Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Yksilö ja yhteiskunta


IT
IT Resurrected
13586 viestiä

#1 kirjoitettu 22.08.2023 15:21

Yksilö ja yhteiskunta


Avataanpa keskustelua myös tällaisesta aiheesta... Se keskeinen kysymys kuuluu:

Yksilö vai yhteiskunta? Kenen on vastuu? Onko yksilö vastuussa kaikesta mitä hänelle tapahtuu, vai voivatko ulkoiset tekijät kuten yhteiskunta vaikuttaa asiaan? Entäpä jos syy ei ole kummankaan?


Eli oikeastaan kysymyksiä on useampia:
1) Onko yksilö vastuussa ja syypää kaikelle kokemalleen?
2) Voiko yhteiskunnassa olla myös vikaa?
3) Mikä tulisi olla yksilön oman vastuun ja yhteiskunnan vastuun suhde?
4) Mitä jos jotkin asiat vain tapahtuvat riippumatta yksilön tekemisistä taikka yhteiskunnasta?


Tällaiset kysymykset ovat mm. poliittisten arvojen ja ideologioiden taustalla... Toiset kannattavat hyvinvointivaltiota, jossa yksilöillä on turva pahan päivän varalle, siinä missä toiset katsovat että valtiolla ja järjestäytyneellä yhteiskunnalla tulisi olla minimaalinen rooli ihmisten elämässä, ja että ihmisten tulisi ottaa vastuu omasta elämästään...

Mutta onko nämä ääripäät toimivia ratkaisuja reaalimaailmassa? Vai onko jonkinlainen kombinaatio yksilön omaa vastuuta ja yhteiskunnan turvaverkkoja se oikea ratkaisu? Entä kuinka yksilöä tulisi auttaa silloin, kun hänen ongelmansa eivät johdu hänestä itsestään taikka "yhteiskunnasta" eräänlaisina instituutioina, organisaatioina sekä sääntörakenteina ymmärrettynä?


Katsotaan saadaanko tästä aiheesta se seuraava härdelli aikaiseksi, tai sitten asiallista keskustelua?!

^ Vastaa Lainaa


IT
IT Resurrected
13586 viestiä

#2 kirjoitettu 22.08.2023 15:33

Heitänpä tähän soppaan heti sellaisen idean kuin John Rawlsin oikeudenmukaisuusteoria, johon kuuluu ajatusleikki "tietämättömyyden verhon takana toimimisesta"...


Ajatus menee näin:
Oletetaan, että ennen syntymää sinun pitää valita tulevan yhteiskuntasi oikeudenmukaisuuden perusta tietämättä millaiseen asemaan tulet päätymään lopulta tuossa yhteiskunnassa...


Jos et tiedä, synnytkö jonkin kroonisen sairauden runtelemana, mikä on tuleva sukupuolesi, etninen taustasi taikka varallisuusasemasi ja sosiaalinen luokkasi, niin valitsetko eriarvoisemman yhteiskunnan, jossa sinulle voi käydä huonosti, vaiko tasa-arvoisemman yhteiskunnan, jossa sinun etusi turvataan, jos kävisi niin että saatkin huonon elämän?


Wiki: Oikeudenmukaisuusteoria
Wiki: Original position


Eli, kuinka toimisit itse?

Heittäisitkö noppaa, ja katsoisit kuinka käy, vai pyrkisitkö varmistamaan että tuleva maailmasi on tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen, ja että pärjäät joten kuten riippumatta siitä millaiseen asemaan elämässäsi lopulta päädyt?

^ Vastaa Lainaa


Uppe
U.K. Arpo &
Täyskeno

1744 viestiä

#3 kirjoitettu 08.09.2023 23:45

Miksi upseerit ovat oikeutettuja eläkkeeseen noin kymmenen vuotta aiemmin kuin muissa ammattiryhmissä? Joukkojahan pitäisi johtaa edestä ja esimerkillä, eikä paeta vastuuta! Onko valtiolla vara tällaiseen löysäilyyn! Asentooo!

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu