Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja MIXER FOR DUMMIES


malfunction

#1 kirjoitettu 25.11.2004 05:46

Ajattelin nyt aloittaa topicin jossa kerrotaan madollisimman tyhjentävästi mitä mikserillä tehdään, koska kaikesta päätellen edelleenkin on käyttäjiä jotka eivät ymmärrä eroa mikserin ja jakoavaimen välillä.


Aloitan kertomalla mikserin monokanavasta ja TARKOITUS OLISI ETTÄ JOKU MUU JATKAA kertomalla lisää esim.groupeista sekä muusta mikseriin liittyvästä.


Mikseri toimii periaatteessa samalla tavalla kuin se tehosekoitin siellä keittiössä.
Eli sisään menee erillaisia ruoka-aineita ja ulos tulee valmis sose. Samalla tavalla mikseriin menee sisään erillaisia instrumentteja ja ulos tulee musiikkia.
Miksereitä on eri kokoisia(1-128+ kanavaa) ja kaikille löytyy varmasti sopiva.

Mikserissä on siis eri määrä kanavia(EI RAITOJA!), joista seuraavassa lisää.

KANAVA:

Mikserin kanava käsittää yleisesti seuraavat vaiheet:
-etuvahvistin"GAIN/TRIM"
-nauhoitus ulostulo"DIR/DIRECT OUT"
-inserttipiste"INS/INSERT"
-taajuuskorjain"EQ"
-apulähdöt"AUX"
-stereokuvan säätö/panorointi(left-center-right)"PAN"
-signaalin reititys"BUS/ROUTE"
-kanavan voimakkuuden säätö"VOL/LEVEL"



ETUVAHVISTIN"GAIN/TRIM":

Mikrofonista/kitarasta mikserin kanavaan tuleva signaali on tasoltaan yleensä niin heikkoa että sitä täytyy vahvistaa ennenkuin sitä on mahdollista muokata. Sen takia mikserin kanavassa on yleensä ensimmäinen potikka(ylhäältä katsottuna) etuvahvistin jolla mikrofonin taso saadaan käyttökelpoisemmalle tasolle.
Yleensä etuvahvistimen yhteydessä on muutama ledi(vihreitä/keltaisia/punaisia) tai mittari, jotka ilmoittavat onko signaali terve vai ei. Punainen ledi(jossa saattaa lukea "clip" tai "over") tarkoittaa että signaali tulee liian kovalla tasolla etuvahvistimeen. Tätä varten saattaa etuvahvistimessa olla myös ns."pad" nappi joka vaimentaa signaalia ennen etuvahvistinta. Eli jos esim. koskettimista tuleva signaali on niin voimakas että signaali "säröytyy" ennen kuin etuvahvistusta on edes käytetty kannattaa painaa "pad" nappi pohjaan.
Etuvahvistimesta saattaa myös löytyä vaiheenkääntönappi, joka kääntää signaalin vaiheen 180astetta(tätä en ala selittämään. On taas oma tarinansa. Hakekaa vaikka googlella).
Etuvahvistimessa on myös melko poikkeuksetta "phantom/48V"- nappi, jota painamalla kyseinen kanava lähettää heikkoa virtaa mikkikaapelia pitkin mikrofoneille/DI-bokseille jotka sitä kaipaavat toimiakseen(kondensaattorimikrofonit).



NAUHOITUS ULOSTULO"DIR/DIRECT OUT"

Tämä on fyysinen liitin mikserin takapuolella josta signaali lähtee ulos mikseristä heti etuvahvistimen jälkeen. Käytetään mm.moniraitanauhoituksissa.


INSERTTIPISTE"INS":

Tämä on fyysinen liitin mikserin takapuolella josta signaali lähtee ja palaa samaa liitintä käyttäen. Inserttipistettä käytetään kun halutaan liittää kanavaan kompressori,gate tai muu vastaava dynamiikka laite.
Liitin on ns. TRS(TIP-RING-SLEEVE)-mallia eli steroplugi, jossa TIP(plugin pää) lähettää signaalin ulos mikseristä etuvahvistuksen jälkeen ja RING(plugin keskiosa) palauttaa signaalin takaisin mikseriin. Tämä piste on siitä erikoinen että jos kanavan insertissä on inserttipiuha kiinni, mutta piuhan toisessa päässä ei ole mitään laitetta, signaali ei enää palaudu kanavaan. Eli: jos et käytä kanavassa kompressoria tai muuta inserttiä vaativaa älä myöskään jätä/laita piuhaa inserttipisteeseen tai ei kuulu enää ääntä!

Tätä varten saa musiikkikaupan sediltä inserttipiuhoja, joita voi käyttää juuri tässä pisteessä.


TAAJUUSKORJAIN"EQ/EQUALIZER":

Kun signaali on saatu etuvahvistimella käyttökelpoiseksi, voidaan taajuuskorjaimilla tehdä soinnin sävyyn muutoksia.
Heti etuvahvistimen jälkeen saattaa kanavasta löytyä ylipäästösuodin eli "high pass filter/HPF" jolla turhat bassopörinät saadaan jotakuinkin karsittua signaalista pois. Esim. jos staralla jalka steppaa lattiaa biitin tahdissa ja se välittyy mikrofoniständin kautta mikrofoniin, saadaa alimmat taajuudet tällä filtterillä pois. Yleensä tätä filtteriä käytetään aina, paitsi basso-/kick-kanavassa
tai vastaavissa joissa matalat taajuudet ovat osa soittimen sävyä.
Itse taajuuskorjain voi olla mallia parametrinen, puoliparametrinen tai täysparametrinen.

Parametrisellä korjaimella voi säätää esiasetettuja taajuuksia yhdellä potikalla joko korostaen tai leikaten, yleensä +-15dB. Eli tehdas on päättänyt että HI-korjain vaikuttaa kaikkiin yli 10kHz taajuuksiin joko korostaen tai leikaten.

Puoliparametrinen korjain käsittää aina kaksi potikkaa joista toisella säädetään
korostusta/leikkausta ja toisella taajuusaluetta"freq/frequency".
Tässä korjaimessa säädettävän taajuuskaistan leveys on esiasetettu.

Täysparametrinen korjain käsittää edellämainittujen potikoiden lisäksi kolmannen potikan taajuuskaistan leveyden"Q" määrittelemiseksi.

Erilaisilla "Q" arvoilla saavutetaan seuraavanlaisia korjauksia:
-Hyllykorjaus(korostaa/leikkaa tasaisesti kaikkia taajuuksia "freq"-potikan määrittelemän ala/yläpuolelta)voi käyttää pelkästään "BASS" sekä "HI" taajuuksille,
-Kellokorjaus(korostaa/leikkaa "freq"-potikan määrittelemän taajuuden ala-ja yläpuolelta "Q":n määrittelemältä kaistalta),
-High pass(lue ylempää)/Low pass(arvaa...)


APULÄHDÖT"AUX":

Apulähtöjä käytetään kun halutaan popparille luureihin/lavalle oma monitorointi(CUE-monitorointi) tai halutaan käyttää esim. kaikua tai flangeria tai muuta vastaavaa efektiä. Mikserin koosta ja käyttötarkoituksesta riippuen apulähtöjä voi mikserissä olla 1-16 ja yleensä jokaiselle apulähdölle on oma ulostulo mikserin takana.
Jokainen AUX-potikka säätää kuinka paljon kyseisen kanavan signaalia lähtee kyseiseen apulähtöön.
Apulähtöjä on kahdenlaisiaRE FADER ja POST FADER.
PRE FADER tarkoittaa että signaali lähtee apulähtöön heti taajuuskorjaimen jälkeen, eikä siis kanavan lopussa oleva VOLUME/LEVEL-feideri vaikuta sen tasoon. Käytetään melkeinpä poikkeuksetta mm.monitoroinnissa.
POST FADER tarkoittaa että signaali menee kanavan loppuun(eli VOLUME/LEVEL-feiderille) jonka jälkeen se lähtee kyseiseen apulähtöön. Tällöin kanavan VOLUME/LEVEL-feiderin kaikki liikkeet vaikuttavat apulähtöön menevän signaalin tasoon. COMPRENDE?


STEREOKUVAN SÄÄTÖ/PANOROINTI(EI PANEROINTI!!)"PAN":

Melkein kanavan lopussa on potikka jossa lukee "PAN". Tällä säätimellä säädetään kanavan stereopaikka lopullisessa miksauksessa(signaalissa joka tulee ulos mikseristä).


"MUTE/ON":

Seuraavaksi saattaa kanavasta löytyä "MUTE/ON"-nappi jolla kanava saadaan hiljaiseksi. Kyseinen nappi ei vaikuta apulähtöihin jotka ovat PRE FADER!


"PRE FADER LISTENING/PFL/SOLO":

Tätä nappia painamalla saat pelkästään kyseisen kanavan kuuluviin niin että muut kanavat hiljenevät(ei vaikuta STEREO/MAIN-ulostuloon). Tällä on tarkoitus kuunnella yksittäistä kanavaa kuulokkeilla häiritsemättä ulos lähtevää stereo-miksausta. Ja kyseinen nappi on taas PRE FADER eli kanavan VOLUME/LEVEL-feideri ei vaikuta kuuntelutasoon.


KANAVAN TASONSÄÄTÖ"VOLUME/LEVEL":

Kanavan alapäästä löytyy liukusäädin(feideri) jolla kyseisen kanavan kokonaistasoa säädetään.




NÄIN.
Nyt joku muu voi jatkaa kertomalla kuinka apuryhmiä käytetään ja mistä niitä voi ostaa YMYM...

malfunction muokkasi viestiä 14:24 25.11.2004

^ Vastaa Lainaa


Mark Vera
1161 viestiä
Ylläpitäjä

#2 kirjoitettu 05.12.2004 16:49

Hienoa

Ihan lisänä mainittakoon, että monet näistä asioista on lähes suoraan myös softamiksereissä, toimintaperiaate, kun on sama, mutta vain hardware ja piuhasotkut puuttuu.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu