Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Joululevy, päivät 3. ja 4.

Jatkettiinhan sitä levyn tekoa viimeinkin. Jokunen hetki aiemmin tuli otettua itseä sen verran niskasta kiinni, että tein Guitar Prolla sovitukset coveroitaviin biiseihin, jotta Laurila osaisi soittaa niihin bassot.

Lauantain pikku krapulassa oli hyvä raahautua Pihkainmäkeen ja laittaa kamat pystyyn. Unohdin pyytää Laurilaa tuomaan PG48:t, joten jostakin oli yleis-/overhead -mikeiksi muututtavat. Soitto Miikalle ja sain StudioProjectsin B1:t lainaan.

Pistettiin kahvikupposten jälkeen rummut pystyyn. Basariin taas Shure C606 ja overiksi SP B1. Siitä taas Soundcraftin pöytään ja sieltä mixistä Yamahan neliraituriin. Olisi ollut kätevää miksata rummut ja basso monoksi jo mikserissä, mutta arvatahan saattaa, että ei se niin helposti käy. Jos viime kerralla jumi kolmoskanavan liuku niin nyt sitten koko paskan vasemmassa kanavassa oli joku töks-töks ja matsku ei tullut läpi. Hienoa. ja jotenkin ilman D.I. Bokseja ynnä muita basson soittaminen mikseriin on jotenkin viheliäistä hommaa. Rahinoiden suhteen meni kyllä sen verran hermo, että kävin metsästämässä sähkö-öljyn ja voitelin Soundcraftista kaikki liut ja liittimet. Ja sitten vaan rumpumikkien kanavat oikeaan laitaan ja oikeasta kanavasta raituriin yhdelle raidalle. Monoa. Basso soitettiin sitten suoraan raituriin. Ei muuta kuin piuha ja säröpedaali.

Ekana työn alle otettiin coverveto uusilla sanoilla eli "Joulu Afrikassa". Laurila bassossa ja minä rummuissa. Neljännellä otolla tuli tarpeeksi valmista, mutta harjoitusottoja, kahvia, tupakkaa ja kusella käyntiä tarvittiin. Ja väärinhän se meni mutta siitä myöhemmin lisää.

Tonttujen...eiku "Pukin jouluyö" seuraavaksi työn alle. Normaali humppaosa oli helpohko, mutta grind/ska/hardcore -osaan lähtö ei yhtä helposti käynytkään. Mutta ei ollut ylitsepääsemätöntä. Kolmannella tai neljännellä saatiin tarpeeksi toimiva otto ja se oli siinä.

Ja sitten saunaan. Saunassa pohdimme, että mitenkäs hitossa "Tonttu joka tiesi liikaa" -kappaleen sanat menivätkään ja mitä hittoa "Verilöyly Jouluaattona" -biisiin kirjoitetaan. No, TJTL -biisin tarina/juoni muistui, mutta sanoja ei kirjoitettu. VLJA? Kääntelyn ja vääntelyn ja usemman oluthörppäyksen ja vilvoittelun jälkeen tulimme siihen lopputulokseen, että 'mielisairaalaan joutumis' -tarina on kökkö ja juonen kannalta kaikki olennainen on kerrottu jo vuoden 2005 joululevyllä. Joten yhteisellä päätöksellä biisistä päätettiin tehdä instrumentaali ja nimeksi vaihtuisi "Viimeinen Juhla (Verilöyly Jouluaattona v.3.)" Oheisnimeksi vakiinnutettiin "The Last Celebration Of The Christmas Goat".

Saunasta sisälle ja homma käyntiin. "Viimeinen Juhla" vedettiin aika pitkälti improvisaationa. Pari harjoitusottoa ja sitten vaan nauha pyörimään ja soitettiin aluksi normaalia soittoa, sit vähän rähinää, suvanto ja loppuun taas nousu. Tänään kun laskimme, niin kiertoja tuli lopulta 23.

Homma oli hyvin pitkälti siinä. Taloon piti saada hiljaisuutta ja siirryimme loppujen alkoholijuomien, iltapalan ja telkkariohjelmien katselun pariin. Sen verran tehtiin vielä hommia, että bassosta ja rummuista tehtiin monomixit, paitsi "Joulu Afrikassa" biisistä koska tajuttiin, että bassoriffi menee yhdessä kohdassa sen verran pahasti väärin, ettei sitä voi käyttää.

---

EDIT: Tässähän meni kirjoituksen jatkamisessa yli viikko, mutta tarina jatkuu siitä huolimatta.

Eli päivä 4, sunnuntai 11.11, Isänpäivä.

Ekana pistin Laurilan soittamaan "Joulu Afrikassa" biisin bassoraidan uudelleen. Yks viba otto tais tulla, mutta toisella jo kohdilleen. Basso-osastolla päätettiin jatkaa, joten kävimme "Viimeinen Juhla" -biisin kimppuun. Pohjat soivat jykevästi edelleen. Piirsin paperille kaavion, että mitä kaikkea biisiin oikein laitetaan. Jonkin sortin säröbassokuvio oli mielessä. Laurila halusi välttämättä soittaa sen, koska halusi, että "jos mie soitan nää kaikki bassot, niin soita sinä sit ne kaikki kitarat...". Kuulosti reilulta diililtä. PD-7:n läpi taas suoraan raituriin ja nyt 'attack' kytkimelle tuli käyttöä. Pudotettiin turhat alapäät pois ja 'od' -asennossa väännettiin gainiakin reilummalla kädellä lisää. 'Dist' -puoli ois ollu jo liikaa sirinää joten 'od' riitti meille. Eka pyysin Laurilaa noudattamaan orjallisesti annettua riffiä neljän sointukierron ajan ja sen jälkeen saisi sooloilla säröbassolla neljä kiekkaa. Pari kolme kertaa kokeiltiin, lopulta löytyi miellyttävä tulos. Kuulosti ihan vitusti muuten Barathrumilta se. Ihan kuin Sova ois pöhnässä soittanut ne vikat neljä kiertoa. Sit soitettiin biisin loppuun sitä samaa riffiä paisutusosaan johon tulisi sit vielä kitaroita kaveriksi.

Basso-osasto hoidettu, pääsin sitten kitaroiden pariin. Asettelin Microcuben pöydälle ja mikitin sen Sennheiser e606:lla. Cubesta 'Classic Stack' -asetus ja säröä noin 5. Loput säätelin sitten mikseristä. Kitarana tuli nauhoitusjutuissa nyt sitten korkattua uusi Tokai Telecasterini. Tuolla setupilla soitin "Viimeiseen juhlaan" komppikitaran. Toisella otolla valmista.

Sitten sama biisi, mutta melodiakitara & mahd. soolo. No, alkuperäinen soolo jäi sitten pois kun epäilin, että se ei toimi, kun biisin tempo oli alkuperäisestä suunnitellusta kasvanut. Joten siis päädyin soittamaan säröbassomelodian toisinnon ja loppuun sitten H-molliskaalan pyöritystä. Toisella otolla tästäkin tuli hyvä. Siinäpä sitten tajuttiin, että meillähän on perkele nyt yksi valmis biisi, jossa "pohjat kuulostaa Burzumilta, säröbasso Barathrumilta, komppikitara Gorgorothilta ja melodiakitara Viikatteelta..."!

Sitten, "Joulu Afrikassa". Siihen soitin Cuben 'R-Fier' -setupilla jynkkykitaran (a'la Niskalaukaus) ja samaan syssyyn kitarasoolon. Taisi toisella kerralla tämäkin onnistua.

"Pukin Jouluyö", hardcore-humppaahan siitä oli tarkoitus tehdä. Mie en kyl halunnut ryhtyä nauhoittamaan kahta kitararaitaa eli puhdasta ja säröä, joten päätin vetää koko biisin cleanilla. Cubesta "JC Clean" -mallinnos ja sillä vetämään. Humppaosassa toimi kuin häkä ja hardcoreosa muuttui enemmän skaksi. Jostain kumman syystä mieleen tuli Mr. Bungle.

Minun puolesta kitarat oli siinä, mutta laurila halusi vielä soittaa "Tonttu joka tiesi liikaa" -biisiin kitaran uudestaan, kun minä olin aiemmin sanonut, että se Line6 Spiderilla soitettu raita on liian tukkoinen ja sirisevä. 'R-Fier' -mallinnus päälle ja Telecaster kouraan. Siinähän tuo vähän aikaa kylmäharjoitteli ja sitten parin yrityksen ja erehdyksen kautta päätyi nauhalle. Selkeämpi huomattavasti. Laurila vielä tokaisi, että "tällähän on melkein helpompi soitta kuin sillä Airaksisen Charvelilla". Oho.

No nyt oli kitarat purkissa. Kellopeli kehiin! StudioProjects B1 taas käyttöön ja se sopivalle etäisyydelle kellopelistä jota pidin jalkojeni päällä. Sillä soitin "Joulu Afrikassa" biisiin melodiaa pätkän + melodian sooloon. Yhdessä kitaran kanssa kellopeli kuulosti muuten omasta mielestäni aika mahtavalta. Tässä kohta saatte sen tännekin tuomittavaksi jos hyvin käy.

Haluttiin saada vielä jotain muutakin valmiiksi, lauluja ei noihin sisällöltään pidempiin kuitenkaan alettais tekemään, varsinkin kun "Tonttu joka tiesi liikaa" -biisistä puuttuivat sanat. Päätettiin sitten laulaa "MEAT". B1 vaan pystyyn ja huutoa kehiin. Vaan ei huutokaan ole aina hyvää. Yhdellä kerralla tuntui kuulostavan siltä, että minä huudan vain "MEEEEEEEEEEE!" eli 'minäääääääääääääää'. Sittenpä piti oikein painottaa sitä T -konsonanttia että melkein räät lensi nenästä.

Intro ko. biisille kuitenkin vielä puuttui, joten kellopeli käteen ja hinttimäisellä äänellä laulamaan. Kolmas kerta toden sanoi.

---

Mutta hienoa työtä. 2/3 levystä oli nyt valmiina ja jopa kaksi biisiä. Seuraavia sessioita kaavailtiin seuraavalle viikonlopulle.

Mainittakoon tähän loppuun, että Turmion Kätilöiden "Tirehtööri" -biisi soi mielessä sessioiden aikana useamman kerran. "menee päin vittua", "hui hai", "turpa kii", "tänne sitä jallua"...

Kirjoitettu Sunday 11.11.2007

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi   tai kirjaudu sisään


Kirjaudu Facebook-tunnuksella: