Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Sähköistä laitteistoa ulkomailta


JamesMercy
1690 viestiä

#1 kirjoitettu 02.05.2008 15:21

Kun en sähköstä tiedä sen enempää kuin että sitä saa seinästä, tulen tänne kysymään tyhmiä.

Siis: jos ulkomailta hommaa laitteistoa - lähinnä ajatuksissa on nyt siis musiikkivermeet ja viihde-elektroniikka - toimivatko ne täällä kotosalla kuinka?

Esimerkin vuoksi olen huitaisemassa parin viikon kuluttua Japaniin, josta ajattelin jotain jännää laitetta kotiin tuomisiksi katsella. Jos olen oikein ymmärtänyt, niin tämmöisellä "suomalaismallisella" pistokkeella varustetun laitteen voi tuommoisella simppelillä adapteripalikalla tökätä siellä seinään. Koska siellä sitä sähköä tulee seinästä vähempi (100V) niin ongelmaa ei tule - tosin laite ei yhtä näpsäkkäästi toimi. Toisin sanoen, kännykän lataus kesti kauemmin kuin kotosalla ja parran ajaminen verkkovirtaisella koneella oli aika hankalaa kihnutusta, kuten sain viime reissulla huomata. Mutta jos ajatuksena olisi toimia toisin päin, niin miten silloin toimitaan? Eli kun ostan jonkun näpsäkkään lelusyntikan Tokion torilta, niin voiko sen laittaa Suomessa seinään - ja jos, niin millaisella adapterilla varustettuna?

Rautalangasta vääntäminen on sallittua, keskustelu alkakoon.

^ Vastaa Lainaa


Epoche
5248 viestiä

#2 kirjoitettu 02.05.2008 16:21

Ei voi suositella 230v laitteiden käyttöä 100v verkossa. Varsinkin jos laitteessa on jokin muuntaja, niin lopputulos voi olla hyvin muuta kuin toivottu..Mutta monissa laitteissa on kytkin jonka kääntämällä asentoon 115v(tai jotain sen suurusta), niin parran ajaminenkin onnistuu helpommin..Eli semmosen vivun jos vehjeestä löyät ni pitäs toimii suomes iha jees, tosin tietysti pistokkeelle täytyy tehdä taikoja tahi adaptoroida..

Japanissahan on käytössä siis 110v/50Hz JA 110v/60Hz..Jotkin laitteet eivät toimi oikein jos jännitteen taajuus ei ole oikea..

^ Vastaa Lainaa


Elektrojänis
3503 viestiä

#3 kirjoitettu 02.05.2008 19:25

Voi se liian matalakin jännite tosiaan haitaksi olla vaikka sillä ei ehkä ihan niin helposti saa tuhoa aikaan. Monet laitteet ei kuitenkaan toimi lähellekään tarkoitetulla tavalla jos poikkeama on noin suuri.

Osa laitteista on kyllä suunniteltu toimimaan melkein millä vaan verkkojännitteellä, mutta se kannattaa tarkistaa laitteen merkinnöistä. Esimerkiksi kannettavien tietokoneiden virtalähteissä on hyvin tyypillistä, että toimivuus luvataan välillä 100V-240V ja 50Hz-60Hz.

Sähköllä toimivat lelut usein toimii joko pattereilla, tai erillisellä muuntajalla jonka tilalle usein kelpaa joku yleismallisempi jonka voi sitten ostaa suomesta. Olennaista korvikevirtalähteelle on, että jännite (voltteja) on oikein, polariteetti on oikein ja että virtaa (ampeereja) saadaan riittävästi (laite ottaa vaan niin monta ampeeria kuin se tarvitsee, mutta jos virtalähde ei pysty antamaan tarpeeksi niin laite ei toimi oikein). Lelut tosin ei usein tarvitse paljoakaan virtaa.

Elektrojänis muokkasi viestiä 19:40 02.05.2008

Niin ja onhan noita saatavana sellaisiakin muuntajia joilla 230V voi laskea esimerkiksi 110V tai 115V. En tiedä onko vastaavat joilla voisi laskea tasan 100V (edes nimellisesti) helposti saatavilla, mutta sellaisenkin voi toki teettää. Se kuinka paljon nuo sitten maksaa, riippuu siitä kuinka paljon virtaa sen pitää pystyä antamaan ja tietysti onko hyllytavaraa vai tarvitseeko teettää. Pitkässä juoksussa en kyllä pitäisi tuota kovin kätevänä ratkaisuna... Jos se laite tietysti on ihan fantastinen niin sitten voisi olla kelpo ratkaisu.

Ja mitä tuohon mainitsemaani "nimellisesti" asiaan tulee... Ne verkkojännitteethän vaihtelee jonkin verran jokatapauksessa. Vaikka meillä täällä nimellinen jännite on 230V, niin se voi vaihdella siitä joitain prosentteja riippuen alueellisesta sähkön kulutksesta yms. Silloin kun sähköä kulutetaan paljon, jännite on yleensä matalampi ja kun taas kulutus on pieni, se on korkeampi. Laitteiden pitäisi olla suunniteltu kestämään nämä vaihtelut (tosin suorituskyky saattaa hyvinkin vaihdella sen mukaan). Muistaakseni suomessa ainakin 5% vaihtelu kumpaankin suuntaan on hyvin vielä sallitun rajoissa... Saattaa olla, että enempikin kun en sitä niin tarkasti muista. Muualla voi tietysti olla ihan vastaavia vaihteluita.

Hmmm... Mun kämppään tulee tällä hetkellä 227V.

^ Vastaa Lainaa


atheos
Virallinen
Mac-mies
2648 viestiä
Luottokäyttäjä

#4 kirjoitettu 02.05.2008 20:53

Jos niissä laitteissa on erillinen muuntaja (kuten pienemmissä gadgeteissa yleensä onkin) niin vastaavia saa Suomen jännitteilläkin (vaikka Biltemasta, heh) eli jos ostat efektipedaalin tms. mikä syö 9V DC:tä 500mA verran niin no problemo. Jos taas erillistä muuntajaa ei ole niin 230V->110V verkkovirtamuuntajia on myös olemassa mutta käsittääkseni niiden kanssa pitää olla vähän tarkempi.

Ja kuten Elektrojänis sanoi niin osa laitteista syö about kaikkea sähköä mitä maailmalla liikkuu joten niiden kanssa tarvitsee korkeintaan pistokeadapterin.

atheos muokkasi viestiä 20:55 02.05.2008

Äh, Elektrojänis näemmä sanoi kaiken mitä minäkin nyt kun ajatuksella luki No, onpa vähän referoituna samat jutut jos ei muuta.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu