Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Millainen kitaravahvistin?


Ahermanni
119 viestiä

#1 kirjoitettu 04.04.2007 13:02

Olen aikeissa vaihtaa vahvistinta ja kyselisin tässä mielipiteitä. Peaveyn vahvistimia olen kuullut kehuttavan ja sellasta tässä vähän olen katellu. Hinta sais olla maksimissaan 500.

TransTube 110 EFX Combo
TransTube Envoy 110
ValveKing 112 Combo

Tollasia vaihtoehtoja olen katellut. Mitä mieltä olette? Soittelen pääasiallisesti kotona, mutta myös treenikämpällä. En siis voi soittaa kovinkaan lujaa kun olen kotona. Oisko täys putki vai transistorin ja putken sekotelma parempi vai onko se vain makuasia? Genrenä on useimmiten metalli mutta soittelen myös muuta. Vahvarin tulisi taipua kohtuu hyvin myös akustiseen soittoon. Pääpaino kumminkin metallissa. Itelläni löytyy Zoomin digitaalinen G2 multiefekti. Kannattaako vahrasissa sitten enää olla efektejä jos käytän kyseistä pedaalia siihen vai tuhoaako digitaalinen pedaali soundit lopullisesti?

Mielellään voi ehdottaa muitakin kuin Peaveyn vahvareita. Kiitos!

^ Vastaa Lainaa


atheos
Virallinen
Mac-mies
2648 viestiä
Luottokäyttäjä

#2 kirjoitettu 04.04.2007 15:18

En osaa juurikaan asiaan muuten auttaa mutta putkivehkeillähän ei saa hyvää soundia ellei niitä luukuta kovaa. Kyllähän siitä perusjees soundi irtoaa kotisoittelussakin mutta se putken tuottama harmoninen särö (jota myös lämmöksi kutsutaan) tulee esiin vasta kun sieltä oikeasti myös ajaa tavaraa läpi ja kunnolla.

Tietysti on makuasia kaipaako moista kotioloissa mutta siinä on tosiaan se että putki kuulostaa erilaiselta äänenvoimakkuudesta riippuen ja kovempi parempi niin kauan kuin kartio jaksaa.

Zoomin voi iskeä kyllä joko eteen tai FX looppiin kunhan siinä on kaikki kaiutin/vahvistinmallinnukset pois päältä. Se on omasta mieltymyksestä kiinni tykkääkö niistä soundeista vai ei

^ Vastaa Lainaa


petersadul
286 viestiä

#3 kirjoitettu 04.04.2007 15:51

Peaveyn styrkkarit ovat kyllä loistavia joka hintaluokassa. Metallimiehelle suosittelen lämpimästi Valveking sarjaa. Hinta/laatusuhde todella kohdallaan. Valvekingin särö on nimenomaan raskaampaan soitantaan sopiva. Blues-miehille (kuten minä) en suosittele. Valveking on vähän kuin köyhän miehen 5150 eli toimii mätössä. Puhdas soundi on todellakin puhdas. Sopii ken siitä supercleanistä tykkää.

Atheos mainitsi tuon putkistyrkkarien "ongelman" eli soundi parhaimmillaan täböllä soitettaessa ja oikeassa onkin, mutta Valveking testieni perusteella toimii yllättävän komeasti myös hiljaisilla volumeilla. Toki täysi erektio saavutetaan hantaakit kaakossa. Valvekingin säröstä tulee todella paljon mieleen omistamani Peavey Triumph PAG 60 (täysputki 60W combo). Todella laulavaa soolosoundia irtoaa ja jopa pienillä volumeilla.

Noista kolmesta vaihtoehdosta ehdottomasti Valveking, jos rahat riittää.

^ Vastaa Lainaa


Ahermanni
119 viestiä

#4 kirjoitettu 04.04.2007 16:37

Miten sit uskaltaako noita täys putkia mennä ostamaan käytettynä. Onko ne putket miten herkkiä kulumaan tai särkymään?

^ Vastaa Lainaa


Elektrojänis
3503 viestiä

#5 kirjoitettu 04.04.2007 17:34

BrZ kirjoitti:
Uskaltaa. Putket kestää vuodesta ylöspäin, riippuen miten paljon soittelee.


Riippuu myös mistä putkista on kyse. Käsittääkseni etuasteputket kestää useimmiten hyvinkin kauan, eikä riipu niinkään siitä luukutetaanko vai ei. Pääteasteputket sen sijaan kuluu nopeammin ja niiden kuluminen riippuu siitä luukuttamisesta. Jos olen oikein ymmärtänyt niin pääteasteputket voi hyvinkin kestää alle vuoden jos päivittäin luukutetaan lujaa. Riippuu tietysti siitäkin kuinka suorituskyvyn rajoille vahvistin on suunniteltu putket ajamaan.

Sama pätee oikeastaan transistoreihinkin, mutta ne kun vaan kestää ylipäätään paljon kauemmin kuitenkin niin asia ei tule juuri koskaan eteen.

Putketkin saa kyllä tarvittaessa vaihdettua ja yleensä siinä samalla kannattaa säätää biossi.


Bias! Melkein kaikissa putkivahvistimissa (siis sellaisissa joissa pääteastekin on toteutettu putkilla) se pitää säätää aina kun putket vaihdetaan. Melkein kaikissa putkivahvistimissa se kannattaa jättää ammattilaisen tehtäväksi jos ei ole reilusti kokemusta elektroniikkanäpertelystä.

Tämä siis lähinnä sen perusteella mitä olen erinäisistä lähteistä lukenut. En ole itse juurikaan putkivehkeiden kanssa näperrellyt vaikka muita elektroniikkajuttuja on tullutkin harrastettua.

Elektrojänis muokkasi viestiä 17:43 04.04.2007

Itseasiassa yksi vahvistin (tai no... kaksi jos molemmat mallit laskee erikseen) tulee mieleen missä sen bias jännitteen voi helposti säätää itse: http://www.visualsound...

Tuo tosin on suunniteltu ihan eri näkökulmasta kuin useimmat kitaravahvisimet. En ole koskaan tuota kokeillut joten en tiedä miltä soundaa, mutta ainakin ko. vahvistimen suunnittelijaa kohtaan minulla on tiettyä kunnioitusta (kyseessä on henkilö joka on muutamilla diy-palstoilla aktiivinen ja tuntuu oikeasti osaavan asiansa).

Elektrojänis muokkasi viestiä 17:50 04.04.2007

Niin joo... Tuo viittaus noihin Visualsoundin vehkeisiin lähinnä ihan muuten vaan. Menevät yli tuosta kysytystä hintaluokasta.

^ Vastaa Lainaa


Dirtbag

#6 kirjoitettu 04.04.2007 18:21

Mulla on itellä tommonen Valve King -nuppi, ite oon ainaki ollu helvetin tyytyväinen siihen, toiminu nyt vuoden moitteettomasti. Mun mielestä hinta/laatusuhde on ihan kohillaan.
Peaveyn vehkeet on muutenki melko hyviä.

^ Vastaa Lainaa


Ahermanni
119 viestiä

#7 kirjoitettu 04.04.2007 18:41

Pitääpä siis marssia musiikkiliikkeeseen ja alotella testaaminen kunhan joudan. Kiitoksia.

^ Vastaa Lainaa


T.Tuho
37 viestiä

#8 kirjoitettu 05.04.2007 13:23

Jos ei oo pakko olla täysputki niin Laneyn TF-sarjan vahvistimet on oikein hyviä! (ainakin 200 a 300:nen joissa siis putkisärö) Uudempi LV-sarja mahtaa olla käytännössä sama uudessa paketissa

^ Vastaa Lainaa


Ahermanni
119 viestiä

#9 kirjoitettu 05.04.2007 14:01

Joo kyllä käytän muuta pedaalia säröjen aikaan saamiseks. Tähän mennessä on treeniksellä just just riittäny entinen 30 wattinen vahvari. Lisäteho ja herkempi elementti ei ois kylläkään pahitteeks. Ja noi vahvarin sisäiset efektit ei oo ihan välttämättömiä jos käytän multiefektiä siihen hommaan.

^ Vastaa Lainaa


Elektrojänis
3503 viestiä

#10 kirjoitettu 05.04.2007 21:57

wiren kirjoitti:
No valintasi lisätehojen suhteen on sitten ainakin noista kolmesta se putkikone. Transistorivehkeissä se 10W lisä ei kyllä ole kuin pientä tirinää rumpujen yli.


No 30W ja 40W ero on jokatapauksessa vain n. 1,2dB jos molemmilla ajetaan yhtä herkkää kaiutinta.

Usein huomattavasti enemmän eroa tulee jo käytetyistä kaiutinelementeistä. Herkemmät kaiutinelementit tuottaa enemmän ääntä samalla teholla. Isommat kaiutinelementit ovat usein (ei kuitenkaan aina) herkempiä kuin pienet. Useampi kautinelementti toimii ikään kuin yhtenä isompana/herkempänä kaiutin elementtinä jos vertaa tilanteeseen että niitä olisi vaan yksi.

Putkilaitteissa sen puhtaan soundin jälkeen (jolla teho määritetään) on huomattavasti enemmän varaa nostaa volumea niin että soundi pysyy vielä semi-puhtaana.

Watti on watti on watti oli sitten kysymys putkista, transistoreista, releistä, nuvistoreista tai vaikka hehkulampuista. Kyse on enemmänkin siitä mitä mitataan. Yleensä vahvistimista mitataan paljonko tehoa saadaan suunnilleen puhtaana (esim. 1%, 5% tai 10% säröllä).

Lienen maininnut näistä ennenkin... Yritän lopettaa.

^ Vastaa Lainaa


kaupunkihaissi

#11 kirjoitettu 06.04.2007 14:51

Mutta minua näittä ihmetyttää paljon se että kun monet puhuvat jollain 30w combolla soittavansa ihan hyvni rumpujen kanssa... itse tosin olenkin aina soittanut meluisampia musiikkityylejä ja pienessä tilassa, mutta silti vaati tuon 120w nuppikaappi yhdistelmän että alkoi kunnolla kuulua... onko minussa jotain vikaa?


Se on hyvin vahvistinkohtainen asia. Itse soittelen äänekkäässä rockpumpussa 15w (täysputki) Fender BluesJuniorilla volumeaksentilla 3/12 ja toinen kitaristi uhkaa jäädä mun jalkoihin 100w Laneyn TF200:lla (hybridi). Kaupassa ostettaessa kannattakin kysyä, voiko vahvaria kokeilla kotona (tahi treeneissä) ennen, kuin kaupat lyödään lukkoon. Itse ostin tuon BJ:n aikoinaan kotisoittovahvistimeksi, mutta toisin kävi

kaupunkihaissi muokkasi viestiä 14:52 06.04.2007

Ohhoh, nyt aletaan olla pahasti Offtopic

^ Vastaa Lainaa


Elektrojänis
3503 viestiä

#12 kirjoitettu 06.04.2007 15:51

Sunt1o kirjoitti:
Mutta minua näittä ihmetyttää paljon se että kun monet puhuvat jollain 30w combolla soittavansa ihan hyvni rumpujen kanssa... itse tosin olenkin aina soittanut meluisampia musiikkityylejä ja pienessä tilassa, mutta silti vaati tuon 120w nuppikaappi yhdistelmän että alkoi kunnolla kuulua... onko minussa jotain vikaa?


Voi riippua hyvinkin monesta asiasta, kuten juuri ylempänä mainitsemastani kaiuttimien herkkyydestä (herkemmät kaiuttimet kestää muuten usein vähemmän tehoa kuin ne vähemmän herkät joka siten saattaa hukata sitä lisätehon tuomaa etua). Lisäksi isommilla tehoilla kauttimien tehokompressio (joka johtuu osittain puhekelan lämpenemisestä ja osittain jostain magneettisista jutuista joita olen liian laiska lukemaan uudelleen nyt) heikentää kaiuttimen herkkyyttä vielä lisää siitä ilmoitetusta.

120W on muuten vain 6dB kovempi ääni kuin 30W jos kaikki muut tekijät on samoja.

Kaiuttimien suuntaus vaikuttaa paljon. Pikkuinen combo lattialla hukkaa suuren osan äänenpaineesta jalkoihisi, etenkin korkeammiilla äänillä (joille korva on herkempi). Täyden kahden 4x12 kaapin stackin äänestä osuu korvaan huomattavasti isompi osa kun osa kaiuttimista on jo melkeen korvan korkeudella. Pienemmästäkin kombosta saadaan korville huomattavasti enemmän mögää nostamalla se korkeammalle tai kallistamalla se osoittamaan ylemmäs.

Erilaiset soundit kuuluu läpi erilailla. Pikkuinen kombo hukkuu takuulla jos siitä yritetään ottaa ulos hyvin bassovoittoista "mid-scooped" hevisoundia. Matalat äänet vaatii eniten tehoja ja käytännössä kaiutinelementit myös toistaa niitä heikommin. Lisäksi korva on herkin juuri sille keskialueelle joka niistä hevisoundeista yleensä ruuvataan pois. Vähän takaisin keskiääniä ja taas kuuluu paremmin.

Soittotilan koko vaikuttaa myös paljon. Isompaa tilaa on vaikeampi täyttää äänellä yms.

Varmaan jotin muitakin vaikuttavia tekijöitä on, mutta ei nyt juuri tule flunssan runtelemaan mieleen.

Ja niin... Watti ei edelleenkään ole äänenvoimakkuuden yksikkö. Se on vaan liian helppo mieltää sellaiseksi, kun se on yksi luku. Ei kukaan halua kuitenkaan miettiä mitään monimutkaisempaa. Markkinointihenkilöt ovat käyttäneet tätä vuosien saatossa häikäilemättömästi hyväkseen ja käyttävät vieläkin. 120W vaikuttaa heti paljon kovemmalta jutulta kuin esim. 60W ja silti se silkan tehon tuoma etu on vain 3dB. Isommissa vahvistimissa tietysti käytetään usein enmmän kaiutinelementtejä joka sinänsä parantaa herkkyyttä... Eli se mögän lisäys voi johtua oikeasti jopa enemmän niistä kaiuttimista kuin siitä tehosta. Isompi luku on silti helpompi myydä.

Ja muuten... Se volume napin asennon vertailu eri vahvistimen kesken ei oikeastaan kerro mitään. Niiden poitikoiden säätöalue (vai mikähän se nyt olisi... englanniksi taper) voi olla ihan erilailla painottunut sen potikan eri kohdille eri vahvistimissa. Lisäksi siinä missä yksi vahvistin on jo ihan täysin säröllä kun volume on vasta puolessa välissä toinen voi olla vielä 75% kohdalla täysin puhtaalla.

^ Vastaa Lainaa


Ahermanni
119 viestiä

#13 kirjoitettu 07.04.2007 15:40

Tulipa aika annos asiaa äsken! Toi ongelma keskiäänien kanssa on mun nykyisen vahvarin kanssa todellinen. Jotta äänestä tulis siedettävä on keskiäänet oltava melkein nollilla mutta sitten se jää rumpujen jalkoihin. Samoten bassot on pudotettava kovaa soitettaessa kokonaan nollille jotta elementti ei alkais särkee ja moukuttaa. Siinä sitä on sitten säätäminen miten saada kuulumaan. Hyvällä tuurilla löytyy jotain sellasta että kitaran kuulee.

Ahermanni muokkasi viestiä 15:42 07.04.2007

Ja sitäpä vielä piti kysyä että varmastikkin juuri vahvarin vaihtamisella saan soundiin muutosta paremmin kuin kitaraa vaihtamalla? Tämän hetkinen keppi ei oo mikään ammattilaisen vehje mut mulle kelpaa. Kyseessä siis ESP LTD M-50 alkuperäisillä mikeillä. Tiukan rahatilanteen vuoks en molempia voi uusia. Siis: kitara vai vahvari uusiks? Vahvari luulisin.

^ Vastaa Lainaa


spiritworld
550 viestiä

#14 kirjoitettu 07.04.2007 20:13

Itse käytän Rolandin Cube vahvistimia. Jos hiljakseen kotona haluat soitella niin micro-cube(2 wattia) on hyvä. Mutta Cube-60, jonka omistan on hyvä sekä heviin että "akustiseen". Siinä on erikseen jc-clean tila normaaliin akustiseen soittamiseen ja erikseen hevipuoli joka sisältää 5 eri amppia (mm. r-fier, MESA Boogie vastaava) sekä DYNA-ampin ja tietysti equalizer ja 6 hyödyllistä efektiä. 60 wattia pitäs riittää kotiin ja kämpille. katso jos kiinnostaa niin rolandin sivuilta speksit.

^ Vastaa Lainaa


Elektrojänis
3503 viestiä

#15 kirjoitettu 08.04.2007 01:16

Ahermanni kirjoitti:
Ja sitäpä vielä piti kysyä että varmastikkin juuri vahvarin vaihtamisella saan soundiin muutosta paremmin kuin kitaraa vaihtamalla?


No en ole varsinaisesti kitaroiden asiantuntija vaikka kotona itseksesni soittelenkin, mutta olen kyllä vahvasti sitä mieltä että kyllä se on se vahvistin (ja tietysti se kaiutin/kaiuttimet) joka määrittää sen kuinka kovaa ääntä ulos saadaan.

Tietysti jos kitaran ääni on ihan tolkuttoman suttuinen niin sekin hankaloitttaa sitä siitä äänestä tolkun saamista, mutta veikkaisin että tässä olisi kuitenkin vaan kyse siitä että äänen voimakkuus ei riitä.

Kannattaa muuten huomioida, että jos sen 30W vahvistimen äänenvoimakkuus ei riitä niin ääni on todennäköisesti jo sen verran kova, että jonkin sortin kuulonsuojausta on syytä käyttää jos haluaa pitää kuulostaan huolta. Tämähän tosin on akustisten rumpujen kanssa tilanne muutenkin jo melkeen aina. Kuuloaisti on kuitenkin muusikon tärkein työkalu.

J-M-M kirjoitti:
Olen nähny niitä, jotka hipelöi kieliä niin hiljaa, ett joutuvat ehkä just siks pitämään vahvaria suhteettoman kovalla. No - onneks niitä tapauksia varten on keksitty kompressori.


No kompura on kyllä vähän turhan monimutkainen värkki vaan signaalitason nostamiseen. Boosteripedaali olisi mielestäni oikeampi valinta jos ongelmana on vaan se, että joku näplää kieliä liian hiljaa. Toinen vaihtoehto on nostaa vahvistimen gainia (ajaa saman asian) mikäli sitä gainia vahvistimessa riittää.

Kompressorin tarkoitushan ei ole sinällään nostaa äänenvoimakkuutta, vaan tasata signaalin voimakkuuden vaihteluja. Useinhan sitä tietysti käytetään siksi, että sitten saadaan signaalin keskimääräinen taso kovemmaksi.

Kuitenkin boosteri tai gainin vääntäminen kovemmalle vastaa huomattavasti enemmän sitä, että niitä kieliä rääkkää kovempaa. Ei sekään täysin vastaa tietenkään.

^ Vastaa Lainaa


Elektrojänis
3503 viestiä

#16 kirjoitettu 09.04.2007 01:07

Elektrojänis kirjoitti:
Kompressori - tarkoitus tasata signaalin voimakkuuden vaihteluja.


J-M-M kirjoitti:
Tää oli just mitä ajoin takaa. Tai jotain sinnepäin.


Joop... Mutta siksi vaan rupesin äpäröimään, että jos se yleinen soiton hiljaisuus on ongelma eikä suinkaan vaihtelevuus, niin kompuraa ei siihen tarvi.

Boosteri oli just efekti, jonka nimeä mietin ja mietin, mutt en muistanut.


Jeps... Itseasiassa yleisempi termi olis esivahvistin, mutta kitarajutuissa niitä syystä tai toisesta (tod. näk. historiallisesta) kutsutaan boostereiksi... Tai no niitä yksinkertaisimpia malleja ainakin.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu