Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Mikä on paras, kevyt, käyttöjärjestelmä?


geeli
3731 viestiä

#1 kirjoitettu 23.07.2022 20:10

Mikä on paras ja mielellään ilmainen käyttöjärjestelmä vanhempaan kannettavaan tietokoneeseen?

Mulla on vanha kannettava, itse asiassa se on Asus X53U ja siinä on ollut alkujaan Windows 7.

Laitteen speksejä:

4 GB RAM
1.6 GHz dual-core prosessori
AMD Radeon HD6310M näytönohjain

Olen asennellut tähän jo FreeDOS:n ja Bodhi Linuxin enkä ollut kumpaankaan niistä tyytyväinen. FreeDOS ei tunnistanut suoraan optista asemaa ja kävi selväksi, etten saisi asennettua lisää ohjelmistoa esim. C-ohjelmointia varten, joten hylkäsin tämän idean. Bodhi Linux ei ollut myöskään täydellinen ratkaisu.

Olen ajatellut asentaa ja kokeilla Lubuntua seuraavaksi...

^ Vastaa Lainaa


geeli
3731 viestiä

#2 kirjoitettu 23.07.2022 22:24

Lubuntu on nyt joka tapauksessa asentumassa.

Oli pieniä ongelmia, kuten aina. Yksi USB-tikku meni paskaks. Otin toiseksi viimeisen tyhjän DVD-R-aihion ja poltin sille imagen eli .iso-tiedoston.

Asennus kyseiseltä medialta on nyt käynnissä.

Luonnollisesti raportoin tuloksista pikimmiten tänne!

^ Vastaa Lainaa


geeli
3731 viestiä

#3 kirjoitettu 24.07.2022 09:51

Lubuntu asentui eilen. Luulen, että tää on paras mahdollinen "kevyt-Linux". Kone on silti hitaanlainen.

Ei taida enää tuosta kunnollista laitetta käyttöön saada...

Näin se peli pyörii. Julkaistaan ja myydään uutta softaa ja laitteita kun samaan aikaan vanhoilla laitteilla ei tee juurikaan mitään. Se on harmi.

En tiedä siis onko tämän laitteen pelastamiseksi mitään tehtävissä.

^ Vastaa Lainaa


art074
1271 viestiä

#4 kirjoitettu 24.07.2022 13:25 Muok:24.07.2022 13:26

meillä on edelleen jatkuvassa käytössä Samsungin läppäri jossa 4GB RAM, 2,2 Ghz prossu ja oma näyttis. Ja todella hyvin pyörii Windows 7:lla. Käynnistys lähinnä hitaanlainen jos vertaa noihin kahteen tuoreempaan Acerin pöytäkoneeseen mitä talossa on. Päivitin 7:n aikoinaan kymppiin mutta meni heti käyttökelvottoman hitaaksi joten palautin saman tien takas seiskaan.

Tuolla laitteella tein aikoinaan kaikki täälläkin olevat nauhoitukseni joten ihan hyvin se 7:lla jaksoi parhaimmillaan pariakymmentä waveraitaa pyörittää. Efektejä jos lisäili useampaan raitaan niin alkoi vasta takkuilla. Kympillä jo pelkkä Cakewalk Sonarin avaaminen kesti yli 15 minuuttia.

^ Vastaa Lainaa


geeli
3731 viestiä

#5 kirjoitettu 24.07.2022 16:19

Juu, ei olis paha, jos ostaisi tosiaan SSD-levyn. Ajattelin, et ostaisin samalla RAM-muistia toisen 4 GB kamman, kun ei sekään montaa kymppiä maksa.

Mut luulen, että tuo Lubuntu on paras Linux käyttis tähän laitteeseen. Toinen hyvä saattaisi olla Linux Mint.

^ Vastaa Lainaa


ex4
309 viestiä

#6 kirjoitettu 25.07.2022 07:39 Muok:25.07.2022 07:54

geeli kirjoitti:
Juu, ei olis paha, jos ostaisi tosiaan SSD-levyn. Ajattelin, et ostaisin samalla RAM-muistia toisen 4 GB kamman, kun ei sekään montaa kymppiä maksa.

Mut luulen, että tuo Lubuntu on paras Linux käyttis tähän laitteeseen. Toinen hyvä saattaisi olla Linux Mint.


Noiden Linux-distrojen erot tulee siitä työpöytäjärjestelmästä. Lubuntu pyörittää LxQT:tä ja Xubuntu joka olisi toinen potentiaalinen vaihtoehto käyttää XFCE:tä. Näiden toimivuus on lähinnä makuasia. Mintin Cinnamon-työpöytä on sitten jo paljon silmäkarkimpi ja sitä kautta raskaampi.

Lubuntun ja Xubuntun merkittävä ero on myös käytettävä grafiikkakirjasto. Xubuntu nojaa GTK2:een (Tulee muuten sanoista Gimp ToolKit, viitaten erääseen toiseen keskusteluun grafiikkasoftista...) ja LxQT nimensä mukaan QT-kirjastoon. Nyt sitten riippuu softista kumpi toimii paremmin. Jos tärkeimmät softat on QT-pohjaisia, niin Lubuntu toimii todennäköisesti nätimmin, jos taas GTK-pohjaisia niin Xubuntu lienee parempi. Erot tulee lähinnä miten softat integroituvat siihen työpöytäympäristöön vaikkapa pop-up -ilmoitusten osalta, ei niinkään suorituskyvystä. Nopealla googlauksella GTK on pikkuisen kevyempi kuin QT. Mutta softa siis ratkaisee kumpaa käytetään, ei se työpöytäympäristö.

Sorry sekavasta viestistä. Linuxissa on niin paljon vaihtoehtoja verrattuna Windowsiin jossa MS on valinnut kirjastot ja työpöydät valmiiksi (ja työpöydän osalta tehnyt subjektiivisen mielipiteen mukaan vielä ihan karmeita valintoja)

ex4 muokkasi viestiä 07:39 25.07.2022

Ja sitten jos haluaa oikein optimoida ja askarrella, niin Arch tarjoaa siihen hyvät värkit. Itsellä Arch+ Qtile -setup (tosin aika rivakassa koneessa) eikä mitään turhaa. Kone boottaa UEFIsta työpöydälle alle 10 sek. Virittely vaatii tosin hermoja ja ahkeraa Googlen käyttöä ja eteenkin tuo Qtile paljon totuttelua, mutta kun kerran on saanut räätälöityä itselleen parhaiten toimivan ympäristön niin paluuta ei ole.

Gentoo antaisi vielä enemän optimointimahdollisuuksia kun voi säädellä vipuja softien kääntämiseen liittyen, mutta sen asentaminen on vanhalla koneella tuskallisen hidasta kun joka ikinen paketti käännetään lähdekoodista. Ja toki vaatii vielä enemän perehtymistä. Pikkuisen nimittäin ottaa kupoliin kun on kääntänyt kaikki softat mielestään juuri oikeilla asetuksilla, sitten huomaa että joku optio on väärin ja sen takia joku fiitsu ei toimi. Sitten vaan Glibc:stä alkaen kaikki uudelleen kääntöön ja hitaalla koneela tuo on sellainen yön yli projekti. Nimimerkillä kokemusta tästäkin.

ex4 muokkasi viestiä 07:47 25.07.2022
Ja lisätään vielä tälläinen. Tuo Arch-ympäristö on "normikäytössä". Musiikkijuttuihin käytän Ubuntu Studiota ihan vaan siitä syystä että siinä on kaikki valmiiksi optimoitu juuri musan käsittelyä varten. Viimeisin UbuntuStudio nojaa KDE-työpöytään (aiemmin taisi olla XFCE, eli sama kuin Xubuntussa) joka on yllättävän kevyt jos pitää silmäkarkit minimissä. KDE on mun suosikki ikkunoivissa työpöytäympäristöissä, sen saa aseteltua juuri sellaiseksi kuin haluaa - ja tosi kevyksi tai toooodella raskaaksi riippuen asetuksista.

Varmaan Archilla pääsisi samaan lopputulokseen kun etsii juuri oikeat reaaliaikakernelit sun muut optimoinnit, mutta tuossa paketissa on vaan jo kaikki valmiina. Ja vielä Ardour valmiina DAWina asennettuna.

^ Vastaa Lainaa


geeli
3731 viestiä

#7 kirjoitettu 29.07.2022 08:06

Vaihdoin SSD:n tietokoneeseen eilen. Asentaminen oli helpohkoa. Ei tarvinnut purkaa niin perusteellisesti vaan oli yhdellä ruuvilla luukku kiinni jonka kautta otin ensin vanhan HDD:n ulos ja laitoin uuden SSD:n sisään. Sehän meni nätisti paikalleen. Käyttis piti asentaa jälleen, enkä lähtenyt kloonaamaan vanhaa kiintolevyä.

En lopulta lisännyt toista muistikampaa...

Tietokone toimi nyt silmin nähden sutjakammin. Kuitenkin netin selaaminen, ohjelmien asenteleminen ja eri ikkunoissa liikkuminen oli selvästi hitaampaa kuin niillä tietokoneilla, joita käytän päivittäin kotona ihan normisti.

Lubuntu tarjoaa tosiaan hyvän ja kevyen ohjelmiston ja ajurit. En tiedä olisiko paras mahdollinen. Jatkan testausta vielä lisää. Nyt ainakin olisi ympäristö, jossa voin testata vähän PowerShelliä (toimii nykyään Linuxillakin). Esim. C#-ohjelmointi tuntui kuitenkin tällä laitteella vaivalloiselta ja hitaalta, joten tulen nekin hommat tekemään toisilla laitteilla.

Kone olisi hyvä kevyeen käyttöön, kuten sähköpostien lukeminen ja tekstinkäsittelyohjelmalla kirjoittaminen, jne.

Niin ja kiitos hyvistä neuvoista!

^ Vastaa Lainaa


geeli
3731 viestiä

#8 kirjoitettu 22.04.2023 13:36

Sain tämän vanhan, mukamas, romu-PC:n, toimimaan erittäin nätisti.

Käyttöjärjestelmä, jonka asensin lopulta, on Windows XP.

Nopealla SSD-kiintolevyllä riittää myös tilaa peleille, ainakin. Ajureita piti hieman asennella. Ääniajurit ja grafiikka-ajurit olivat niistä tärkeimmät.

Tietokone toimii nyt toistaiseksi mulla retropelikoneena, johon on tarkoitus asennella vanhoja Windows-PC-pelejä.

^ Vastaa Lainaa


geeli
3731 viestiä

#9 kirjoitettu 22.04.2023 13:39

Enkä uskalla tuota kyllä internettiin kytkeä lainkaan. On sen verran tietoturvariskiä noin vanhalla käyttöjärjestelmällä eikä niitä tietoturvapäivityksiä ole todellakaan tehty vuosikausiin.

^ Vastaa Lainaa


LordSenator
107 viestiä

#10 kirjoitettu 23.04.2023 11:39

Mac pro 5.1 12 core 2x 2.99 ghz
Mac os x Ventura 13.3
64gb ddr3
AMD näytönohjain "joku" 3gb

Olen aikoinaan käyttänyt pc konetta nauhoituksiin niin voin sanoa että Mac on vakaampi eli, ei kaadu kesken nauhoituksia.SSD on lähes pakollinen hankinta.Ilman ssd levyä kestää varmaan noin 15 min ennen kun kone aukeaa ssd kanssa 30 sek.

^ Vastaa Lainaa


AnttiJ
Jyrkimmät
Mahalaskut

6869 viestiä

#11 kirjoitettu 25.04.2023 08:27

geeli kirjoitti:
Enkä uskalla tuota kyllä internettiin kytkeä lainkaan. On sen verran tietoturvariskiä noin vanhalla käyttöjärjestelmällä eikä niitä tietoturvapäivityksiä ole todellakaan tehty vuosikausiin.


Minulla on käytössäni yksi XP-kone joka toimii erinomaisesti (toinenkin on, mutta ei aktiivikäytössä). Ilmaiset virustorjunnat ovat riittäneet oikein hyvin tänne asti ja toivottavasti niin on jatkossakin; kyseessä oli pakollinen muutos koska F-securekin lopetti järjestelmän tukemisen jo vuosia sitten.

Ongelmaksi tuntuvat muodostuvan selaimet (Firefox ja Google), joita ei ole enää päivitetty pitkiin aikoihin XP:lle ja joiden toimivuus eri sivustoilla alkaa olla aika heikkoa. Toimiva kone, mutta nettisurffaus taitaa kohta jäädä historiaan.

Kaikki muut koneet ovatkin Win7:lla toimivia koska ei ole ollut tarvetta muuttaa sitäkään ... vielä.

^ Vastaa Lainaa


Funereal
2858 viestiä

#12 kirjoitettu 25.04.2023 15:26 Muok:25.04.2023 15:31

AnttiJ kirjoitti:
geeli kirjoitti:
Enkä uskalla tuota kyllä internettiin kytkeä lainkaan. On sen verran tietoturvariskiä noin vanhalla käyttöjärjestelmällä eikä niitä tietoturvapäivityksiä ole todellakaan tehty vuosikausiin.


Minulla on käytössäni yksi XP-kone joka toimii erinomaisesti (toinenkin on, mutta ei aktiivikäytössä). Ilmaiset virustorjunnat ovat riittäneet oikein hyvin tänne asti ja toivottavasti niin on jatkossakin; kyseessä oli pakollinen muutos koska F-securekin lopetti järjestelmän tukemisen jo vuosia sitten.

Ongelmaksi tuntuvat muodostuvan selaimet (Firefox ja Google), joita ei ole enää päivitetty pitkiin aikoihin XP:lle ja joiden toimivuus eri sivustoilla alkaa olla aika heikkoa. Toimiva kone, mutta nettisurffaus taitaa kohta jäädä historiaan.

Kaikki muut koneet ovatkin Win7:lla toimivia koska ei ole ollut tarvetta muuttaa sitäkään ... vielä.


Suurimpana riskinä ymmärtääkseni noissa vanhoissa käyttiksissä ei ole niinkään se, että kyseinen kone menisi viruksista juntturaan, vaan että jotain vanhan käyttöjärjestelmän tietoturva-aukkoa hyödyntäen hyökkääjä voi päästä
tekemään mitä lystää koneelle ja siitä edelleen sisäverkkoon, jossa saattaa olla muita heikosti tai ei ollenkaan suojattuja laitteita tai liikennettä.

Vanhojakin laitteita voi käyttää turvallisesti nettiselailuun, jos vaihtaa johonkin Linux-kevytdistroon, kuten tässä ketjussa alunperinkin puhuttiin. Tietty jossain vaiheessa väistämättä koneen ikä alkaa näkyä siinä määrin, että siinä ei mikään nykyaikainen käyttöjärjestelmä enää pyöri.

Ite oon pyörittänyt mun 10 v vanhalla media-PC:llä (vastaavat speksit) ihan vaan Ubuntua. Toistaiseksi vielä ihan siedettävä käyttää, vaikka onkin aika kankea ja hidas käynnistymään.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu