Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Ilosaarirock 2010 16.-18.7.2010

lol, Surumannerblues 2010... Tajusitteko? :D

Lauantai 17.7.2010: SEDÄN näkemys



Oli taas se aika vuodesta. Joensuu heräili eloon kun Ilosaarirock avasi taas kulttuuririkkaat porttinsa. Tiedossa oli sellaisia erikoisia musiikkinimikkeitä, kuten muunmuassa: Bad Religion, DJ Shadow, Faith No More ja UNKLE, joista moni oli ensimmäistä kertaa keikkailemassa Suomessa. Kaiken kukkuraksi (polttavan) aurinkoista säätä luvattiin koko viikonlopuksi.

Matkaan piti lähteä lisääkin porukkaa, mutta ajan ja rahan puutteen takia homma ei oikein toteutunut suunnitelmien mukaan. Lisäksi ennakkoliput olivat (jälleen) myyty loppuun etuajassa. Kokeillaan ensi kesänä uudestaan mikäli kiinnostavia bändejä tulee tekemään keikkaa.

Lähdin kaverini Metson kanssa Jyväskylän bussiasemalta kohti Joensuuta. Syy miksi lähdimme bussilla on se, että Keski-Suomen junajärjestelmä on anaalista. Bussilla pääsee suoraan päämäärään, kulkee nopeammin ja on myös edullisempi. Matkan lopussa kävelimme varaamaan nukkumapaikat lukion liikuntasalista. Silloin emme ottaneet huomioon sitä seikkaa, että olisimme kaksi yötä yhden sijaan. Sen jälkeen lähdimme kohti festarialuetta. Olimme jo myöhässä ja meidän piti nähdä Kumikamelin keikka. Valitettavasti homma kusi aivan alkuun, koska porukkaa sattui jonottamaan sisäpuolelle melkoinen ihmisjoukkio. Päästyämme sisäpuolelle päätimme nauttia kauniista kesäsäästä järvenrannalla, jossa Rentolava sijaitsi. Paikalla oli Suomen hiphop-ikoni Kemmuru, joka heitti rentoa räppiä chillin basson tahdissa. Toimi.

Kemmurun jälkeen lähdimme katsomaan muita artisteja. Koska emme aluksi osanneet valita, päätimme tsekata muita, samaan aikaan soittavia bändejä. Ismo Alanko & Teho-osasto esiintyi Päälavalla. Ei napannut. Päädyimme Rekkalavalle, jonne I Was a Teenage Satan Worshipper oli linnoittautunut. I Was a Teenage Satan Worshipperin musiikki oli sekoitukseltaan Primal Screamin räväkkää electrorokkia ja My Bloody Valentinen haikeamielistä ambienttishoegazea, ja se toimi erittäin hyvin! Ihme, etten ollut tutustunut I Was a Teenage Satan Worshipperiin aiemmin. Ehkä olen vierastanut bändin nimeä. En tiedä. Kaiken kaikkiaan positiivinen yllätys ja sujuva keikka.

I Was a Teenage Satan Worshipperin jälkeen käänsimme nokkamme kohti Ylex-lavaa, jossa brittiläinen trip-hop -bändi UNKLE aloitti ensi Suomen keikkansa. Visuaalisesti tummat grafiikat ja musiikin tyylin dramaattinen muutos löivät ällikällä. UNKLE ei enää ollutkaan "puhdas" trip-hop-nimike, vaan oli muuntautunut aidoksi kokeelliseksi rokkibändiksi! Tämä voi olla alkuperäisfaneille iso menetys, mutta itseni mielestä rokimpi musa sopi heille yllättävän hienosti! Yleisökin antoi raikuvat aplodit, josta näki, että UNKLEn debyyttikeikka onnistui erinomaisesti. Mikäli yhtä negatiivista seikkaa mainitsen, niin jostain syystä bändi ei soittanut Thom Yorken laulamaa "Rabbit In Your Headlights"-biisua, joka sattuu olemaan heidän tunnetuimpia biisejä... Hmmm... Ei varmaan sopinut uusien biisien joukkoon.

Illan päätteeksi Päälavan otti hallintaan Jenkkilän iki-ihana punk-legenda Bad Religion, jota tulikin sitten seuraamaan lähes tulkoon kaikki festarilaiset. Pakko myöntää, ettei Bad Religion oikein napannut, vaikka biisilistalla olikin monta tunnettua biisia sekä hitti nimeltään "Punk Rock Song". Ei mitään aavistusta missä ja milloin olen kyseisen biisin kuullut, mutta oli kyllä ennestään erittäin tuttu kappale... Ainakin fanit pitivät erittäin paljon. Tuttuun tapaan tavaroita lensi sinne sun tänne, aivan päälavalle asti. Tyhjien muovipullojen joukossa oli myös vessapaperirulla, ja lensipä siellä myös hularengas. Se on oikein.

Noin puolentoista tunnin päästä ilma muuttuikin yllättävän kylmäksi. Asiaa huononsi myös se, ettei keikan lopussa järjestetty ilotulitus kestänyt kuin säälittävät kymmenen sekuntia! Höh... Toissa vuonna Eläkeläisten keikalla raketteja satoi taivaalle yli vartin verran. Laman makua ilmassa... Bad Religionin keikan aikana olisimme voineet myös käydä katsomassa Ukkosmaineen liveshöytä, joka soittaa niinivaaralaista synapoppia. Järkevää lukea bändi-infoa esityksen jälkeen.

Sunnuntai 18.7.2010: VARJOA ennen USKOTTOMUUTTA



Edeltävä yö oli, ylläripylläri, uneton. Lukion liikuntasalin ilmastointi oli yllättävän kylmä, eikä asiaa parantanut parin tukevan heebon massiivinen kuorsausseremonia. Lopulta lukion ruokala aukesi kello 9 aikaan ja saimme aamiaissafkaa vitosella.

Koska kello oli vielä sen verran vähän, eikä seuraava bändi soittanut kuin vasta klo 13, lähdimme Joensuun keskustaan pörräilemään. Vastaan tuli Joensuun taidemuseo, jossa vietimmekin suurimman osan aamuajastamme. Lisätietoja tästä museokeikasta löydät tämän linkin takaa

Museoreissussa menikin sen verran aikaa, että missasimme The Valkyriansien alkupuoliskon. Tuttuun tapaan The Valkyrians veti toimivaa suomireggaeta Rentolavalla. Lämpötila oli jo niin sietämättömän kuuma, että ihmiset olivat linnoittautuneet ranta-alueelle. The Valkyrians sopi tähän kuumankosteaan tilanteeseen sataprosenttisella tehokkuudella.

Seuraavaksi lähdimme taas kiertelemään festarialuetta. Valitettavasti DJ Shadow:n ja Faith No Moren keikat olivat vasta myöhemmin illemmalla, joten meidän piti rohkeasti tutustua muihin vähemmän tunnetuimpiin bändiin, sillä odottavan aika oli jo sangen pitkä. Sue-lavalla oli kotimainen 60-luvun (indie)rokkia soittava Manna, joka ei ikävä kyllä kiinnostanut ollenkaan. Entäpä Lapko, joka esiintyi Päälavalla? Eip. Aurinko suorastaan porotti suoraan Päälavan alueella, joten siellä ei voinut olla kovinkaan kauaa. Rekkalavalla oli oululainen G-odd, joka yhdisti rokkia, hiphoppia ja omintakeista syntetisaattoripoppia. Lavalla esiintyi myös gorillapukuun pukeutunut mieshenkilö ja joku avaruusmuija, joka lämpötilasta huolimatta jaksoi piristää yleisöä. Kokonaisuudestaan huolimatta keikka ei aivan napannut.Ilosaarirockin infolehdessä luki, että G-odd "liimaa postmodernin pakettinsa kasaan kuin Beck Hansen konsanaan". Paskat.

Helsingistä Sue-Lavalle linnoittautunut Ricky-Tick Big Band yhdisti erinomaisen jazzesityksen, joka otti vaikutteita 1930-luvun New Yorkin jazzaikakaudelta. Ehdottomasti yksi festareiden energisimmistä nimikkeistä.

Seuraavat kolme tuntia tuntuivat jo aika pitkäveteisiltä:

Jenni Vartiainen aloitti keikkansa Päälavalla klo 16. Heeeetkonen.... Kukas oli Jenni Vartiainen...? Niinjoo se, joka lauloi sen "ihmisten edessä" -poppibiisin. Oli ihan mukavan oloinen esitys.

Serbialainen Boban I Marko Markovic Orkestar aloitti klo 17 aikaan Rentolavan keikkansa. Tämä brassi/puhallinsoittimia yhdistävä bändi vetäisi lähes yhtä repäisevän setin kuten Ricky-Tick Big Band. Laulajan laulu -ja puhetyyli muistuttivat Pensselisedän musiikkia. "Kuivashieniä jee!". Kuvasin digikameralla 5 minuutin pituisen livepätkän mutta jo siinä ajassa poltin käteni ja otsani auringossa! Auts.

Ennen DJ Shadow:n keikkaa katsastimme vielä pikaisesti Eppu Normaalin ja yhdysvaltalaisen DevilDriverin ennenkuin lähdimme etuajassa Ylex-lavalle varaamaan hyvät paikat.

Klo 21: Se tapahtui viimeinkin! DJ Shadow astui Ylex-lavalle ja sai raikuvat suosionosoitukset. Luvassa oli 75 minuutin edestä tasokasta skrätsäilyrellestelyä. Biisit painoittuivat kolmelle ensimmäiselle studioalbumille ja Preemptive Strike -kokoelmalevylle, mutta joukossa oli myös kaksi ennen julkaisematonta uutta biisiä. Ensimmäinen oli enimmäkseen "bassojen testaus" -biisi ja jälkimmäinen taas perinteiltään haikeampi teos. Kuulostivat hiukan keskeneräisiltä, mutta kaipa ne olivat vasta kokeiluasteella. Suureksi yllätykseksi hra Shadow oli remixannut klassisimmat biisinsä ja muokannut niistä drum&bass/breakbeat/jungle/dubstep-versioiksi (syynä se, että hra Shadow oli ottanut huomioon sen, että Euroopassa pidetään enemmän elektronisemmasta ja kokeellisemmasta tanssimusiikista)! Walkie Talkien kaoottinen uusi versio räjäytti koko lähialueen! Keikan kohokohtana oli Organ Donor (Extended Overhaul), jonka aikana yleisö innostui vielä enemmän! Hra Shadow oli täysin yllättynyt näin suuresti innostuneista suomalaisfaneista ja kiitti yleisöä nöyrästi. Ties vaikka tuon seurauksena DJ Shadow tekisi jatkossa useamminkin keikkoja Suomeen!

Eivät yllätykset siihen loppuneet. DJ Shadow'n venyneen show'n jälkeen festari-ihmiset olivat kokoontuneet Päälavan alueelle. Mike Patton ystävineen oli tulossa lavalle aivan minä hetkenä hyvänsä. Onneksi Faith No More ei vielä ollut lavalla kun saavuimme paikan päälle. Tovin odotettuan bändi käppäili lavalle ja esitti järisyttävän hienon show'n. Mike Patton on kuin vanha ja raihnainen mies, joka kiljuu kuin pikku likka ja ui yleisön päällä päästäen suusta pieniä, rumia sammakoita. Hänen lavakarismansa on aivan omalaatuinen kokonaisuus: vitun sekopäinen paskiainen mutta niin hervottoman huvittava persoona! Se jos mikä osoittaa aidon taiteilijan muiden joukosta. "Khitos khitos khitos! Shauna shauna shauna!" Pidin kauan Mr. Bunglea hra Pattonin ainoana parhaana bändiprojektina, mutta kyllä tuon keikan jälkeen voi sanoa, että Faith No Moressa on yhtä paljon ainesta! Erinomainen lopetus tälle festarille!

Loppurutistus: Mitä muuta jäi mieleen? Törmättiin kahteen julkkikseenkin: Extreme Duudsoneiden HP, joka oli jonottamassa ulos ja Music Televisionin juontaja Axel Smith, joka liikkui Päälavan alueella. Törmäsinpä myös yhteen tuttuun keittiöleggariin. Pieni maailma. Festarialuekaan ei ollut muuttunut mitenkään sitten viime kerran. Ainoa selvästi nähtävä uutuus oli benjihyppytorni, josta sai käydä pudottautumassa. En tiedä oliko se maksullinen. Veikkaan, että oli. Ilosaarirock 2010 oli piristävä kulttuurikokemus. Sää oli suotuisa, ellei liiankin suotuisa, mutta tunnelma oli maanläheinen ja kaikil oli havskaa. Mikäli Ilosaari järjestää jatkossakin lisää tällaisia kiinnostavia artisteja, ängen Joensuuhun taas uudestaan. Kiitos ja kumarrus.

TSEKATUT BÄNDIT:



Absoluuttinen Nollapiste (FIN)
Amorphis (FIN)
Bad Religion (USA)
Boban I Marko Markovic Orkestar (SRB)
DevilDriver (USA)
DJ Shadow (USA)
Eppu Normaali (FIN)
Faith No More (USA)
G-odd (FIN)
I Was a Teenage Satan Worshipper (FIN)
Ismo Alanko & Teho-osasto (FIN)
Jenni Vartiainen (FIN)
Kemmuru (FIN)
Lapko (FIN)
Manna (FIN)
Ricky-Tick Big Band (FIN)
The Valkyrians (FIN)
UNKLE (UK)












Kirjoitettu Tuesday 20.07.2010

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi   tai kirjaudu sisään


Kirjaudu Facebook-tunnuksella: