Kevätjuhla (akustinen)

Anna Sipilän Lapsi | 11.05.2014 | Folk
3:49

Laitanpa tämän akustisen version biisistä. Kuulemme mieluusti myös kumpi teistä toimii paremmin: sekö, vai bändiversio? :)

Tämän laulun kuullessaan ihmiset kysyvät usein, perustuuko tarina tositapahtumiin. Olisi oikeastaan mukava vastata kyllä. Ajallisesti yhteys on; teimme biisin viimeisen kevätjuhlani jälkeen. Tarina menee kuitenkin näin: Viimeistä kevätjuhlaani edeltävänä iltana joimme Akun ja Pasin kanssa viinaa kattilasta ja perustimme uutta, hienoa Banana Split -bändiä oikein tosissamme. Seuraavan päivän juhlassa pidättelin oksennusta muovipussi taskussa. Mitään erityistä romantiikkaa tuohon ajankohtaan ei tainnut liittyä tämän biisin fantasian lisäksi.

Banana Splitissä oli valtavasti hyviä aineksia: hyviä soittajia, hyvä laulaja, hyvä draivi, hyviä sävellyksiä, innostusta, asennetta jne. Jotenkin kokonaisuus jäi kuitenkin puolitiehen. Enimmäkseen biisejä teki Aku Valta ja minä yritin raapustaa niihin sellaisia suomenkielisiä tekstejä, jotka istuisivat Akun suuhun. Se oli aikamoista hapuilua. Minä en vaan kerrassaan osaa tehdä biisejä ja varsinkaan tekstejä sillä tavalla. Biisit tulevat jostain kun ovat tullakseen. Tekemällä saan aikaan lähinnä vaan huonoja biisejä.

Muutamia osumia sentään tuli. Kevätjuhla oli niistä ehkä paras. Aku antoi minulle C-kasetin, jossa hän rämpytti kitaraa ja lauloi spontaanisti sianenglantia. Kevätjuhlan A-osa erottui joukosta heti. Siinä oli jotenkin vastustamattoman kiehtova tunnelma. Kertosäe tuntui puuttuvan, mutta se syntyi kuin itsestään. Koko tarina pulpahti päähäni jostakin hyvin kivuttomasti, en tiedä mistä se tuli. Aku ei ensin vakuuttunut biisistä. Treenasimme sen kuitenkin kolmestaan basisti-Pasin ja rumpali-Peten kanssa. Sen jälkeen Akukin innostui.

Bridgessä oli alun perin kliseinen sointukulku. Sitä muuteltiin, kun laulua alettiin kaivaa naftaliinista. Aku lähetti uudesta kotimaastaan Australiasta sähköpostilla myös oman ehdokkaansa, joka päätyi sitten jälkimmäiseen bridgeen. Intro ja välisoitto ovat nekin uusiotuotantoa.

Alkuperäisessä versiossa laulettiin ”…yö hiljainen ja valoisa; vain sorsat, jotka huusi unissaan…” Joku huomautti jo aikanaan, että sorsat eivät huuda unissaan. Näsäviisas lukiolaispoika sisälläni on kasvanut sen verran, että olin valmis muuttamaan tekstiä tässä uudessa versiossa…☺

Biisin sovitus ei juurikaan muuttunut alkuperäisestä. Mietimme tosin, että pääsisikö tunnelma paremmin esiin akustisessa versiossa. Monissa biiseissä on parikin luontevaa sovitusvaihtoehtoa. Kevätjuhlan kohdalla epävarmuus oikeimmasta versiosta säilyi loppumetreille asti ja molemmat versiot päätyivät levylle. Minusta niissä molemmissa on oma jujunsa. Lisäksi kaksi versiota tukee mukavasti levylle syntyneen taustatarinan kaarta.

8.89   1004 kuuntelua

Kappaleen sanat

Kevätjuhla viimeinen
näin sinut käytävällä koulun ja me treffit sovittiin
Todistukset jaettiin
toiset itki toiset nauroi, juhlan jälkeen halattiin

Kesäloma alkoi taas
sait auton faijaltas, me voitais pari päivää ajella
jossain aivan rauhassa
yöt poski poskee vasten meidän kahden hengen teltassa

Myöhään yöhön valvottiin
järven pintaa katseltiin
yö hiljainen ja valoisa
vain tuulen kuiskaus puiden latvoissa

Aamu alkoi sarastaa
kaukaa metsän reunasta
otit kädestä ja mentiin
viimein telttaan nukkumaan
Linnut lauloi laulujaan
metsä tuoksui pihkalta
sinä kerroit jostain vanhasta sun koulukaverista

Viime viikolla näin sut taas
sä työnsit kaupungilla keltaisia lastenvaunuja
Tuskin muistit minua
ja sitä yötä kun me itse vielä oltiin melkein lapsia…

Myöhään yöhön valvottiin
järven pintaa katseltiin
yötä hiljaista ja valoisaa
ja tuulen kosketusta kasvoilla...

Aamu alkoi sarastaa
kaukaa metsän reunasta
otit kädestä ja mentiin
viimein telttaan nukkumaan
Linnut lauloi laulujaan
metsä tuoksui pihkalta
sinä kerroit jostain vanhasta sun koulukaverista

Kommentit

Haluaisitko kommentoida? Rekisteröidy käyttäjäksi tai kirjaudu sisään

9
Progorava 19.06.2014
"Bändiversion" kuuntelusta on sen verta kauan, että tämä kuulostaa täysin omilla jaloillaan seisovalta toteutukselta. Tuosta sitarista en ole ihan varma toimiiko vaiko eikö. Hyvä, letkeä, kesäisen haikea tunnelma. Toimii kuin rusinat pullassa. Minusta tämä on parempi kuin "orkkis". Peukutan.
0   +1 +2
 
9
Felix N 17.05.2014
Periaatteessa ihan yhtä hyvin toimii tämä akustinen, mutta hieman enemmän kallistuisin tuon rock-version kannalle. Hyvä sävellys. Tosi hyvin soitetut akustiset & laulu toimii tuttuun tapaan. Tunnelmaa löytyy. Tuollaiset 0:10-(hevi)kitarakuviot ovat kyllä kuin tehty särökitaralle, mutta hyvältähän tuo on saatu tässäkin kuulostamaan. :) Pidin paljon tuosta tyylistä jolla intro ja outro on soitettu.
0   +1 +2
 
9
polonium 16.05.2014
Sähköinen versio on parempi. Olen muuten nähnyt Banana Split:n keikalla jo ennen kuin Tommi soitti siinä.
0   +1 +2
 
Peloukoufa 13.05.2014
Hienohan tämäkin on, mutta henkilökohtaisesti olisin taipuvainen valitsemaan tuon rockimman version. Mutta toisaalta ehkä sanoihin kiinnittää enemmän huomiota tässä akustisessa. Mene ja tiedä.
0   +1 +2
 
9
walkaway 12.05.2014
Unplugged versio -samat sanathan täs on ku siin sähköses versiossa , musa tukee tekstii varsin mallikkaasti , ehkä tää toimii siel mis ei oo virtaa,- paremmin , ei osaa sanoo. Tuli tunne et miäs on skriivannu tekstin joka ei täysin istu naisen suuhun keltaisine lastenvaunuineen ..
0   +1 +2
 
ex4 12.05.2014
Indiefolk toimii mun korvaan paremmin akustisen. Tämä oli jotenkin enemän iholla kun taas tuo bändiversio on - kuten taisin sinne jo joskus aikoinaan kommentoida - sellainen aika tasapaksu iskelmäveto.

Vieläkin olisi voinut vähän karsia elementtejä säestyksestä, aika paljon tavaraa siellä on nytkin. Sellainen leirinuotio ja Landola -tunnelma. Pieni epätarkkuus ja rosoisuus tekisi terää, tässäkin on vielä läsnä sellainen iskelmällinen kliinisyys. Elämästähän tässä puhutaan.

ps. tuulen kosketus kasvoilla on paljon parempi kuin sen kuiskinta puiden latvoissa.
0   +1 +2
 
10
Kostiainen 11.05.2014
Tomiihan tämä genressään. :)
0   +1 +2
 

Viimeisimmät kuuntelijat