Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Vinyylit

geeli
geeli
1936 viestiä

#1 kirjoitettu 02.06.2020 13:43

Käytätkö vinyyleiltä otettuja samplejä jossain muodossa? Miksi käytät vinyyleitä esim. YouTubesta mp3:ksi konvertattujen biisien sijaan? Miten käytännössä toteutat homman eli käytätkö vinyylisoitinta, jossa on USB-liitäntä, ohjaatko äänen tietokoneeseen jonkin etuasteen tai mikserin kautta, käytätkö hardware sämpleriä tai muuta laitetta (eli miten otat samplen talteen, pätkit sen ja järjestät uudelleen)? Mistä löytää douppeja levyjä?

90 % ikinä levyllä julkaistusta musiikista ei ole päätynyt internettiin digitaalisessa muodossa (tai näin eräs sivusto väittää, suhtaudu varauksella).

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
1936 viestiä

#2 kirjoitettu 02.06.2020 13:48

Avaan tämän topikin...

Olen käyttänyt samplejä tuotannossani eli tehnyt sample-pohjaisia biittejä. Etsin hyviä biisejä YouTubesta, jossa valikoimaa löytyy. On erimaalaisia tunnettuja ja harvinaisempia artisteja. Itse levyjä mulla on muutamia kymmeniä vinyylillä. Mulla ei vaan ole USB-liitäntää mun levysoittimessa. En tiedä onnistuisiko sämpläys pelkän audio-liitännän kautta. Mietin usein, mitä kirpputoreilta löytyisi kun vähän etsisi, mutta aika vähän oon ostellut vinyylejä.

Kun otan samplen niin otan sopivan pätkän. Joskus otan suoria luuppeja, mutta siistimpää on vähän choppailla esim. Audacityllä ja järjestellä pätkityt samplet sopivasti jonkin kompin tahtiin ja sitten voi vielä soittaa bassoa päälle, jos siltä tuntuu.

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
1936 viestiä

#3 kirjoitettu 02.06.2020 13:49

Ja YouTubesta saa helposti biisit mp3-tiedostoiksi. Googlesta löytyy esim. "youtube to mp3".

^ Vastaa Lainaa

veezay
veezay
bassofriikki
7281 viestiä
Luottokäyttäjä

#4 kirjoitettu 02.06.2020 17:14 Muok:02.06.2020 17:16

geeli kirjoitti:
Käytätkö vinyyleiltä otettuja samplejä jossain muodossa?

käytin joskus, tosin lähinnä vaan taustakohinan ja neuladroppien samplausta.

Miksi käytät vinyyleitä esim. YouTubesta mp3:ksi konvertattujen biisien sijaan?

otan samplattavan biisin sieltä jossa se kuulostaa paremmalta siihen kontekstiin mitä oon tekemässä. jos youtube-videon audio kuulostaa suttuiselta mp3-oksennukselta, niin todennäkösesti otan sen vinyyliltä jos sellanen löytyy. jos vinyyli on puhkisoitettua rätinää joka ei kelpaa ja youtubessa on kohtuullisen hyvälaatuinen versio, otan sen youtubesta.

jos haluan suttuista mp3-oksennusta tai puhkisoitettua rätinää mutta kumpaakaan ei ole, sen voi mallintaa.

Miten käytännössä toteutat homman eli käytätkö vinyylisoitinta, jossa on USB-liitäntä, ohjaatko äänen tietokoneeseen jonkin etuasteen tai mikserin kautta, käytätkö hardware sämpleriä tai muuta laitetta (eli miten otat samplen talteen, pätkit sen ja järjestät uudelleen)?

technics sl-1210m3d -> ecler nuo 4.0 -> rme fireface ufx -> audioraita reasoniin jossa voi pätkiä ja editoida jos tekee mieli.

^ Vastaa Lainaa

morfin_mafer
morfin_mafer
340 viestiä

#5 kirjoitettu 13.07.2020 01:16

geeli kirjoitti:
Ja YouTubesta saa helposti biisit mp3-tiedostoiksi. Googlesta löytyy esim. "youtube to mp3".


Periaatteesa noita ei saais laitailla edes omaan käyttöön Yuotube, yms. sopimuksten mukaan, koska ei voida olla varmoja mistä lähteistä biisit YT:ssä on kopsattu, eli onko ne piraatti kopioita vai ei.

DJ:nä taas et voi soittaa YT:stä kopsattuja biisejä julkisesti keikalla vaikka olisi DJ:n kopiointiluvat ostettu. Sillä se on piratismia ja siitä tulee sakot kun taas jos soitat vaikka laillisesesta mp3-kaupasta ostettuja biisejä ilman DJ-lupaa niin se ei ole rikos ja siitä ei saa sakkorangaistusta vaan DJ-lupa laskun TEOSTO/Gramex-suunlta välittömäsi kun jää kiinni, että soittelee mp3-biisejä ilman DJ-lupaa.

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
1936 viestiä

#6 kirjoitettu 13.07.2020 14:40

morfin_mafer kirjoitti:

Periaatteesa noita ei saais laitailla edes omaan käyttöön Yuotube, yms. sopimuksten mukaan, koska ei voida olla varmoja mistä lähteistä biisit YT:ssä on kopsattu, eli onko ne piraatti kopioita vai ei.Sikäli varmaan vinyylien ostaminen ja kerääminen olisi parempi. Siinä ei vielä lakia rikota, jos mä siirrän raidan tietokoneelle audioeditoriin ja alan sitä pätkimään. Koska omistan sen levyn. Tietysti voin ripata omistamani CD:n tietokoneelle jne.

Ihan mukavaa saada neuvoa. Oon menny näissä aikatavalla maalaisjärjellä...

Sämpläämisen tiimoilta katselin eilen tällaisen dokumentin:

https://youtu.be/-HZOd...

^ Vastaa Lainaa

IT
IT
IT (Hexagon)
6005 viestiä

#7 kirjoitettu 13.07.2020 19:23

geeli kirjoitti:


Sikäli varmaan vinyylien ostaminen ja kerääminen olisi parempi. Siinä ei vielä lakia rikota, jos mä siirrän raidan tietokoneelle audioeditoriin ja alan sitä pätkimään. Koska omistan sen levyn. Tietysti voin ripata omistamani CD:n tietokoneelle jne.Toki voit sämplätä ja tehdä kaikkea yksin kotona, mutta tekijänoikeudet pätevät myös sämplejen ja sämplätyn musiikin kohdalla... Jos haluat julkaista sen sun piisin, missä olet käyttänyt jonkun toisen artistin sämpleä, vaikka se olisi vain 1 sekunnin pitkä, tarvitset luvan käyttää tuota sämpleä sekä kappaleen kirjoittajalta että levy-yhtiöltä...

Tuossa on linkki CD Baby sivustolle, jossa asiaa sämplejen käytöstä ja tekijänoikeuksista:

How to Legally Clear Samples to Copyrighted Music


Se että sä omistat vinyylin taikka CD levyn ei anna sulle oikeuksia uudelleentuottaa ja levittää sillä levyllä olevaa materiaalia....

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
1936 viestiä

#8 kirjoitettu 14.07.2020 08:03

Milloinhan siirrytään ainoastaan digitaaliseen formaattiin? Eli kaikki media, video ja audio, jota julkaistaan, olisi saatavilla vain verkon kautta ladattuna...Joulukuussa on tulossa PS5. Sitä on julkaistujen tietojen mukaan saatavilla sekä optisen aseman sisältävänä että ilman perinteistä asemaa julkaistavana versiona.

Tuleva formaatti on 4K Ultra HD Blu-ray. Luulen, että tilavuus yhdellä levyllä on luokkaa 100 Gt. Tämähän on lopulta aika vähän.

Luontoakin säästyy, jos kannet ja muoviset kotelot hylätään. Muutenkin, jos ostaa pelin PS4:lle, esim., joutuu lataamaan n. 15 Gt lähes poikkeuksetta pelin asennuksen yhteydessä. Suoratoistona pelaaminen on tietysti yksi tulevaisuuden varteenotettava vaihtoehto. Ja mitä 5G tuo tähän soppaan? Saa nähdä...DVD ja CD alkaa olemaan jo aika lailla vanhaa koulukuntaa...vinyyli nyt on sellainen omanlaisensa formaatti...

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
1936 viestiä

#9 kirjoitettu 17.08.2020 20:42

Mistä muuten ostat vinyylilevysi?

Minä ostan ensisijaisesti kirppareilta ja kierrätyskeskuksesta ja toissijaisesti niistä levykaupoista, jotka vielä ovat pystyssä...

^ Vastaa Lainaa

aRt074
aRt074
1412 viestiä

#10 kirjoitettu 17.08.2020 21:14 Muok:17.08.2020 21:28

geeli kirjoitti:
Milloinhan siirrytään ainoastaan digitaaliseen formaattiin?


Sanoisin että ei koskaan.
Fyysisten äänitteiden myyntimäärät nousee nyt vuosi vuodelta tasaisesti, vaikka pelkästään verkon kautta lataaminen on ollut se helpoin ja halvin vaihtoehto jo aika pitkään.

Vinyylin pysyvyyden tulee takaamaan nostalgia, ihmisten loputon tarve omistaa jotain konkreettista käsissä pideltävää, ja myös se että kaikki 1950-70-lukujen musiikki tulee aina vetämään puoleensa uutta kuulijakuntaa. ja kun sen ajan nauhoitukset tehtiin nimenomaan analogisesti vinyylille prässättäväksi, niin niitä levyjä nyt vaan ei voi saada soimaan yhtä komeasti digitaalisen masteroinnin jälkeen, sanovat jotkut ääniaaltokäyriä tuijoittavat insinöörit sitten mitä tahansa.
Toki vinskat vaatii vähän investointia ja vaivannäköä laitepuolella jotta niistä saa täyden ilon irti, mutta käytettyjä laatuvahvistimia ja kaiuttimia saa nykyään helposti ihan muutamalla satkulla kun iso käyttäjäsukupolvi alkaa siirtyä hifistelemään toisiin ulottuvuuksiin ja perilliset kantaa arvolaitteet puoli-ilmaiseksi lähimpään kirppariin tai käytettyjen liikkeeseen.

Uusia vinyylejä tulee osteltua LevykauppaÄx:stä - uudet digiajan levyt ostan kylläkin yleensä cd:inä. Vinskoista ainakin odottelen palautetta muualta siten miten vinyylin masterointi ja prässäyksen laatu on onnistuneet. Ja uusintapainoksissa selvitän onko käytetty analogi- vai digimasteria. Jos on digi niin en koe järkeväksi ostaa.

Käytettyjen osalta Facebookin levykirppikset on toimineet oikein hyvin jos sattuu olemaan hoodeilla kun tulee sopiva ilmoitus hyvine hintoineen. Aika paljon samat myyjät siellä pyörii niin oppii hiljalleen keneltä uskaltaa ostaa. Tuopa onkin ainoa syy pysyä Facebookissa.

Discogs on myös erinomainen kauppapaikka, kunhan ostaa myyjiltä joilla reilusti positiivista käyttäjäpalautetta. Ja Itä-Euroopasta jos erehtyy tilaamaan niin ei voi kuin syyttää itseään jos/kun levyjä ei koskaan kuulu. Euroopan ulkopuolelta saattaa herkästi puskea tulliselvitystä, josta sitten tulee lisämaksua ja erityisesti turhaa lisävaivaa.

aRt074 muokkasi viestiä 21:25 17.08.2020

^ Vastaa Lainaa

AnttiJ
AnttiJ
Covers of
60's and
70's
R&B
classics

1695 viestiä

#11 kirjoitettu 18.08.2020 06:05

Olen ostanut vinyyleitä sekä pari kertaa vuodessa täällä järjestetyiltä levymessuilta että posti- ja nettimyynnistä toiminimiltä (vaan en yksityishenkilöiltä).

Aika paljon tuli ostettua levyjä postitse aikanaan EPE'siltä, ja levyt olivat muistaakseni kaikki uusia vaikka osa olikin ns. cut-out-levyjä (= poistomyyntituote, josta levyn kuoren kulmasta on leikattu pala pois).

Uudemmat nettiostokset ovat olleet sitä mitä on luvattukin, mutta enpä osannut varoa vilppiä kun ostin messuilta kerran Booker T & MG's levyn ... hinta oli mielestäni sen verran halpa etten tutkaillut ostosta paikan päällä ryysiksessä sen tarkemmin. Kotona huomasin, että sisällä ei ollutkaan BT&MG:n levyä vaan siellä oli ihan jotain muuta ns. "sontaa".

^ Vastaa Lainaa

morfin_mafer
morfin_mafer
340 viestiä

#12 kirjoitettu 18.08.2020 07:59

Tampereella on Sammakko Records, joka ostaa ja myy vain ja ainoastaan vinyylejä. Joten jos se olisi kuollut formaatti niin ei ks. levykauppa olisi edes kannattanut perustaa.

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
1936 viestiä

#13 kirjoitettu 18.08.2020 15:34

Hyvä, jos ja kun joku vinyyleitä vielä myy. R.I.P. The Funkiest!!

^ Vastaa Lainaa

veezay
veezay
bassofriikki
7281 viestiä
Luottokäyttäjä

#14 kirjoitettu 18.08.2020 16:25

geeli kirjoitti:
Mistä muuten ostat vinyylilevysi?

Minä ostan ensisijaisesti kirppareilta ja kierrätyskeskuksesta ja toissijaisesti niistä levykaupoista, jotka vielä ovat pystyssä...

discogs ja juno. kirppareita oon vähän kierrelly mut en oo löytäny mitään riittävän kiinnostavaa.

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
1936 viestiä

#15 kirjoitettu 12.09.2020 23:12

Lifesaver is back..?

^ Vastaa Lainaa

AnttiJ
AnttiJ
Covers of
60's and
70's
R&B
classics

1695 viestiä

#16 kirjoitettu 13.09.2020 07:43

Luin tänään paikallisesta lehdestä uutisen jonka mukaan vinyylilevyjen myynti on ohittanut selvästi CD-levyjen myynnin USA:ssa. Suoratoistopalveluiden asemaan on kuitenkin kosolti matkaa, sillä ne hallitsevat uutisen mukaan yli 80%:a äänitemarkkinasta.

^ Vastaa Lainaa

geeli
geeli
1936 viestiä

#17 kirjoitettu 16.02.2021 18:03

Paikalliselta kirpparilta löysin hyviä plattoja. Tästä on kyllä aikaa viikko tai jopa parikin. Hinta oli 3 tai 4 euroa per levy. Ostin kokoelmalevyjä, vanhoja suomihittejä ja jenkkiläistä afro-musaa. Taisin ostaa kuusi levyä.

Vinyylien kuuntelu ja samalla luuppien ettiminen ja sämplejen diggailu on siistiä ja jos olet kuunnellut hiphoppia niin näinhän ne biitit perinteisesti tehdään. Se fiilis on täysin eri kuin jos otat biisin YouTubesta. Hyviä sämplejä voi löytyä täysin sattumalta.

Olen viritellyt mun levysoitinta hieman. Hemmetin herkkä laite. Ostin siihen uuden neulan. Neula tulisikin vaihtaa 3-5 vuoden välein. Teknisestikin kiinnostava laite.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu