Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Mikä on paras, kevyt, käyttöjärjestelmä?

geeli
geeli
2903 viestiä

#1 kirjoitettu 23.07.2022 20:10

Mikä on paras ja mielellään ilmainen käyttöjärjestelmä vanhempaan kannettavaan tietokoneeseen?

Mulla on vanha kannettava, itse asiassa se on Asus X53U ja siinä on ollut alkujaan Windows 7.

Laitteen speksejä:

4 GB RAM
1.6 GHz dual-core prosessori
AMD Radeon HD6310M näytönohjain

Olen asennellut tähän jo FreeDOS:n ja Bodhi Linuxin enkä ollut kumpaankaan niistä tyytyväinen. FreeDOS ei tunnistanut suoraan optista asemaa ja kävi selväksi, etten saisi asennettua lisää ohjelmistoa esim. C-ohjelmointia varten, joten hylkäsin tämän idean. Bodhi Linux ei ollut myöskään täydellinen ratkaisu.

Olen ajatellut asentaa ja kokeilla Lubuntua seuraavaksi...

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
2903 viestiä

#2 kirjoitettu 23.07.2022 22:24

Lubuntu on nyt joka tapauksessa asentumassa.

Oli pieniä ongelmia, kuten aina. Yksi USB-tikku meni paskaks. Otin toiseksi viimeisen tyhjän DVD-R-aihion ja poltin sille imagen eli .iso-tiedoston.

Asennus kyseiseltä medialta on nyt käynnissä.

Luonnollisesti raportoin tuloksista pikimmiten tänne!

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
2903 viestiä

#3 kirjoitettu 24.07.2022 09:51

Lubuntu asentui eilen. Luulen, että tää on paras mahdollinen "kevyt-Linux". Kone on silti hitaanlainen.

Ei taida enää tuosta kunnollista laitetta käyttöön saada...

Näin se peli pyörii. Julkaistaan ja myydään uutta softaa ja laitteita kun samaan aikaan vanhoilla laitteilla ei tee juurikaan mitään. Se on harmi.

En tiedä siis onko tämän laitteen pelastamiseksi mitään tehtävissä.

^ Vastaa Lainaa

NHX
NHX
14 viestiä

#4 kirjoitettu 24.07.2022 11:23

Villi veikkaus, että pullonkaulana on kovalevy. Suosittelen ostamaan SSD-aseman parilla kympillä, niin mekaaniset viiveet ovat historiaa. Käyttöjärjestelmäsuositukseni on Windows 8.1, joka on omien kokemuksien mukaan nopein Windows.

^ Vastaa Lainaa

laakkonen
laakkonen

864 viestiä

#5 kirjoitettu 24.07.2022 11:32 Muok:24.07.2022 11:34

Varmaankin Vista eli Visva No en tiedä. 7 ja 10 todella luotettavia. Mut kevyitä? Siihen en osaa sanoa. Tuolla setillä ei välttämättä..

^ Vastaa Lainaa

art074
art074
429 viestiä

#6 kirjoitettu 24.07.2022 13:25 Muok:24.07.2022 13:26

meillä on edelleen jatkuvassa käytössä Samsungin läppäri jossa 4GB RAM, 2,2 Ghz prossu ja oma näyttis. Ja todella hyvin pyörii Windows 7:lla. Käynnistys lähinnä hitaanlainen jos vertaa noihin kahteen tuoreempaan Acerin pöytäkoneeseen mitä talossa on. Päivitin 7:n aikoinaan kymppiin mutta meni heti käyttökelvottoman hitaaksi joten palautin saman tien takas seiskaan.

Tuolla laitteella tein aikoinaan kaikki täälläkin olevat nauhoitukseni joten ihan hyvin se 7:lla jaksoi parhaimmillaan pariakymmentä waveraitaa pyörittää. Efektejä jos lisäili useampaan raitaan niin alkoi vasta takkuilla. Kympillä jo pelkkä Cakewalk Sonarin avaaminen kesti yli 15 minuuttia.

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
2903 viestiä

#7 kirjoitettu 24.07.2022 16:19

Juu, ei olis paha, jos ostaisi tosiaan SSD-levyn. Ajattelin, et ostaisin samalla RAM-muistia toisen 4 GB kamman, kun ei sekään montaa kymppiä maksa.

Mut luulen, että tuo Lubuntu on paras Linux käyttis tähän laitteeseen. Toinen hyvä saattaisi olla Linux Mint.

^ Vastaa Lainaa

NHX
NHX
14 viestiä

#8 kirjoitettu 24.07.2022 18:30

geeli kirjoitti:
Juu, ei olis paha, jos ostaisi tosiaan SSD-levyn. Ajattelin, et ostaisin samalla RAM-muistia toisen 4 GB kamman, kun ei sekään montaa kymppiä maksa.

SSD:n viiveettömyys toimii myös keskusmuistin jatkeena, eli toinen kampa ole välttämättä niin hyödyllinen, varsinkin kun mitä vanhempi muistikampa sen korkeampi hinta. Riippuu toki siitä ihan ´´mitä sillä olet sitten tekemässä.

^ Vastaa Lainaa

ex4
ex4
308 viestiä

#9 kirjoitettu 25.07.2022 07:39 Muok:25.07.2022 07:54

geeli kirjoitti:
Juu, ei olis paha, jos ostaisi tosiaan SSD-levyn. Ajattelin, et ostaisin samalla RAM-muistia toisen 4 GB kamman, kun ei sekään montaa kymppiä maksa.

Mut luulen, että tuo Lubuntu on paras Linux käyttis tähän laitteeseen. Toinen hyvä saattaisi olla Linux Mint.


Noiden Linux-distrojen erot tulee siitä työpöytäjärjestelmästä. Lubuntu pyörittää LxQT:tä ja Xubuntu joka olisi toinen potentiaalinen vaihtoehto käyttää XFCE:tä. Näiden toimivuus on lähinnä makuasia. Mintin Cinnamon-työpöytä on sitten jo paljon silmäkarkimpi ja sitä kautta raskaampi.

Lubuntun ja Xubuntun merkittävä ero on myös käytettävä grafiikkakirjasto. Xubuntu nojaa GTK2:een (Tulee muuten sanoista Gimp ToolKit, viitaten erääseen toiseen keskusteluun grafiikkasoftista...) ja LxQT nimensä mukaan QT-kirjastoon. Nyt sitten riippuu softista kumpi toimii paremmin. Jos tärkeimmät softat on QT-pohjaisia, niin Lubuntu toimii todennäköisesti nätimmin, jos taas GTK-pohjaisia niin Xubuntu lienee parempi. Erot tulee lähinnä miten softat integroituvat siihen työpöytäympäristöön vaikkapa pop-up -ilmoitusten osalta, ei niinkään suorituskyvystä. Nopealla googlauksella GTK on pikkuisen kevyempi kuin QT. Mutta softa siis ratkaisee kumpaa käytetään, ei se työpöytäympäristö.

Sorry sekavasta viestistä. Linuxissa on niin paljon vaihtoehtoja verrattuna Windowsiin jossa MS on valinnut kirjastot ja työpöydät valmiiksi (ja työpöydän osalta tehnyt subjektiivisen mielipiteen mukaan vielä ihan karmeita valintoja)

ex4 muokkasi viestiä 07:39 25.07.2022

Ja sitten jos haluaa oikein optimoida ja askarrella, niin Arch tarjoaa siihen hyvät värkit. Itsellä Arch+ Qtile -setup (tosin aika rivakassa koneessa) eikä mitään turhaa. Kone boottaa UEFIsta työpöydälle alle 10 sek. Virittely vaatii tosin hermoja ja ahkeraa Googlen käyttöä ja eteenkin tuo Qtile paljon totuttelua, mutta kun kerran on saanut räätälöityä itselleen parhaiten toimivan ympäristön niin paluuta ei ole.

Gentoo antaisi vielä enemän optimointimahdollisuuksia kun voi säädellä vipuja softien kääntämiseen liittyen, mutta sen asentaminen on vanhalla koneella tuskallisen hidasta kun joka ikinen paketti käännetään lähdekoodista. Ja toki vaatii vielä enemän perehtymistä. Pikkuisen nimittäin ottaa kupoliin kun on kääntänyt kaikki softat mielestään juuri oikeilla asetuksilla, sitten huomaa että joku optio on väärin ja sen takia joku fiitsu ei toimi. Sitten vaan Glibc:stä alkaen kaikki uudelleen kääntöön ja hitaalla koneela tuo on sellainen yön yli projekti. Nimimerkillä kokemusta tästäkin.

ex4 muokkasi viestiä 07:47 25.07.2022
Ja lisätään vielä tälläinen. Tuo Arch-ympäristö on "normikäytössä". Musiikkijuttuihin käytän Ubuntu Studiota ihan vaan siitä syystä että siinä on kaikki valmiiksi optimoitu juuri musan käsittelyä varten. Viimeisin UbuntuStudio nojaa KDE-työpöytään (aiemmin taisi olla XFCE, eli sama kuin Xubuntussa) joka on yllättävän kevyt jos pitää silmäkarkit minimissä. KDE on mun suosikki ikkunoivissa työpöytäympäristöissä, sen saa aseteltua juuri sellaiseksi kuin haluaa - ja tosi kevyksi tai toooodella raskaaksi riippuen asetuksista.

Varmaan Archilla pääsisi samaan lopputulokseen kun etsii juuri oikeat reaaliaikakernelit sun muut optimoinnit, mutta tuossa paketissa on vaan jo kaikki valmiina. Ja vielä Ardour valmiina DAWina asennettuna.

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
2903 viestiä

#10 kirjoitettu 29.07.2022 08:06

Vaihdoin SSD:n tietokoneeseen eilen. Asentaminen oli helpohkoa. Ei tarvinnut purkaa niin perusteellisesti vaan oli yhdellä ruuvilla luukku kiinni jonka kautta otin ensin vanhan HDD:n ulos ja laitoin uuden SSD:n sisään. Sehän meni nätisti paikalleen. Käyttis piti asentaa jälleen, enkä lähtenyt kloonaamaan vanhaa kiintolevyä.

En lopulta lisännyt toista muistikampaa...

Tietokone toimi nyt silmin nähden sutjakammin. Kuitenkin netin selaaminen, ohjelmien asenteleminen ja eri ikkunoissa liikkuminen oli selvästi hitaampaa kuin niillä tietokoneilla, joita käytän päivittäin kotona ihan normisti.

Lubuntu tarjoaa tosiaan hyvän ja kevyen ohjelmiston ja ajurit. En tiedä olisiko paras mahdollinen. Jatkan testausta vielä lisää. Nyt ainakin olisi ympäristö, jossa voin testata vähän PowerShelliä (toimii nykyään Linuxillakin). Esim. C#-ohjelmointi tuntui kuitenkin tällä laitteella vaivalloiselta ja hitaalta, joten tulen nekin hommat tekemään toisilla laitteilla.

Kone olisi hyvä kevyeen käyttöön, kuten sähköpostien lukeminen ja tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoittaminen, jne.

Niin ja kiitos hyvistä neuvoista!

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu