugiraportteja, kirjoittamalla paremman manuaalin, ylläpitämällä www-sivustoa jne.

Mielestäni on aika lyhytkatseista ja naivia luottaa vain siihen että "kyllä joku tekee joskus jotain ihmeellistä" jos ei itse tee mitään sen eteen että jotain ihmeellistä tapahtuisi.

^ Vastaa Lainaa


Elektrojänis
3503 viestiä

#7 kirjoitettu 07.05.2003 21:43

Random Sam kirjoitti:
Kannatan piratismia jo siitäkin syystä, että yleinen ohjelmisto-osaaminen kehittyy sen avulla, ei vain musiikkiohjelmistopuolella vaan yleisesti. Piraatit keksivät uusia keinoja tehdä pahaa ja kunnon ohjelmoijat keinoja tehdä hyvää. Tässä sodassa molemmat osapuolet kehittyvät huimasti ja kuluttaja saa yhä laadukkaampia tuotteita.


No jaa... Se, että ohjelmistokehittäjä suuntaa energiansa kopiosuojausten kehittelyyn ei välttämättä ole yleisen ohjelmistokehityksen kannalta paras mahdollinen asia. Ilman piratismia kehittäjä voisi suunnata resurssinsa suoraan käyttäjää hyödyttäviin ominaisuuksiin. Parempaa potkua kehitykseen saa kilpailu muiden samalla alalla olevien firmojen kanssa. Karkeana esimerkkinä K-kaupan ja Smarketin välinen kilpailu hyödyttää kuluttajaa takuulla enemmän kuin se, että joku käy säännällisesti pöllimässä niiden kassat.

Itsekkään en voi väittää aina olleeni ihan puhdas pulmunen. Vähitellen olen kyllä siirtynyt laillisemmalle puolelle. Yleensäkkin olen ennemmin etsinyt sitten sopivaa freewarea jos rahaa ei ole ollut. Aiheutti taannoin sen, että löysin sitten softan joka on ilmainen ja jota en enää ihan helpolla vaihda. Se ei tietenkään laske pois mahdollisuutta hankkia sen lisäksi. Jotain olen jo hankkinut, jotain ehkä tulen hankkimaan.

Itse olen noiden plugareiden kehittäjien suhteen yrittänyt aktivoitua viimeaikoina ja lähettää edes bugiraportteja jos jotain löydän.

Joo... ja omalta osaltani pahoittelen sinulle Apo antamani palautteen vähyyttä. Sanottakoon edes tässä iso kiitos. Bugeja en ole sinun plugareistasi löytänyt. En ole edes saanut sitä Do-nothingia kaatumaan vaikka olet siitä varoittanut. Olen tosin siirtynyt käyttämään enimmäkseen sitä amppia sen sijasta. Tarjoaapahan boostia hieman tarvittaessa.

Öh... Meni jaaritteluksi.

^ Vastaa Lainaa


[ sam ]

#8 kirjoitettu 08.05.2003 00:05

Ohjelmistopuoli on siitä mielenkiintoinen juttu, että sovelluksen kehitettäessä löydetään tehdylle koodille aina uusia käyttötarkoituksia. Joku kehittää piraatteja torjuessaan uusia ideoita, kertoo niistä eteenpäin ja lopulta nuo ideat voivat päätyä vaikka musiikkiohjelmaan. Koodi on aina koodia ja usein varsin samankaltaista joka ohjelmassa, eikä sen kehittäminen vaadi suunnattuja resursseja. Tottakai rahalla rakennettu kehitystyö houkuttelee osaajia luokseen, mutta jos tuota rahaa ei mistään tarjottaisi, osaajat tekisivät hienoja asioita ilmaiseksi.

On jokseenkin naiivia ja lyhytkatseista ajatella, että ihmiset vääntävät koodia vain siitä syystä, että he saisivat rahaa siitä. Tunnen monta ihmistä, jotka oikeasti pitävät mokomasta ja tekevät hienoja asioita. Ja siksi en tee mitään asian eteen, koska en kertakaikkiaan osaa ohjelmoida.

Voin vain toivoa Leijonienkin voittavan joskus, vaikka itse en osaa edes luistella...

Random Sam lisäili surumielellä 00:11 08.05.2003

Mutta älkäämme kuitenkaan tapelko asiasta, koska Suomi hävisi juuri ja suurena jääkiekon ystävänä olen vähän allapäin...

^ Vastaa Lainaa


Apo
984 viestiä
Luottokäyttäjä

#9 kirjoitettu 08.05.2003 00:34

Random Sam kirjoitti:
On jokseenkin naiivia ja lyhytkatseista ajatella, että ihmiset vääntävät koodia vain siitä syystä, että he saisivat rahaa siitä.


Ilmeisesti viittaat tekstiini tuolla, voitko näyttää minulle kohdan missä sanon noin?

Ja siksi en tee mitään asian eteen, koska en kertakaikkiaan osaa ohjelmoida.


Taisin ehdottaa myös muita tapoja auttaa ohjelmistokehityksessä, sellaisia joissa ei vaadita ohjelmointikykyä. Tuo alkaa vaikuttaa lähinnä laiskuudelta

Apo muokkasi viestiä 00:51 08.05.2003

Tottakai rahalla rakennettu kehitystyö houkuttelee osaajia luokseen, jos tuota rahaa ei mistään tarjottaisi, osaajat tekisivät hienoja asioita ilmaiseksi.


Mistä nämä osaajat saisivat leivän pöytäänsä ja asunnon kustannettua? Olen ainakin itse töissä (koodarina) 8h päivässä. Työn päälle vielä tyttöystävä, harrastukset, muut ajanvietteet ja nukkuminen niin ilmaissoftien koodaukseen/kehittämiseen ei jää enää kovin paljon aikaa tai energiaa.

^ Vastaa Lainaa


[ sam ]

#10 kirjoitettu 08.05.2003 02:46

Apo kirjoitti:
Random Sam kirjoitti:
On jokseenkin naiivia ja lyhytkatseista ajatella, että ihmiset vääntävät koodia vain siitä syystä, että he saisivat rahaa siitä.

Ilmeisesti viittaat tekstiini tuolla, voitko näyttää minulle kohdan missä sanon noin?

Aikaisemmin vain päättelin asian, mutta alla tulikin sitten vastaus.
Mistä nämä osaajat saisivat leivän pöytäänsä ja asunnon kustannettua?

Laiskuutta voi olla se, että on omiakin asioita, joihin kuluttaa niin paljon aikaa, ettei muulle jää aikaa. Tuen kyllä hyvää tekeviä kavereitani, mutta itse en lähtisi moiseen mukaan, koska teen itse laitepuolen hommia ja elämääni kuuluvat myös tyttöystävä, harrastukset, muu ajanviete ja nukkuminen.

Todennäköisesti kätkin kaiken tämän höpinän taakse vain sen, että olen nimenomaan piraatti sanan varsinaisessa merkityksessä.

Pahoittelen.

^ Vastaa Lainaa


Joel Kalsi
237 viestiä

#11 kirjoitettu 08.05.2003 07:58

Mäkin oon kohta monta kuukautta juomatta niin ostan monta Virus C:tä

^ Vastaa Lainaa


Elektrojänis
3503 viestiä

#12 kirjoitettu 08.05.2003 14:12

Minä taas jätän ysein juomatta siksi, että ehtisin joskus edes tekemään musiikkia.

Sanoisin, että tuolle laihasen kommentille on ihan turha vinoilla. Kysymyshän on loppujenlopuksi vain siitä miten rahansa käyttää. Ryyppääminen (varsinkin baarissa) on oikeasti aika kallista lystiä. Tupakkaa polttavat voi miettiä kuinka paljon siihen menee rahaa. Joku saattaa käydä joka päivä McHesrolssissa lounaalla... Ei ihan halpaa sekään (itse joskus olin hetken tuolla linjalla, enkä edes oikeastaan pidä hampurilaisista).

^ Vastaa Lainaa


aleksi

#13 kirjoitettu 09.05.2003 13:50

...palatakseni Aiheeseen. tämäkin threadi lipsahti jonnekin kaljan juomiseen.

Apo kirjoitti:
Oheisilla uutisilla tuntuu kaikilla olevan yhteistä se, että äänen käsittelyyn liittyvä ohjelmistotuotanto ei kannata tarpeeksi. Onko tuossa konkreettisesti nähtävissä piratismin vaikutus, eli audiosofta ei yksinkertaisesti myy tarpeeksi vai ovatko yritykset olleet vain turhan optimistisia markkinoiden suhteen? Mielestäni sekä että.


sellainen puoli asiasta, mitä Apo ei tuonut esiin, on ero yritysasiakkaiden ja yksityisten välillä. helppokäyttöiset superlooperit on selvästi kohdistettu kotikäyttöön, mutta entäpä logic audio, cubase, nuendo..? kuinka suuri osa näistä tuotteista myydään ammattikäyttöön? yritykset harvemmin käyttävät piraattiohjelmia. (tai jos käyttävät, niin eipä ole liiketoiminta vakaalla pohjalla)

tietoa minulla ei ole, kunhan tässä arvailen ja pohdin. mutta esitän väitteen: ainoastaan jos steinbergin ja emagicin asiakkaat ovat suurimmaksi osaksi kotikäyttäjiä, voi piratismilla olla merkittävä vaikutus heidän taloudellisiin vaikeuksiinsa.

toisaalta eikös tällaista kehitystä näy alalla kuin alalla: pienemmät firmat tekevät innovaatioita, ja isot nielaisevat ne. eikä siinä ole välttämättä mitään pahaa. ihan kannattavaa on tehdä pikku firma ja upea innovaatio, myydä koko roska ja muuttaa bahama-saarille juomaan pina coladaa, eik je?

nyt minut saa niitata paremmalla tiedolla, sillä puhun asioista, joista ymmärrän kovin, kovin vähän.

.aleksi.

aleksi muokkasi viestiä 13:52 09.05.2003

^ Vastaa Lainaa


Hi-Fly

#14 kirjoitettu 09.05.2003 14:16

Kaikkihan noi netistä löytyy...
Kyllä sen luulisi hiukan houkuttelevan ottaa ohjelma ilmaseksi kun maksaa esim. 1000e, varsinkin jos musiikki on harrastus eikä tuleva ammatti...

Jos ei oo massii ni vois hankkii freeware softii, kyl niil alkuun pääsee.

^ Vastaa Lainaa


mu-z

#15 kirjoitettu 09.05.2003 18:46

Tuosta jäi huomaamatta se valtava konteksti siitä, missä suhteessa tämä, audiosoftapuolella melko uusi ilmiö, on verrattuna muuhun ohjelma/peliteollisuuteen, ts. se on yleinen suuntaus, välttämättömyys, vaikkakin valitettava, että pienet jäävät isojen yritysten jalkoihin nykyisessä globaalin kapitalismin sanelemassa yritysmaailmassa.

^ Vastaa Lainaa


cozmo1
187 viestiä

#16 kirjoitettu 09.05.2003 20:27

Hi-Fly kirjoitti:
Kyllä sen luulisi hiukan houkuttelevan ottaa ohjelma ilmaseksi kun maksaa esim. 1000e, varsinkin jos musiikki on harrastus eikä tuleva ammatti...

Minä siihen:

Tuo voi tietysti jollain moraalin tasolla toimia, mutta ajatellaampa sitä hieman toiselta kantilta:

- Kaupassa näkyy hieno auto jonka hinta on 30 000€. Oma viikkorahasi on 40€. Rahat ei aivan riitä. Pöllitkö auton sen takia, että eihän sitä autoa ammatiksi ajeta...

- Näet naapurilla hienon television. Varastatko sen, sen takia koska: "Ei pornovideoiden katsominen mikään ammatti ole"

jne.

Itsellä on vielä käytössä pari vähemmän laillista musasoftaa, mutta tähän välineeseen niitä ei lisää tule.
Täytyy keksiä vielä mistä rahat...

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu