Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Kiinan talousmahti


Shah
2339 viestiä

#1 kirjoitettu 10.09.2013 23:42 Muok:10.09.2013 23:54

Herättääkö Kiinan nousu suurten talousmaiden joukkoon ajatuksia?

Jo 80-luvulta asti kuuli erilaisia spekulaatioita ja utopistisen kuuloisia visioita siitä mitä tapahtuisi jos niinkin väkirikas maa kuin Kiina nousisi talouden suurvallaksi. Mielikuvitusta ruokkivat muutkin erilaiset arvuuttelut mitä yhden maan suuri väkiluku voisi saada aikaan jollain saralla ja osa niistä oli melkeinpä scifimäisiä spekulaatioita.

Nykyään kuitenkin todistamme Kiinan rynnimistä teollisuuden ja tuotannon aloille vuosi vuodelta enemmän. Markkinoille tulee koko ajan uusia koneita joiden valmistusmaa Kiina on. Sikäläinen palkkataso nousee kovaa tahtia ja yhtäkkiä Kiinan kulttuuri- ja taidemarkkinoillakin on kova kuhina. Joku tutkija joskus radiossa totesi "lännen satavuotiaan talousvallan painopisteen siirtyvän pikkuhiljaa kaukoitään". Talousuutisissa sivutaan vähän väliä inflaatiosta ja suuren tarjonnan määrästä, joka ei idän lohikäärmettä pysäytä... Täytyy sanoa että vaikkei itse noista talousjutuista tajua hölkäsen pöläystä, ei tarvitse olla suurikaan nero että ymmärtäisi edes jotain siitä mitä on tapahtumassa. Elämme mielenkiintoisia aikoja. Mielestäni asiassa on sekä hyviä ja huonoja, jollei peräti omituisiakin piirteitä.


HYVÄÄ:

-tulee uusia tuotteita ja koneita niiden vanhojen iänikuisten rinnalle

-mahdollisesti uusia innovatiivisia keksintöjä

-saattaa laskea tiettyjen tuoteryhmien keskimääräisiä hintoja kilpailun lisäännyttyä


HUONOA:

-tuotteiden (esim. työkoneiden) kiinalainen alkuperä "piilotetaan" ja esitetään esim. eurooppalaisen jakelijan maa valmistusmaaksi

-tuotteiden ulkoasussa ja nimissä matkitaan vanhoja perinteisiä ja arvostettuja eurooppalaisia tuotemerkkejä - mm. työkoneet (kuluttajan hämäämistä)

-ymmärtääkseni moniin kiinakoneisiin on edelleen vaikea saada vaihto-osia

-tuote ei täytä käyttötarkoituksessaan aina olosuhteiden vaatimuksia tai on vasta beta-version tasolla
(ei kestä esim. pakkasta yms.)

-tuotteesta ei ole vielä riittävästi käyttäjäkokemuksia ja tietoa, jotta voisi tehdä riittävää vertailua muiden jo tunnettujen rinnalla

-kun hinta on alhainen, herättää se epäilyksiä


Olen töissä alalla jossa kiinalaiset kilpailevat tuotteet ovat vallanneet jo jonkin aikaa markkinoita ja kentällä niitä myydään ns. halpavaihtoehtona pro-tuotteiden rinnalla. Keskustelu aiheesta käy toisinaan kuumana työkavereiden puheissa... Omasta mielestäni on periaatteessa melko lailla sama mikä maista on talouden suurena roottorina - ainahan joku tai jotkut niistä ovat. Jossain vaiheessa tuotekehittelyn edettyä on saatavilla varmasti hyvää, uutta kiinalaista pro-tavaraa. Kunhan se on vain kanssa sitten jotain heidän itsensä luomaa ja uutta.

Vanhojen, haluttujen ja monien etsimien eurooppalaisten työkoneiden tuotemerkkien plagiointi on sen sijaan todella ärsyttävää. Vaikuttaisi siltä, että toimia katsotaan tässä välillä sormienkin läpi ja annetaan kapitalistivauvan temmeltää miten sattuu. Länsimaissa sen sijaan syytettäisiin heti kopiointisuojaan vedoten.


Mitä mieltä?

^ Vastaa Lainaa


Shah
2339 viestiä

#2 kirjoitettu 11.09.2013 20:21 Muok:13.09.2013 22:19

Jotain kiina-ilmiöstä.


Shah muokkasi viestiä 21:29 13.09.2013

Aiheeseen liittyen, kuinkas Mikserin vesselit jotka puuhastelevat koneiden kanssa?

Olen ainakin ymmärtänyt joistain vanhoista viesteistä, että Lassi Heiskasella on ilmeisesti oma verstas tms, Goatsemencommando (CNC-/jyrsintäkoneet; puusepän hommia), BVR (urakoitsijalla kai hommissa), Kake1962 (rakentelee soittimia) jne jne...

Oletteko kiinnittäneet huomiota konemerkkeihin ja valmistajiin? Huomanneet eroja niissä? Ainakin oiko-/tasureissa, kanttiputsareissa, alajyrsimissä, pylväsporakoneissa, vannesahoissa, moottorisahoissa, ruohonleikkureissa, raivureissa, porakoneissa ym. löytyy nykyisin kaikista kiina-merkkejä.

^ Vastaa Lainaa


Rapa-Ripa
507 viestiä

#3 kirjoitettu 14.09.2013 19:02

Shah kirjoitti:
Oletteko kiinnittäneet huomiota konemerkkeihin ja valmistajiin? Huomanneet eroja niissä? Ainakin oiko-/tasureissa, kanttiputsareissa, alajyrsimissä, pylväsporakoneissa, vannesahoissa, moottorisahoissa, ruohonleikkureissa, raivureissa, porakoneissa ym. löytyy nykyisin kaikista kiina-merkkejä.


Ennustan seuraavasti.

Kiinassa tehdään halpaa ja huonolaatuista jos sellaista tilataan. Jos tilataan korkealaatuista ja hyvin tehtyä niin siihenkin he pystyvät. Esim. BMW.n eräitten moottoripyörien moottorit on tehty Kiinassa. Kiinalaiset luovat tällä hetkellä omia brändejä jotka tuottavat aivan hyvälaatuista tavaraa. Mielikuvat seuraavat perässä ja vie vuosia ennen kuin kuluttajat muualla maailmassa uskovat made in Chinan olevan yhtä hyvää kuin made in Germany ja made in Japan. Moniko tietää ja muistaa että aikoinaan Japani oli vastaava halpakaman tuottaja kuin Kiina nykyään. Kiinassa palkkataso nousee joten Kiina siirtyy tuottamaan korkealaatuista kamaa ja kaikkein halvin tuotetaan jossain muualla, esim. Laos, Kamputsea, Burma, Intia, afrikan maat...

^ Vastaa Lainaa


karman hardon
1994 viestiä

#4 kirjoitettu 14.09.2013 19:25

se on jännä miten kauan tavis-kinukit ovat antaneet perseraiskata itseään...mut ihan niinkuin länsimainen ryöstökapitalismikin tulee tiensä päähän ennenpitkää, samalla tavalla tuolle kiinalaiselle meiningille käy. siihen loppuu ainakin hetkeksi se talouskasvu.

mielenkiintoisempaa on miettiä, mitä helvettiä tulee tilalle?

vai ovatko kiinalaiset vain samalla tavalla umpi-idiootteja kuin suomalaiset että antavat kusettaa itseään vuodesta toiseen?

^ Vastaa Lainaa


Shah
2339 viestiä

#5 kirjoitettu 15.09.2013 00:03 Muok:15.09.2013 00:14

Rapa-Ripa kirjoitti:
Kiinassa tehdään halpaa ja huonolaatuista jos sellaista tilataan. Jos tilataan korkealaatuista ja hyvin tehtyä niin siihenkin he pystyvät. Esim. BMW.n eräitten moottoripyörien moottorit on tehty Kiinassa. Kiinalaiset luovat tällä hetkellä omia brändejä jotka tuottavat aivan hyvälaatuista tavaraa.


Halpatavara on se joka myy. Lähes kaikkien konemerkkien tuoterepertuaariin ja konseptiin kuuluu kolmen luokan systeemi, joka on halpakoneet, semikoneet ja ammattilaisvehkeet. Mutta halpakoneilla on meilläkin kaikkein kovin kysyntä ja esim. Hong Kong ja Tarjoustalo muutamien muiden ketjujen kanssa ottavat mieluummin niitä myyntiin. Joskus harvoin on poikkeuksia ja yllättäen saattaa jopa ammattilaiskone olla aavistuksen halvemmalla hinnalla myynnissä noissa ketjuissa. Mutta normaalisti halpamerkkeihin profiloituneen firman myyntisuunnitelmaan ei kuulukaan olla "kaiken" myyjä, vaan näin oma asiakaskunta saadaan pysymään tyytyväisenä, kiinnostuneena ja hieman parempi tuote myy melko varmasti vaikka firma ottaisikin hieman takkiinsa paremman koneen hinnoissa, vaikka juuri plussalle jäävätkin.

Ammattilaiskoneet sen sijaan eivät myy hyvin yleisestikään, koska käyttäjäkunta ei koostu normikuluttajista ja hinta on reippaasti kalliimpi. Urakoitsijat ja rakentajat hankkivat koneet tukuilta/maahantuojilta. On myös melko yleistä että sellainen tukkuliike joka myy sekä jälleenmyyjille että kuluttajille, pitää hinnat erilaisina asiakkaasta riippuen. Firmojen; jälleenmyyjien ym. Y-tunnukset omaavien ei tarvitse maksaa myöskään arvonlisäveroa. Näin ollen ammattilaiskoneen hinta voi olla tyystin eri kuluttajalle ja ammattiduunarille..

Olen itse aikoinani kyllästynyt käsiin hajoaviin halpakoneisiin. Pyrin nykyisin hankkimaan mieluummin pro-vehkeen vaikka siitä maksaakin enemmän. Vanha sanonta "köyhällä ei ole varaa ostaa paskaa" pitää paikkansa. Vaatii vain hieman enemmän aikaa, tuotetietojen ja käyttäjäkokemusten vertailua webissä jotta syytää rahansa varmasti oikeanlaiseen koneeseen.

Kommenttiisi viitaten, Kiinasta tulee tosiaan myös ammattilaiskoneita. Esim. IKH (Isojoen Konehalli) on näiden myyntiin erikoistunut monien muiden firmojen ohella. Myös Bauhausin ja K-Raudan myymän kohtuu laadukkaan tuotemerkin Scheppachin alta löytyy esim. halvemmat Wood Star ja WoodTec merkit, joista oletettavasti WoodTec (jollei kummatkin) on kiinalainen...
Se mikä mua ihmetyttää noissa paremmissa kiinakoneissa on se, että hinta on silti alempi, kuin mitä vastaavassa teho- ym. luokissa verrattuna muiden tuottajien koneet maksavat. Onkohan kenties kyse silti edelleen siitä, että Kiinalla on varaa myydä kaikkea aluksi halvemmalla, koska tuotteet myyvät kuin häkä, vai onko tuotteen laadussa tingitty tehon kustannuksella? Mene ja tiedä.

Kiinassa palkkataso nousee joten Kiina siirtyy tuottamaan korkealaatuista kamaa ja kaikkein halvin tuotetaan jossain muualla, esim. Laos, Kamputsea, Burma, Intia, afrikan maat...

Jossain veikkauksissa on ollut kuvio jossa 2000-luvulla Kiina keskittyy hardwaren tuotantoon ja Intia softwaren.

Veikkaan että juttu jatkuu pitkälle eteenpäin. Kiina tulee nostamaan hinnat myöhemmin sen jälkeen kun markkinat eri tuoteryhmissä ovat enempi heidän hallussaan. Nyt jos tietäisi mitkä niistä JO myynnissä olevista vehkeistä ovat oikeasti hyviä, kannattaisi mennä ostamaan ne.

Kuulin sellaisenkin huhukeissin tuossa joskus, että Kiinassa löydettiin tolkuton määrä jotain kännyköissä ja läppäreissä käytettäviä alkalimetalleja vuoren sisältä. Sen sijaan että paikalle olisi tehty perinteistä kaivosta, keksivät ne hävittää vuoren jollain hillittömillä hapoilla (juttu joka ei länsimaissa onnistuisi). Muut kaivokset muualla maailmassa olivat joutua vararikkoon alkalimetallien myynnissä, koska Kiinasta niitä tuli sitten aivan tajuton määrä halvalla. Myöhemmin Kiinassa nostettiin hinta ylös, kun kilpailevat kaivokset hävisivät pelin ja Kiinasta tuli johtava alkalimetallien myyjä. Uskomatonta.

... Tulipas melko pitkää sepustusta. Kiva kun aihe kiinnostaa joitain.

^ Vastaa Lainaa


Shah
2339 viestiä

#6 kirjoitettu 15.09.2013 11:34 Muok:15.09.2013 11:48

Esimerkkejä:

HAMMER
-hammer on jenkkiläis-eurooppalainen pro-luokan vannesaha. Kuluttajahinta noin 1500+ ylöspäin. (Normaali hinta länsimaissa raskaan sarjan pienimmissä vannesahoissa.

HARVEY
harvey on todennäköisesti kiinakopio Hammerista. Kohtuu uusi konemarkkinoilla. Kuluttajahinta 1100 hujakoilla.

FERM
-tietoa merkin historiasta on vaikea löytää mistään. Nimessä, logossa, tuotteen ominaisuuksista kertovassa kyltissä ja koneen muotoilussa käytetty vanhoille 70-luvun ja 80-luvun ominaisten ammattilaiskoneiden (joita nykyisin pystyy löytämään hyvin huutokaupoilta ja osto/myyntipalstoilta) tyyliä. Tämä kone on kuitenkin uusi, hinta alempi, ja tuotemerkin alta löytyy kaikenlaista poravasaroista alkaen. Juttu haiskahtaa..

Mutta kieltämättä ovelaa. länsimaiselle kuluttajalle pyritään tarjoamaan sitä mihin se on tottunut ja hieman halvemmalla, sen sijaan että markkinoille lanseerattaisiin täysin uutta ja itsensä näköistä mallia joka rehellisesti tunnustaisi olevan made in China.


Shah korjasi linkit. Nyt toimii. 11:48 15.09.2013

^ Vastaa Lainaa


pieslice
3286 viestiä

#7 kirjoitettu 15.09.2013 11:44

Shah kirjoitti:
Mutta kieltämättä ovelaa. länsimaiselle kuluttajalle pyritään tarjoamaan sitä mihin se on tottunut ja hieman halvemmalla, sen sijaan että markkinoille lanseerattaisiin täysin uutta ja itsensä näköistä mallia joka rehellisesti tunnustaisi olevan made in China.


Tätä samaa tehdään myös venäjällä.

^ Vastaa Lainaa


Rapa-Ripa
507 viestiä

#8 kirjoitettu 15.09.2013 12:06

Shah kirjoitti:
Esimerkkejä:

HAMMER
-hammer on jenkkiläis-eurooppalainen pro-luokan vannesaha. Kuluttajahinta noin 1500+ ylöspäin. (Normaali hinta länsimaissa raskaan sarjan pienimmissä vannesahoissa.

HARVEY
harvey on todennäköisesti kiinakopio Hammerista. Kohtuu uusi konemarkkinoilla. Kuluttajahinta 1100 hujakoilla.

FERM
-tietoa merkin historiasta on vaikea löytää mistään. Nimessä, logossa, tuotteen ominaisuuksista kertovassa kyltissä ja koneen muotoilussa käytetty vanhoille 70-luvun ja 80-luvun ominaisten ammattilaiskoneiden (joita nykyisin pystyy löytämään hyvin huutokaupoilta ja osto/myyntipalstoilta) tyyliä. Tämä kone on kuitenkin uusi, hinta alempi, ja tuotemerkin alta löytyy kaikenlaista poravasaroista alkaen. Juttu haiskahtaa..

Mutta kieltämättä ovelaa. länsimaiselle kuluttajalle pyritään tarjoamaan sitä mihin se on tottunut ja hieman halvemmalla, sen sijaan että markkinoille lanseerattaisiin täysin uutta ja itsensä näköistä mallia joka rehellisesti tunnustaisi olevan made in China.


Shah korjasi linkit. Nyt toimii. 11:48 15.09.2013


Kiinassa varmaan ostetaan paljon yrityksiä lännestä jotta saadaan tuotemerkki käyttöön ja tehdään kamat jatkossa Kiinassa. Volvohan se esim ostettiin Fordilta Kiinaan. Mutta siellähän ne monet länsimaiset tehtaatkin tuotteensa tekee. Kokonaisia tuotantolinjoja on laivattu Kiinaan. Tai jotkut tekee kaikki osat Kiinassa, kokoonpano länsimaissa jotta voidaan sanoa tuotteen olevan vaikka Made in USA.

^ Vastaa Lainaa


MKDELTA
11907 viestiä

#9 kirjoitettu 21.09.2013 17:41

karman hardon kirjoitti:
se on jännä miten kauan tavis-kinukit ovat antaneet perseraiskata itseään...mut ihan niinkuin länsimainen ryöstökapitalismikin tulee tiensä päähän ennenpitkää, samalla tavalla tuolle kiinalaiselle meiningille käy. siihen loppuu ainakin hetkeksi se talouskasvu.

mielenkiintoisempaa on miettiä, mitä helvettiä tulee tilalle?

vai ovatko kiinalaiset vain samalla tavalla umpi-idiootteja kuin suomalaiset että antavat kusettaa itseään vuodesta toiseen?


Ihmiset pystyy mukautumaan vaikka mihin. Mieti nyt miten pitkään P-Korean, Iranin, Kuuban, Venezualan ja monien muitten kehitysmaiden kansalaiset ovat kestäneet sitä kaikkea paskaa. Kiina on shangri-la johonkin persecoreaan verrattuna. Kiinassa pystyy vielä siihen myyttiseen "työnteolla vaurastumiseen" aikuisten oikeasti. Kiinan eliitti on järkyttävä korruptoitunutta mutta on sentään pystynyt kanavoimaan osan talouskasvusta laajemman väestön hyödyksi. Länsimaissa naamiaset on ohitse ja röystäminen on jo alkanut. Kiinassa talous on valtiota varten, länsimaissa valtio taloutta varten.

Kiinan suurin ongelma on varmaan se, että talouskasvun myötä syntyy myös se emansipaatioissa hapattunut keskiluokka/porvaristo joka haluaa hamuta valtaa itselleen. Länsimaissa tämä tapahtui joskus 200-300 vuotta sitten, Kiinassa sama kehitys on ehkä joskus edessä. Ranskan vallankumous oli käsistä riistäytynyt porvariston vallankaappausyritys ja Yhdysvaltain 'perustajaisät' olivat, nätisti sanottuna, veropakolaisia. heidän iskulauseensa No taxation without representation kertoo hyvin mitkä heidän prioriteettinsa olivat.

Kiinalla on edessään samanlaisen omahyväisen sosiaaliryhmän vallantavoittelu jossain vaiheessa. Historiallisesti voidaan sanoa että mitä enemmän vanha valta yrittää pysyä yksin vallassa sen rumemmaksi menee.

En usko että heikompi talouskasvu varsinaisesti heikentäisi Kiina, ellei kyseessä olisi aivan totaalinen talouden halvaantuminen, joka tekisi äärimmäistä hallaa nyt mille tahansa valtiolle. Heikempi talouskasvu saattaisi jopa vahvistaa valtiota keskiluokkaa vastaan. Uskon että Kiinalla on valmius käyttää vaikka kuinka äärimmäisi keinoja ongelmistaan selvitäkseen, joten mitään romahdusta siellä on turha odotella. Ehkä jotain 5-10 vuotta Kiina olisi ollut vielä pysäytettävissä, nyt se on jo kasvanut liian omavaraiseksi. Länsimaat ovat polkumyyneet koko sivilisaationsa ja toellisuuskapasiteettinsa sinne. Meidän osamme on taantua tulevaisuuden Thaimaaksi, maaksi joka elää perseen myynnillä.

^ Vastaa Lainaa


Rapa-Ripa
507 viestiä

#10 kirjoitettu 21.09.2013 18:58

Länsimaat ovat polkumyyneet koko sivilisaationsa ja toellisuuskapasiteettinsa sinne. Meidän osamme on taantua tulevaisuuden Thaimaaksi, maaksi joka elää perseen myynnillä.


Älä höpötä. Länsimaat on vielä pitkään pallon parhaiten toimeentulevaa aluetta. Senkin jälkeen se on vauraampaa kuin nykyään mutta muut maat ovat kuroneet elintasossa kiinni.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#11 kirjoitettu 21.09.2013 19:25

Sellainen jännä juttu on, että samalla kun länsimaiset firmat menevät Kiinaan saadakseen tuotteidensa valmistuskustannukset ja hinnan pienemmäksi, kiinalaiset firmat tahtovat EU:n alueelle. He sen sijaan haluavat tuotteeseen "valmistettu EU:ssa" leiman, että sen hinta nousisi.
Mielestäni heillä on oikea ajatus. Ei se ole tuottavuutta, että tehdään enemmän ja enemmän aina vaan halvemmalla ja halvemmalla. Tuotteelle pitäisi saada lisäarvoa, että siitä saisi kalliimman hinnan.

^ Vastaa Lainaa


MKDELTA
11907 viestiä

#12 kirjoitettu 21.09.2013 19:29

Rapa-Ripa kirjoitti:
Länsimaat ovat polkumyyneet koko sivilisaationsa ja toellisuuskapasiteettinsa sinne. Meidän osamme on taantua tulevaisuuden Thaimaaksi, maaksi joka elää perseen myynnillä.


Älä höpötä. Länsimaat on vielä pitkään pallon parhaiten toimeentulevaa aluetta. Senkin jälkeen se on vauraampaa kuin nykyään mutta muut maat ovat kuroneet elintasossa kiinni.


Millä eväillä? Työt karkaa muualle, varakkaat ryhtyy veropakolaisiksi, jäljel on kohta vaan tolkuttoman velkainen ex-keskiluokka ja ghettoköyhällistö. Muut maat eivät "kuro elintasoa" vaan vievät sitä. Maailmassa on vain rajoitettu määrä resursseja ja mielekästä työtä josta voidaan maksaa palkkaa.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu