Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Hip-Hop Kulttuuri

- HIPHOP KULTTUURI -

HipHop-kulttuuri on Yhdysvalloissa, New Yorkin kaupungissa syntynyt urbaaninen alakulttuuri. Se syntyi lähinnä mustien asuttamilla alueilla ns. ghetoissa vaikkakin siinä on mukana vahva vaikutus muun muassa Jamaikalta. Hip hopin neljä tärkeintä osaa on räppääminen, DJ-työskentely, BreakDance ja graffiti-maalaus. Hip hoppiin kuuluu myös poliittinen aktivismi, muoti, slangi ja jargon ja muita vastaavia alakulttuureille tyypillisiä elementtejä. Usein hiphopiksi on ymmärretty pelkkä hiphop musiikki (rap-musiikki) tai löysät housut.

- MC -

MC tulee englannin kielen sanoista Master of Ceremony (seremoniamestari). Mc on "räppäri", joka runoilullaan, eli riimeillä tuottaa hip-hop musiikkiin puhetta ja laulua. Ensimmäisiä tälläisiä oli esimerkiksi Kool Moe Dee, joka haastoi Mc Busy Been räppäyksellä, eikä yleisön tunnelmaa nostattavalla funk-tyylisellä "räpillä".

- HIPHOP KULTTUURI SUOMESSA -

Suomessa on ollut pienimuotoista hip hop -kulttuuria 1980-luvulta alkaen. Ensimmäinen levytetty suomalainen rap-kappale oli General Njassan "I'm Young, Beautiful and Natural", joka ilmestyi vuonna 1983. Kaupallista menestystä suomirap sai ensimmäisen kerran 1990-luvun taitteessa, kun mm. Raptori, MC Nikke T rynnistivät markkinoille. Näiden yhtyeiden lähestymistapa musiikkiin oli varsin humoristinen.

2000-luvun taitteessa suomenkielinen rap nousi uudelleen myyntilistoille. Tällä kertaa yhtyeiden musiikintyyli ja asenne oli lähempänä yhdysvaltalaisia esikuvia. Fintelligens-yhtye aloitti suomenkielisen rapin uuden tulemisen ja sai pian monia seuraajia. Suomi hip hop -buumin aikoihin suurten levy-yhtiöiden suojiin pääsivät mm. Avain (nykyisin Asa), Ezkimo, Flegmaatikot, Kapasiteettiyksikkö, Paleface, Seremoniamestari ja Tulenkantajat.

Nykyisin monet suomalaiset rap-artistit julkaisevat musiikkiaan omakustanteina tai pienten itsenäisten levy-yhtiöiden, kuten Monspin, 3rd Railin, Rähinän ja Numbers Entertainmentin kautta. Suomen viralliselle albumilistalle ovat yltäneet mm. Monspin Ruudolf, Kemmuru, DJPP, Notkea Rotta ja Steen1, 3rd Railin Reilukerho, Jontti & Shaka ja Hannibal & Soppa, Elastinen sekä Iso H, Trilogia ja Numbersin Asa ja suomalaista R'n'B musiikkia tekevä Stig Dogg.

- GRAFFITI -

Hip hop -kulttuurin kanssa samoihin aikoihin New Yorkissa ja muualla Yhdysvalloissa kehittynyt tapa maalata kuvia ja kirjoituksia junavaunujen ja rakennelmien julkisivuihin. Graffiteja tehtiin aluksi eri jengien reviirejä merkkaamaan. Nykyisin oikea graffiti on värikäs ja huoliteltu teos.
Graffitiksi mielletään kaikenlainen ihmisen tekemä kirjoitus tai maalaus rakennuksiin ja esineisiin (kuten junavaunut). Perinteisesti graffiti tehdään spraymaaleilla. Graffiti voi olla kooltaan usean neliömetrin kokoinen maalaus tai muutaman kirjaimen pituinen sana. Useimmiten graffiti on myös laiton, tosin laillisia graffitimaalauksia on useissa kaupungeissa. Sana graffiti on monikko italian kielen sanasta graffito. Graffitimaalaajien ja tagien kirjoittajien erottaminen on tärkeää aiheesta puhuttaessa. Tagi on nopeasti suihkutettu nimi tai logo, jolla joku henkilö haluaa tulla tunnetuksi. Tagi voidaan tehdä spraymaalilla graffitin tapaan, mutta usein se tehdään tussilla tai maalikyntällä. Graffitin tarkoitus on yleensä kaunistaa ympäristöä tai sitten se on poliittinen, kuten esimerkiksi jonkin iskulauseen maalaus. Graffiteja on eri muodoissaan ollut antiikin ajoista saakka.

RIIMI RIIMISTÄ! JOKAISEN PITÄIS TIETÄÄ!

Kirjoitettu Thursday 25.10.2007

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi   tai kirjaudu sisään


Kirjaudu Facebook-tunnuksella: