Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja dB tasot


mu-z

#1 kirjoitettu 29.09.2003 01:01

Onko joku joskus mitannut millaisia dB tasoja tulee (kaiuttimilla) miksatessa?
Kuulovaurion saatuani en ole kovin lujalla uskaltanut tehda musiikkihommia, mutta hiljaisella kuunteleminen vaikeuttaa ikavasti nyanssien kuulemista.

Kellaan kokemuksia / vinkkeja siita mika olisi turvallinen taso tyoskentelyyn?
Mittaria ei itsella ole kaytettavissa.

^ Vastaa Lainaa


Fakap
Trancevastaava
4849 viestiä
Luottokäyttäjä

#2 kirjoitettu 29.09.2003 04:20

Kysymykseesi en osaa vastata, mutta tuli vaan mieleen tämmöinen fakta: Jatkuva yli 85db tai hetkellinen yli 140db ääni on kuulolle vaarallista. Mielestäni aika varomaton arvio, tiedä sitten mihin se perustuu..

Kajareista popittaessa ääni varmaan kompressoituu akustiikasta riippuen sen verran, ettei ole niin vaarallista kuin kuulokkeilla. Niin ja nuo taajuusalueet vaikuttavat myös paljon, mutta niistä en tiedä.. tuolla kuulon tärkeys-threadissa taidettiin keskustella aiheesta.

^ Vastaa Lainaa


Elektrojänis
3503 viestiä

#3 kirjoitettu 29.09.2003 10:33

No tuo Fakapin sanoma 85dB on se raja joka on kaikenmaailman työterveyssysteemeissä määritelty, että alle sen voimakkuuksisessa melussa voi olla päivittäin 8h ilman kuulovaurion riskiä. Jokainen 3dB muistaakseni puolittaa ajan.

Sinänsähän noista ei tosiaan ole juuri apua jos ei ole mittaria tuon äänenpainetason mittaamiseen.

Korvalappustereoille yleensä suositellaan sellaista voimakkuutta, että jos vieressä joku puhuu normaalilla äänellä niin siitä pitäisi vielä saada hyvin selvää. Sinänsähän tuokin on aika epämääräinen määritelmä eikä ota huomioon sitä, että jotkut kuulokkeet vaimentaa ulkopuolelta tulevia ääniä tehokkaammin kuin toiset. Silti tuo antaa kuitenkin jotain osviittaa ja mielestäni sitä voi suuntaa antavana vinkkinä soveltaa myös kaiutinkuunteluun.

Sinänsä en usko, että sillä kuunteleeko luureilla vai kaiuttimilla on asian suhteen kovinkaan paljon merkitystä (voin kyllä olla väärässäkin, olen ollut väärässä ennenkin). Luureilla tietysti voi tuottaa korvaan jo huokeammillakin välineillä kovemman äänenpaineen ilman, että ääni säröytyy tai käy muuten rasittavaksi. Toinen kuulokkeiden riski on se, että kun ne peittävät muuta taustahälyä niin ei jää vertailukohtaa sen äänenvoimakkuuden suhteen ja kovemmalla ääni taas helposti kuullostaa paremmalta (kun korva on herkempi keskialueella, eli hiljemmalla bassot ja diskantit kuullostaa vaimeammilta). Kolmas luurien riski on se että niitä usein käytetään meluisissa ympäristöissä (esim. linja-auto) ja musiikilla yritetään peittää taustahäly (kun ei ne luurit niin hyvin kuitenkaan sitä meteliä peitä).

Sinänsähän nuo normaalijutut ei välttämättä oäde jo vaurioituneeseen korvaan. Ehkä parasta on kuitenkin hakea asiantuntija-apua eli mennä juttelemaan lääkärin kanssa asiasta.

^ Vastaa Lainaa


Khimil
2676 viestiä
Luottokäyttäjä

#4 kirjoitettu 29.09.2003 14:05

Noista nyanssien jms. kuulemisesta miksatessa sellainen juttu, että kannattaa aina miksata sillä äänenvoimakkuudella, millä uskoo sitä kohdeyleisölle soitettavan. Korvassa kun on sellainen eräänlainen loudness-ominaisuus, eli hiljaa kuunneltaessa diskantteja ja bassoja ei kuulu niin, kuin ne kuuluvat kovalla kuunneltaessa...

^ Vastaa Lainaa


AMX

#5 kirjoitettu 02.10.2003 16:35

Joo eli itse kun miksailen musiikkia niin tasot on suurinpiirtein siinä tasolla kun kuuntelen musaa...Ja jos haluan kuunnella miltä se yleensä kuulostaa niin laitan taot juuri niin et musa just ja just kuuluu ulos,näin kuulen jos joku saundi tulee liian kovaa tai hiljaa...
Mut kaikillahan on oma tyylinsä näitä hommia tehdä

^ Vastaa Lainaa


CrazyMethods2K3

#6 kirjoitettu 04.10.2003 11:14

Kaiuttimet tai kuulokkeet kaakkoon. kyllä lähtee!

Ei se kuulo vielä 110 desibelin paikkeilla vaurioidu.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#7 kirjoitettu 06.10.2003 17:56

mu-z kirjoitti:
...mutta hiljaisella kuunteleminen vaikeuttaa ikavasti nyanssien kuulemista.


Hyvälaatuiset hi-fi stereot auttavat. Lisäksi kannattaa erityisesti kuunnella mitkä hi-fi stereot "aukeavat" pienimmillä äänenvoimakkuuksilla.

^ Vastaa Lainaa


Elektrojänis
3503 viestiä

#8 kirjoitettu 06.10.2003 23:02

Haava kirjoitti:
Hyvälaatuiset hi-fi stereot auttavat. Lisäksi kannattaa erityisesti kuunnella mitkä hi-fi stereot "aukeavat" pienimmillä äänenvoimakkuuksilla.


Jos on tarvetta hiljaisella kuuntelemiseen (kenelläpä ei olisi) kannattaa myös kiinnittää huomiota tuohon kanavatasapainon heittelyyn... Eli siis siihen, että eri volumeasetuksilla vasen ja oikea kanava on yleensä suuntaan tai toiseen eri voimakkuuksiset ja pahimpana tuo ilmiö näyttäytyy juuri tuolla voimakkuussäädön alapäässä (ihan noiden voimakkuus potentiometrien valmistusteknisistä rajoituksista johtuen). Harmillista on se, että voimakkuussäädön yläpäässä on nykyisillä stereovahvistimilla turhankin paljon säätövaraa käytettäessä tavanomaisia signaalilähteitä. Ihan tavallista on, että puolessa välissä voimakkuussäätöä vahvistin on jo pitkälti särön puolella.

T: vahvistimensa modaamista suunnitteleva

^ Vastaa Lainaa


Laite
122 viestiä

#9 kirjoitettu 06.10.2003 23:03

hyvälaatuiset monitorit auttavat tuohon. kovaa kuunnellessa korva "turtuu" ja lopputuloksena on tukkoinen ja korostunut miksaus.

Itse pidän noin kerran tunnissa "luovan" 10-15min tauon jolloin musiikki ei soi, tämän jälkeen on mukava alkaa säätämään "puhtain korvin".

lopullinen miksauksen hienosäätö kannattaa suorittaa sopivalla volumella pienillä tauoilla höystettynä ja vasta kun lopputulos on kasassa alkaa se luukuttaminen.

myös yön yli nukkuminen biisin valmistumisen jälkeen ja aamulla uudelleenkuunteleminen auttaa kuulemaan miksausvirheet koska korvat ovat saaneet levätä.

hep ja hop!

p.s. nyt en haluu unbornia

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#10 kirjoitettu 06.10.2003 23:19

Elektrojänis kirjoitti:
Haava kirjoitti:
Hyvälaatuiset hi-fi stereot auttavat. Lisäksi kannattaa erityisesti kuunnella mitkä hi-fi stereot "aukeavat" pienimmillä äänenvoimakkuuksilla.


[,,,] pahimpana tuo ilmiö näyttäytyy juuri tuolla voimakkuussäädön alapäässä (ihan noiden voimakkuus potentiometrien valmistusteknisistä rajoituksista johtuen). Harmillista on se, että voimakkuussäädön yläpäässä on nykyisillä stereovahvistimilla turhankin paljon säätövaraa käytettäessä tavanomaisia signaalilähteitä. Ihan tavallista on, että puolessa välissä voimakkuussäätöä vahvistin on jo pitkälti särön puolella.


Niinpä. Perus cd-soitin puskee nykyaikaisia tappiin kompressoituja cd-levyjä niin kovaa, että normaali volillakin ollaan helposti potentiometrin alapäässä. Noh.. onneksi on sen verran hyvä äänikortti, että hiljaa kuunnellessa voi laskea äänenvoimakkuutta äänikortista... Bitit riittävät helposti hiljaa kuunnellessa.

[Laiteeelle]
...ja tauot miksatessa eivät ole käteviä vaan pakollisia.

Mitä tulee miksaukseen hiljaisilla volilla, niin en ole aivan samaa mieltä. Biisiä pitäisi mielestäni testata kovemmillakin volilla, joskin perusmiksaus/masterointi tulisikin suorittaa ihan normaaleilla voikakkuusilla. Joillakin biiseillä on taipumusta toimia vain hiljaa/kovaa soitettuna... Siksi olisi kiva saada saundit sellasiksi, että ne kuullostaisivat hyvältä monillakin voimakkukksilla.

Haava lisäsi viestiä 23:25 06.10.2003

^ Vastaa Lainaa


Sunky

#11 kirjoitettu 27.10.2003 09:32

Haava on ihan oikeassa. Korvalla on paha tapa kompressoida ääntä kovilla voimakkuuksilla (ihan vaan itsesuojelusyistä), joten vaikka biisi kuulostaa kovalla tiukalta ja energiseltä, voi perustasapaino olla ihan pebasta. Kannattaa miksata mieluummin vähän hiljempaa ja välillä kokeilla kovempaa.

Tauot on pop. Myös kannattaa testata biisiä mahdollisimman erilaisilla laitteistoilla, ettei käy niin, että esmes autossa kipale kuulostaa ihan hirveältä. Välillä volume kannattaa iskeä melkein nolliin ja kuulostella tasapainoa taas. Hyvä kikka on myös mennä viereiseen huoneeseen kuuntelemaan nouseeko joku yksittäinen soitin esiin yllättäen. A-B -vertailua johonkin samantyyliseen/haluamaansa saundiin kannattaa harrastaa...

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu