Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Mausteista


akhi

#1 kirjoitettu 10.01.2005 22:57

puhutaampa vähän maustamisesta...
eli:
onko olemassa muita mausteita kuin suola? Mikä mahataa olla mielestäsi paras mauste? Entä onko olemassa pahoja mausteita? Mitä maustetta ei voi olla liikaa ruuan päällä? Minkä ruuan päällä? Osaatko maustaa vai lirahtaako aina "vähän" liikaa? Onko pika ruokaloissa ranskiksissa tarpeeksi suolaa? Kenet mauste tytöistä heittäisit annoksesi päälle? Onko olemassa jotain Ulimate-maustetta joka pelastaa ruuan kuin ruuan pahalata maultaan?

Kuis mahtaa olla?

akhi muokkasi viestiä 23:51 10.01.2005

Vatsaanko itse? taidan vastata...

Toki on olemassa muitakin mausteita kuin suola,vaikka onahan se kaikkien mausteiden isä, äiti ja neanderdaali ameeba olio. Tykään itse Chili-mausteista paljon, ja mielelläni ripottlen sitä melkein minkä ruuan päälle tahansa. "pahoista mausteista" täytyy sanoa etten ole suuri sipilun ystävä, mutta kunhan sen kanssa ei aleta liikaa läträämään niin kyllä siitä hengissä selvitään. Sitruuna pippuria eivoi ikinä olla liikaa kala ruuan päällä... no siis totta kai voi olla, mutta uskon notta tiedätte mitä tarkoitan... Osaan omasta mielestäni maustaa omaan makuuni, mutta epäilen että kovimkaan muu ei ruuastani välitä. Pidän tulisesta ruuasta... Pika ruokailoissa ei laiteta tarpeeksi mausteita ranskalisten pääle... joudun aina lisäämään... Heittäisin mauste tytöistä annokseni päälle varmaan sen baby-spicen.. emmako sen nimi oli... Ultimate mausteena täytyy mainita ketsuppi joka pelastaa melkein kaiken ruuan... ei kaikke toki, mutta kyllä se on se Ultimate...
JESH...

^ Vastaa Lainaa


JaDubb
Tutkalla
1965 viestiä

#2 kirjoitettu 10.01.2005 23:04

Hyviä mausteita ovat oregano ja soija, pahoja taas paprikamauste, chili, tabasco ja kaikki muu tulinen paska, joka tärvelee makuaistini. Itse maustan yleisten standardien mukaan ehkä hieman liian vaisusti, sillä minulla todellakin on erittäin herkkä makuaisti. Joskus, kun olen maistellut jonkun muun mukaan lievästi maustettua keittoa, niin sitä seuraavan viikon aikana on ollut maun kannalta ihan sama olenko syönyt wienerleikettä vai vessapaperia.

Pitääpä tuo ultimate-mauste vielä laittaa eli aito Heinzin ketsuppi saattaa pelastaa muuten melko huonon ruoan. Ei tuota matskua toki läheskään kaikkiin ruokiin voi laittaa.


JaDubb viilaili viestiä 23:28 10.01.2005

^ Vastaa Lainaa


Rain Song
595 viestiä

#3 kirjoitettu 10.01.2005 23:07

akhi kirjoitti (ja minä numeroin):
puhutaampa vähän maustamisesta...
eli:
1.onko olemassa muita mausteita kuin suola?
2.Mikä mahataa olla mielestäsi paras mauste?
3.Entä onko olemassa pahoja mausteita?
4.Mitä maustetta ei voi olla liikaa ruuan päällä?
5.Minkä ruuan päällä?
6.Osaatko maustaa vai lirahtaako aina "vähän" liikaa?
7.Onko pika ruokaloissa ranskiksissa tarpeeksi suolaa?
8.Kenet mauste tytöistä heittäisit annoksesi päälle?
9.Onko olemassa jotain Ulimate-maustetta joka pelastaa ruuan kuin ruuan pahalata maultaan?


1. Kyllä
2. Riippuu maustamisen kohteesta..
3. katso vastaus 2.
4. Liika on aina liikaa.
5. Lipeäkalan päällä ei ehkä voi olla liikaa mausteita.
6. Mielestäni osaan, muiden mielestä ei aina. ("Pitikö siihen lihakastikkeeseen nyt välttämättä pistää noin paljon kanelia?")
7. On.
8. Geri. Tai sitten Mel C lenkkimakkarakattauksen pöydäksi.. (litteämpi)
9. Habanero-chili on aika ultimatea.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#4 kirjoitettu 10.01.2005 23:27

Raikku_ kirjoitti:

onko olemassa muita mausteita kuin suola?


Todellakin.

Mikä mahataa olla mielestäsi paras mauste?


Riippuu täysin ruuasta mitä maustetaan. Sipuli on sellainen mitä voi iskeä vähän kaikkialle.

Entä onko olemassa pahoja mausteita?


Itse en pidä kookoksesta, mutta silläkin voi erittäin vä'hän käytettynä saada kivaa raikkautta ruokiin.

Mitä maustetta ei voi olla liikaa ruuan päällä?


Mitä tahansa maustetta voi olla liikaa.

Onko pika ruokaloissa ranskiksissa tarpeeksi suolaa?


Ruuissa on ylipäänsä liikaa suolaa.

Onko olemassa jotain Ulimate-maustetta joka pelastaa ruuan kuin ruuan pahalata maultaan?


Ei ole. Jos joku on pilalla niin sitä ei voi pelastaa mitenkään. sen voi korkeintaan elvyttää siedettäväksi... ehkä.

^ Vastaa Lainaa


Mike H
1801 viestiä

#5 kirjoitettu 10.01.2005 23:46

Grillimauste = Sopii sitten joka ruokaan.

^ Vastaa Lainaa


JaDubb
Tutkalla
1965 viestiä

#6 kirjoitettu 10.01.2005 23:52

Anthouse kirjoitti:
Mike Horn kirjoitti:
Grillimauste = Sopii sitten joka ruokaan.


Eikä sovi.




Todellakin. Vadelmasorbetti tai mazariinileivokset voisivat olla melkoisia kulinaristisia nautintoja grillimausteen kera nautittuna.

^ Vastaa Lainaa


JaDubb
Tutkalla
1965 viestiä

#7 kirjoitettu 11.01.2005 00:00

Anthouse kirjoitti:

No mä oon lähinnä vetänyt sitä paistettujen banaanin ja kinuskikastikkeen kanssa.



Lisääpä mukaan vielä mustapippuria ja tabascoa, niin johan tulee pikanttia tavaraa. Liraus ammoniakkiakaan ei olisi pahitteeksi.

JaDubb muokkasi viestiä 00:00 11.01.2005

^ Vastaa Lainaa


akhi

#8 kirjoitettu 11.01.2005 00:03

JaDubb kirjoitti:
Anthouse kirjoitti:

No mä oon lähinnä vetänyt sitä paistettujen banaanin ja kinuskikastikkeen kanssa.



Lisääpä mukaan vielä mustapippuria ja tabascoa, niin johan tulee pikanttia tavaraa. Liraus ammoniakkiakaan ei olisi pahitteeksi.

JaDubb muokkasi viestiä 00:00 11.01.2005



tässähän alkaa ihan tulla vesi kielelle....

^ Vastaa Lainaa


Urjala
500 viestiä

#9 kirjoitettu 11.01.2005 00:15

Mielekäs threadi tämä itse kun kovasti käyttelen tilaisuuden tullen milloin mitäkin mausteita. Suolaa tulee itseasiassa laitettua nykyisellään entistä vähemmän mihinkään, semminkin kun muilla mausteilla saa aikaan paljon parempia kokonaisuuksia.

Tykkään laittaa basilikaa melkein kaikkialle, tosin jostain syystä en ole ikinä oikein innostunut oreganosta, vaikka sukulaismauste onkin basilikalle, mene tiedä?
Toinen spesiaali on inkivääri, ah tuo ihana rakas oranssinsävyinen, seksuaalisesti loukkaavan näköinen juures...

Inkivääri + mustapippuri + paistetut sipulit (+ hieman sokeria ja kanelia) niin avot, sitä sörsseliä voi ihan oikeasti laittaa vaikka mihin, no vaikka ei siis yksittäinen mauste olekaan. Enkä itseasiassa itse laske sipulia mausteeksi, vaikka nyt kun mietin hieman niin kai sen voi laskea. Sdägäboing.

Kanelia kannattaa tosiaan testailla, samoin muskottia ja erilaisia pippureita, kun niitäkin on niin moneen otteeseen. Valkoista vähän vähemmän kuin mustaa niin ei kirpoa makuhermot liialti.

Heinzin ketsuppi todellakin on hyvä keino "pelastaa" ruoka, mutta säädyllisesti sitäkin, tomaatilla on niin dominoiva maku että melkein ennemmin kannattaisi laittaa tuoretta kurkkua tai paprikaa ja vastaavia makua muuttamaan?

Ah ja melkein unohdin mainita, soija kaikissa muodoissaan tietenkin. Sitä voi laittaa mihin tahansa ja se yleensä parantaa makua, jopa kaurapuurossa. Tai sitten olen jo niin tottunut sen käyttöön ja liihottelen new-age-tunnelmissa ollen tarpeeksi vakavamielisesti otettava hyvän omantunnon omaava puoliporvarin puolihippipoika.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#10 kirjoitettu 11.01.2005 00:39

Urjala kirjoitti:

Suolaa tulee itseasiassa laitettua nykyisellään entistä vähemmän mihinkään, semminkin kun muilla mausteilla saa aikaan paljon parempia kokonaisuuksia.


Niin totta.

Tykkään laittaa basilikaa melkein kaikkialle, tosin jostain syystä en ole ikinä oikein innostunut oreganosta, vaikka sukulaismauste onkin basilikalle, mene tiedä?


Hmm... Kyllähän basilika ja oregano nyt kuitenkin maistuvat erilaisille... Että ihan sama ovatko sukua. Pidän molemmista. Riippuu toki kohteesta. Oregano ei ole minust aihan yhtä yleiskäyttöinen.

Toinen spesiaali on inkivääri, ah tuo ihana rakas oranssinsävyinen, seksuaalisesti loukkaavan näköinen juures...


Arvasin, että olin unohtanut jotakin. Siis tuore inkivääri nimeomaan.

^ Vastaa Lainaa


JaDubb
Tutkalla
1965 viestiä

#11 kirjoitettu 11.01.2005 00:41

Urjala kirjoitti:
Heinzin ketsuppi todellakin on hyvä keino "pelastaa" ruoka, mutta säädyllisesti sitäkin, tomaatilla on niin dominoiva maku että melkein ennemmin kannattaisi laittaa tuoretta kurkkua tai paprikaa ja vastaavia makua muuttamaan?


Niin, ei ketsupilla passaa läträillä, mutta mielestäni kurkulla ei hirveästi ruokaa mausteta, niin laimea vihannes kun on kyseessä. Paprikalla saakin jo sitten paremmat fleivörit, mutta itselläni on sellainen henkilökohtainen vaiva, että tuon tomaatin sukulaisen nauttiminen aiheuttaa polttavaa röyhtäilyä pitkin päivää.

Tomaatista puheenollen...sen sisältämän lykopeenin on todettu ehkäisevän syöpään johtavia solumuunnoksia. Vielä enemmän lykopeenia saa nauttimalla vesimelonin.

"Lykopeeni on antioksidanttina kaksi kertaa tehokkaampi kuin sen sukulaisaine beetakaroteeni ja sata kertaa vahvempi kuin E-vitamiini." (lainauksen lähde: www.biovita.fi/suomi/terveyssivut/lykopeen.html ).

Sori, meni vähän ohi aiheen...

JaDubb muokkasi viestiä 00:43 11.01.2005

^ Vastaa Lainaa


Kuusniemi
294 viestiä

#12 kirjoitettu 11.01.2005 07:04

akhi kirjoitti:
puhutaampa vähän maustamisesta...
eli:
onko olemassa muita mausteita kuin suola? Mikä mahataa olla mielestäsi paras mauste? Entä onko olemassa pahoja mausteita? Mitä maustetta ei voi olla liikaa ruuan päällä? Minkä ruuan päällä? Osaatko maustaa vai lirahtaako aina "vähän" liikaa? Onko pika ruokaloissa ranskiksissa tarpeeksi suolaa? Kenet mauste tytöistä heittäisit annoksesi päälle? Onko olemassa jotain Ulimate-maustetta joka pelastaa ruuan kuin ruuan pahalata maultaan?


Ruoan kuin ruoan varmasti pelastaa se armeijassa paljon käytetty antimauste, joka vie ruoasta viimeisetkin maun rippeet...

On ollut pakko opiskelun takia tutustua maustamiseen ja on tullut opittua maustamisen jalo taito. Tuoreet yrtit sopiuvat melkein ruokaan kuin ruokaan, basilika, timjami, rosmariini ovat varsin hyviä. Varsinkin timjami korostaa suolan makua erittäin hyvin, jolloin selviää pienemmällä suolamäärällä. Yksi parhaista kohtaamistani kasteikkeista sisältää noita kaikkia (punaviini pohjainen tomaattikastike, erittäin hyvä erilaisten liharuokien kanssa).

Mausteista suosikkeja ovat kuitenki tuore vaniljatanko ja tähtianis, joilla saavarsinkin jälkiruokiin varsin mukavia makuja. Myös kanelitanko on hyvä. Yleensäkin kyllä voi suositella käyttämään tuoreita mausteita, esim. pippureista kannattaa käyttää pippurimyllyä, eikä valmiiksi jauhettua tavaraa, joka maistuu aivan kuralta.

^ Vastaa Lainaa


Sininen Lahna

#13 kirjoitettu 11.01.2005 09:29

akhi kirjoitti (ja Raikku_ numeroi):
puhutaampa vähän maustamisesta...
eli:
1.onko olemassa muita mausteita kuin suola?
2.Mikä mahataa olla mielestäsi paras mauste?
3.Entä onko olemassa pahoja mausteita?
4.Mitä maustetta ei voi olla liikaa ruuan päällä?
5.Minkä ruuan päällä?
6.Osaatko maustaa vai lirahtaako aina "vähän" liikaa?
7.Onko pika ruokaloissa ranskiksissa tarpeeksi suolaa?
8.Kenet mauste tytöistä heittäisit annoksesi päälle?
9.Onko olemassa jotain Ulimate-maustetta joka pelastaa ruuan kuin ruuan pahalata maultaan?


1. kyllä
2. riipahtaa mauston objektista. valkosipulia kuluu suurehkoja määriä.
3. rosépippuri on kryptoniittia.
4. sulaa lyijyä.
5. elävien tyhmien ihmisten.
6. osaan. valkosipulitoleranssi on kyllä melko korkea. minulla on silti vielä tyttöystävä.
8. jonkun muun kuin emman tai victorian.
9. sweet chili sauce nostaa käälikääryleet (ja monet muutkin) aivan uudelle tasolle.

^ Vastaa Lainaa


Stocco
13143 viestiä

#14 kirjoitettu 11.01.2005 11:44

akhi kirjoitti:
"pahoista mausteista" täytyy sanoa etten ole suuri sipilun ystävä, mutta kunhan sen kanssa ei aleta liikaa läträämään niin kyllä siitä hengissä selvitään.


Eihän sipuli mikään mauste ole. Ja sipilu vielä vähemmän. Keittoonkin voi mausteeksi laittaa pari perunaa sipulin sekaan tai jos uunissa tekee jotain sipulijuttua niin vaikka makkaraa vähän mausteeksi piristämään. Oon vähän hurahtanu sipuliin ja siks musta on tullukin niin herkkä ja itken usein.

Hyviä:
pippurit
grillimauste
perunamauste(seos, mitä lie sisältääkään)
rosmariini

Pahoja:
soija
tabasco
kookos (vain pienet määrät kelpaavat)
oregano(stakaan en erityisemmin pidä)
kumina (hyi)

Ultimate mauste:
Heinzin ketsuppi on varsin hyvä, mutta myös felix käy *kipasee jääkaapille tsekkaamaan* Vitakrone on kans ihan uskomattoman hyvää ollakseen joku halppistuote. Pirkkaketsuppi soveltuu kuulemma ainoana paistamiseen siis jos tekee jauhelihakastiketta ni sen voi heittää suoraan pannulle.

Haava kirjoitti:
Sipuli on sellainen mitä voi iskeä vähän kaikkialle.


Aivan! Tosin jälkiruuissa en ole pahemmin koittanut. Siis makeissa.

Urjala kirjoitti:
Inkivääri + mustapippuri + paistetut sipulit (+ hieman sokeria ja kanelia)

Kanelia kannattaa tosiaan testailla, samoin muskottia ja erilaisia pippureita, kun niitäkin on niin moneen otteeseen. Valkoista vähän vähemmän kuin mustaa niin ei kirpoa makuhermot liialti.


Hieno palsta tosiaan. Täytyy testailla noita.


Maustamisiin.

Stocco muokkasi viestiä 11:44 11.01.2005
sipilu ja makara

^ Vastaa Lainaa


SaastanenHippi
4225 viestiä

#15 kirjoitettu 11.01.2005 11:55

1.onko olemassa muita mausteita kuin suola?

Kyllähän niitä mausteita löytyy.


2.Mikä mahataa olla mielestäsi paras mauste?


suola on aika jees. Ilman aromisuolaakaan en osaisi elää. Chilitkin ovat hyviä.

3.Entä onko olemassa pahoja mausteita?


Kyllähän niitä, mutta mitään pahoja mausteita ei nyt tule mieleen.

4.Mitä maustetta ei voi olla liikaa ruuan päällä?


Aromisuolaa

5.Minkä ruuan päällä?


Aromisuolaa kananmunan päällä

6.Osaatko maustaa vai lirahtaako aina "vähän" liikaa?


EI lirahda liikaa, koska ei ole varaa marista ruoasta
7.Onko pika ruokaloissa ranskiksissa tarpeeksi suolaa?


Pikaruokalat saastuttavat ranskalaiset liaalla grillimausteen käytöllä

8.Kenet mauste tytöistä heittäisit annoksesi päälle?


hmm.. varmaankin Victoria voisi olla ihan hyvä mauste

9.Onko olemassa jotain Ulimate-maustetta joka pelastaa ruuan kuin ruuan pahalata maultaan?


Aromisuola koulun saastaisissa keitoissa

^ Vastaa Lainaa


akhi

#16 kirjoitettu 11.01.2005 13:22

Stocco kirjoitti:
akhi kirjoitti:
"pahoista mausteista" täytyy sanoa etten ole suuri sipilun ystävä, mutta kunhan sen kanssa ei aleta liikaa läträämään niin kyllä siitä hengissä selvitään.


Eihän sipuli mikään mauste ole. Ja sipilu vielä vähemmän. Keittoonkin voi mausteeksi laittaa pari perunaa sipulin sekaan tai jos uunissa tekee jotain sipulijuttua niin vaikka makkaraa vähän mausteeksi piristämään.


perkeleen luki häiriö..
JooH... Tuo on kieltämäti vähän Fifti/sixti että onko se sipuli mauste... Mielestäni sitä käytetään nimeen omaan Muuna ruuan maun ehostamiseen ja harvemmin syödään ihan sellaisenaan, kuten esimerkiksi peruna ja makkara...
mutta ei se mitn... mausta sinä potaatilla, minä maustan chilillä...

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#17 kirjoitettu 11.01.2005 13:28

akhi kirjoitti:

JooH... Tuo on kieltämäti vähän Fifti/sixti että onko se sipuli mauste... Mielestäni sitä käytetään nimeen omaan Muuna ruuan maun ehostamiseen ja harvemmin syödään ihan sellaisenaan


Sipulia käytetään sekä selkeästi mausteena, että lisäksi sitä syödään joskus ihan itse ruokanakin jotenkin ehostettuna. Kyllä minä sen silti mausteeksi laskisin, siis silloinkun sitä kuten maustetta käytetään.

^ Vastaa Lainaa


_hanna_

#18 kirjoitettu 11.01.2005 13:50

oon hulluna basilikaan yleensä.tykkään muutenki pastaruuista, varsinki tomaattipohjasista joten basilika on MUST! se istuu niihi loistavasti..

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#19 kirjoitettu 11.01.2005 16:06

DestinyToBeMe kirjoitti:
Suolaa tulee nykyään korvattua lihaliemikuutiolla, joillekkin se saa paremman maun.


Liemikuutiot ovat paholaisen keksintö!

Se liemi tulee tietysti tehdä itse.

^ Vastaa Lainaa


Stocco
13143 viestiä

#20 kirjoitettu 11.01.2005 16:15

Joo sipuli on mauste, mut mä aina väärinkäytän sitä [ hymiö ]

Haava kirjoitti:
Liemikuutiot ovat paholaisen keksintö!

Se liemi tulee tietysti tehdä itse.


Eipäs nyt sentään ja miten niin? Kauhee vaiva, mut kai niissä kuutioissakin on sitä suolaa liikaa? Pitäs saada kokonaisii elukoita ni vois keitellä luineen päineen.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#21 kirjoitettu 11.01.2005 16:31

Stocco kirjoitti:

Eipäs nyt sentään ja miten niin? Kauhee vaiva, mut kai niissä kuutioissakin on sitä suolaa liikaa?


Se suolakin on kyllä ongelma. Lisäksi aidon liemen maku nyt vaan on parempi kuin kuutioiden. Kätevyydessä kuutioita ei toki voita mikään.

Pitäs saada kokonaisii elukoita ni vois keitellä luineen päineen.


Niin pitää. Kanojaa saa kyllä. Ei se nyt niin vaikeaa ole. Ainoa tapa miten minä olen ikinä tehnyt keittoa on juuri tuo.

^ Vastaa Lainaa


Kuusniemi
294 viestiä

#22 kirjoitettu 11.01.2005 17:26

Haava kirjoitti:
akhi kirjoitti:

JooH... Tuo on kieltämäti vähän Fifti/sixti että onko se sipuli mauste... Mielestäni sitä käytetään nimeen omaan Muuna ruuan maun ehostamiseen ja harvemmin syödään ihan sellaisenaan


Sipulia käytetään sekä selkeästi mausteena, että lisäksi sitä syödään joskus ihan itse ruokanakin jotenkin ehostettuna. Kyllä minä sen silti mausteeksi laskisin, siis silloinkun sitä kuten maustetta käytetään.


Sipuli on useimmissa tapauksissa mauste käytössä, koska useisiin ruokiin (mm. liemet, kastikkeet, ja monet keitot) sipulia ei lopulliseen tuotteeseen jätetä vaan siitä otetaan vain maku sinne.

Sipulia tarjotaan kyllä ihan raakanakin syötäväksi, eikä vain jotenkin käsiteltynä. Tosin voissa ruskistettu sipuli on todella hyvä lisuke liharuoille.

^ Vastaa Lainaa


Kuusniemi
294 viestiä

#23 kirjoitettu 11.01.2005 17:31

Haava kirjoitti:
Stocco kirjoitti:

Eipäs nyt sentään ja miten niin? Kauhee vaiva, mut kai niissä kuutioissakin on sitä suolaa liikaa?


Se suolakin on kyllä ongelma. Lisäksi aidon liemen maku nyt vaan on parempi kuin kuutioiden. Kätevyydessä kuutioita ei toki voita mikään.

Pitäs saada kokonaisii elukoita ni vois keitellä luineen päineen.


Niin pitää. Kanojaa saa kyllä. Ei se nyt niin vaikeaa ole. Ainoa tapa miten minä olen ikinä tehnyt keittoa on juuri tuo.


Kaloista saa helposti tehtyä liemen, eikä se itseasiassa edes vie kovinkaan kauan. Lihaliemeen tarvitaan liemijuuresten lisäksi luita, joita saa kyllä myös hankittua. Lihaliemien ongelma vain on se, että niiden keittäminen vie pitkään (mm. sky-lientä pitää keittää vuorokauden verran).

Suht hyvä ratkaisu kotikäyttöön ovat fondit, joista tulee parempi lopputulos kuin liemikuutioista. Tosin molemmissa tapauksissa kannattaa ensin ottaa liemijuureksista lisää makua.

^ Vastaa Lainaa


Urjala
500 viestiä

#24 kirjoitettu 11.01.2005 18:11

Lisätäänpä listaan vielä pari ihanuutta, joita tosin kannattaa harkiten käytellä, eli:

- rakuuna
- persilja (varsinkin tuoreeltaan hakattuna)

Rakuunaa varsinkin johonkin juurespohjaiseen mössöön tahi keittoon, erinomaisesti esim. sopii yksinkertaiseen tomaattikeittoon, johon siis täytyy aina laittaa sitä smetanaakin

Ja aiemmin kun oli kurkusta puhetta niin tarkoitin lähinnä sitä että saadaan hieman "puhdistettua" tai laimennettua liian mausteisen ruoan yleisotetta muutamalla strategisesti sijoitetulla kurkunpalalla tai vaihtoehtoisesti pieneksi silputulla ananaksella tai kesäkurpitsalla saa jänniä tuloksia. Kohtalaisen voimakkaita makuja kun nuo kaikki yksiltään ovat, niin toimivat tasapainottavana elementtinä oikeassa ruoassa pienissä määrissä.

^ Vastaa Lainaa


myrskyluodon maija

#25 kirjoitettu 11.01.2005 22:26

Suola? Mä en periaatteessa käytä suolaa ollenkaan. En tehdessäni ruokaa, laita siihen koskaan suolaa enkä käytä lisäsuolaa ravintoloissa tai muissa sellaisissa paikoissa. Suola sopii joihinkin safkoihin, esimerkiksi ranskalaiset ja sipsit tykkään nauttia suolaisina, mutta muuten käytän sitä aivan äärimmäisen vähän.
Se siitä. Muita mausteita käytän todella paljon. Curry on ollut aika yksi lempimausteistani, sopii varsinkin siipikarjan kanssa, mutta koska en enää sitäkään syö, niin curryä ei ole tullut maisteltua aikoihin... Useimmiten käytän oreganoa, kirveliä, mustapippuria ja jotain grilli- chili tai paprikamaustetta. Kirveli sopii erinomaisesti nuudeleiden kanssa. Tykkään mausteisesta ruoasta, ja ehkä makuaistit on vuosien saatossa hiukan turtuneet, koska käytän todella paljon esim. chilimausteita ja pippuria eikä se siltikään välttämättä maistu kummoiselle.
Paskan ruoan voi mausteita pelkäämätön saada syömäkelpoiseksi lorauttamalla sekaan niin paljon Tabascoa, ettei koko ruoka enää muulle maistukaan. Toisaalta, parasta ruokaa on tietysti sellainen jossa on hyvässä balanssissa kaikki mausteet eikä mikään maku pääse peittämään toista.

^ Vastaa Lainaa


Stocco
13143 viestiä

#26 kirjoitettu 12.01.2005 12:08

Anthouse kirjoitti:
Eli siis lisäät paljon suolaa, vaikket tiedostakaan lisääväsi? Todella moniin mausteisiin sitä ollaan lisätty ja osaan paljonkin (esim. sitruunapippuri 37%, jotkut chilimausteseokset etc..)


Juuri tuon takia ei sitä suolaa itsenäisesti kannatakaan lisäillä kauheasti.

Sipuli menee muuten aika filosofiseksi mausteeksi, kun rupeaa miettimään, että jos sitä laittaa todella paljon niin silloinhan se ei enää niinkään ole mauste- kuin ruokakäytössä. Eli: Mausteita ei voi laittaa liikaa, koska silloin niistä tulee ruokaa Tuli mieleen vielä sellainen tapaus, joka syö ketsuppia puurossa ja muuteenkin se on yhtä suuressa osassa hänen ruokaansa määrällisesti kuin jokin muukin raaka-aine.

^ Vastaa Lainaa


tinu
2833 viestiä

#27 kirjoitettu 12.01.2005 17:18

Mieluisimpia mausteita ovat:
Sitruunapippuri,mustapippuri,chili,oregano,valkosipulijauhe,aromisuola ja paprikajauhe..
Käytän runsaasti mausteita,mutta vain kerran olen onnistunut ruoan pilaamaan maustamisellani (liikaa mustapippuria.)
Jos ruoka itse ei ole hyvää,niin ei sitä mikään maustekkaan voi enää pelastaa!

Kokeilkaapa paahdettua ruisleipää valkosipulijauheen kera

^ Vastaa Lainaa


naakka-täti

#28 kirjoitettu 15.01.2005 20:01

Siis aromisuola/pansuola ja paprikajauhe on mun lempparit, niin ja curry... Sitten noista makeemmista vaniljasokeri... Niillä pärjää joteski..

^ Vastaa Lainaa


skyz

#29 kirjoitettu 23.01.2005 11:58

Onhan sitä muitakin mausteita ja paljon.. paprikajauhe on kovasana ja hyvä mauste. tottakai pahoja mausteitakin on, jos en väärin muista ni ainakin juustokumina. mausteita kuuluu laittaa sillai suht säkällä sinne ruuan sekaan, sillai tulee parasta. jossain pikaruokaloissa on kyl ihan liikaa suolaa mut jossain liian vähän ja jossain sopivasti. tota keksisin jonkun paremman.. kyllä mä sanoisin että paprikajauhe saa aikaan ihmeitä. myös herbemare maustesekotus on just kätevä, sitä laittaa vaikka kurkun päälle, kun se kurkku on leivän päällä, ni tulee parempaa syötävää..

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu