Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Joensuun taidemuseo 18.7.2010

Ilmastonmuutosta Joensuun taidemuseossa 18.7.2010



Tarjolla myös kaksi dokumenttivideota:
Joensuun taidemuseo 18.7.2010 Osa 1
Joensuun taidemuseo 18.7.2010 Osa 2

Ilosaarirock 2010 klo 9 aikaan, sunnuntaiaamuna. Heräsimme sen verran aikaisin, ettei seuraavaa bändiä näkisi lavalla ennenkuin klo 13 aikaan. Joensuun keskustassa oli tutkimattomia paikkoja joita päätimme katsastaa.

Ensimmäisenä piipahdimme puiston ja Joensuun Pielesjoen alueella katsomassa virtausta. Ilosaarirockin infolehtiö mainitsi, että festarirannekkeella pääsee ilmaiseksi tutustumaan Joensuun taidemuseon näyttelyyn. Ongelmana oli se, ettei se vielä ollut auki. Polkaismme puiston läpi ja ihastelimme paikallista graffititaidetta. Vanha kunnon Tohtori Sykerökin saapui vastaan!

Keskustan torilla olivat torimarkkinat kuumimmillaan. Kojut myivät mm. bändipaitoja ja muunlaista eksoottista oheiskrääsää, kuten trendivaatteita, unensieppaajia ja lasibongeja. Nautintoaineet eivät tulleet kaupan päälle... Kävimme paikallisessa Levy-Eskot -nimisessä levykaupassa, joka sijaitsi aivan torin vieressä Kauppakadulla numero 27. Levyjä oli runsain valikoimin (Ulveria, Kid Koalaa, Mr. Bunglea ja kaiken lisäksi myös Ilosaaressa esiintyvien bändien levyjä :P), mutta mukaan lähti Portisheadin "2 for 1: Dummy + Portishead" -tupla-albumikokoelma alehintaan. Mainio ostos ja hintakin oli erittäin kohdallaan!

Museon ovet aukesivat viimein ja astuimme sisään. Teemana oli ilmastonmuutos, jonka huomasi jo sisätilan kuumuudesta: "Luvassa lämpenevää - ilmastonmuutos kuvataiteessa". Tässä muutama taideteos jonka mainitsen alhaalla:

Museon etupihalla oli vaahtera, jonka runko oli koristeltu sulatetuilla polyeteeni-muovipusseilla. Aivan kuin puu olisi ollut puoliksi seepra ja puoliksi kasvi. Taiteilija: Anna-Kaisa Ant-Wuorinen.

Ensimmäisen kerroksen huoneissa oli satunnaisia, erilaisia taideteoksia. Aulan seinällä roikkui erikokoisia robotteja, jotka oli valmistettu kaikenlaisista jätteeneosista. Jotkut niistä tuottivat lukuisia "tiilenpaskomispelkotiloja".

Kenties koko museon kiinnostavin työ oli Terike Haapojan Inhale-Exhale, joka mittasi hiilidioksidilukemia ja synnytti niistä avaruusmaista dark amient-suhina-ambienttia. Lisäksi tarjolla oli lähikuvaa bakteerikannoista.

Kakkoskerroksessa oli lisää ilmastonmuutostaidetta, kuten puusta tehtyjä jättiläissieniä ja sulaneita kaupunkiraunioita valaistussa kaapissa. Lisäksi kyseisessä kerroksessa sijaitsi ortodoksi-ikoneja ja taidetta muinais-Kreikan ja tauluja 1800-luvun Euroopasta/Suomesta.

Kulkiessamme ylöspäin rappusten kohdalla roikkui erilaisia roskia muovitaskuihin säilöttynä. Perusroskina olivat erilaiset kuponkipaperit, mutta ihmeellistä sinänsä, ettei minkäänlaisia ehkäisyvälineitä löytynyt joukosta yhtään. Seinällä sijaitsi synkkiä tauluja joiden teemana oli kuolema ja ruumiit.

Kolmannessa kerroksessa oli lisää ikoneja, mutta joukossa oli myös 1800-luvun lopun ja 1900-luvun alun kiinalaista patsas/liinataidetta.

Toinen taiderakennus sijaitsi aivan pihan toisella puolella. Siellä sijaitsivat loput ilmastonmuutosteokset, joiden joukossa oli poliittista taidetta ja jopa absurdia videomateriaalia. Ensimmäisessä videossa paljasjalkainen nainen kuskasi ostoskärryjä sateisessa Joensuun kaupinginkeskustassa ja keräsi pieniä roskia. Toisessa videossa hakattiin vasaralla tomaatteja ja sulateltiin lunta lettupaistinpannulla. Hämmentävää, mutta loppujen lopuksi se on vain taidetta.

Kokonaisuudessaan Joensuun taidemuseo antoi yliannostuksellisen verran joensuulaista kulttuuria/taidetta, joka sopi erinomaisesti Ilosaarirock 2010:n vaihtoehtoiseksi kulttuuriaktiviteetiksi.








Kirjoitettu Tuesday 20.07.2010

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi   tai kirjaudu sisään


Kirjaudu Facebook-tunnuksella: