Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Bob Dylan täyttää 77 - Mitä ajatuksia hän herättää?


EmoLaiva
6 viestiä

#1 kirjoitettu 20.04.2018 09:29 Muok:20.04.2018 09:29

"Ainoa asia mitä voin tehdä on olla oma itseni, kuka ikinä sitten olenkaan." - Bob Dylan

Dylan on laulaja, lauluntekijä, runoilija, ainoa muusikko, joka on ikinä voittanut Nobelin kirjallisuuden palkinnon ja jopa näyttelijä. Onko siis ihme, että hän ei ole aivan varma kuka hän on?

Dylan täyttää nyt pian 77 ja pitkän uransa aikana hän on julkaisut aika huikeat 38 studio albumia, 89 singleä ja 13 live albumia.

Blowin' in the Wind, The Times They are a-Changin', Like a Rolling Stone, Hurricane, Knockin' on Heavens Door, Mr Tambourine Man..

Tunnettuja biisejä ainakin riittää, mutta mitä mieltä olet hänestä artistina?
Mitä mieltä olet hänen lauluäänestä ja soittotaidosta? Entä hänen lyriikoista? Ansaitseeko hän teidän mielestä paikan suurten kirjoittajien joukosta ja onko hänen asemansa runollisena mestarina ansaittu?

Jos olet Dylanin fani minkä takia? Onko sinulla häneltä lempibiisiä tai onko hän kenties sanojensa kautta auttanut teitä elämässänne?

Varmaa on ainakin, että melkoisen värikkään elämän hän on elänyt. Rock n' Roll henki tuntuu virtaavan hänen suonissaan, niin kun punaiset verisolut meidän muiden valtimoissa.

Yksi minun lempi kuulemista Bob Dylan tarinoista/myyteistä on, kun vuonna 2009 ennen esiintymistä New Yorkissa, Dylan päätti kävellä hieman suuren omenan katuja. Poliisit saivat kuuleman mukaan valituksia erikoisen/kodittoman näköisestä kaverista ja pysäyttivät Dylanin. (Tätä on vaikea uskoa, sillä New Yorkissa on ollut viimeiset 10 vuotta käytänössä enemmän kodittomia, kun taloissa asuvia) Joka tapauksessa Dylanilla ei ollut henkilötodistusta mukana ja poliisit ottivat hänet mukaan, sekä veivät rokkarin hänen hotellin luokse. Respan henkilökunta sai sitten selittää virkamiehille kenestä nyt oikein oli kyse.

Toki vaikea uskoa, että Dylania ei tunnistettaisi tai, että New Yorkin poliiseilla olisi aikaa murhien ja raiskausten välissä puuttua muka kodittoman päiväkävelyyn, mutta tämä kiteyttää minusta kauniisti Dylania. Hän on sääntöjen rikkoja, oman tien kulkija, ja usein sotkuisemman näköinen, kun valtaosa maailman kodittomista.

Entä miten te kuvailisitte Dylania? Onko tiettyä syytä miksi hän merkitsee sinulle joko paljon, tai vaihtoehtoisesti ei mitään?

EmoLaiva muokkasi viestiä 09:29 20.04.2018

^ Vastaa Lainaa


geeli
3718 viestiä

#2 kirjoitettu 20.04.2018 09:40

Mahtava biisien sanoittaja on ainakin. Aika vähän oon kuunnellut, mutta en kyllä ole välttynyt tämän artistin vaikutteilta. Olisko ollut leffa, tais olla nimeltään "Levottomat Sielut", jossa koulun oppilaat analysoivat kappaleen Mr. Tambourine Man sanoituksia. Sitä, että millaisia kielikuvia hän käyttää. Vaikutteita on myös kuultavissa Cypress Hill:n biisissä "Everybody Must Get Stoned", jossa biisin nimi ja kertosäe ovat lainassa Bob Dylan:lta sekä oikeastaan koko idea - vetäkää kaikki pää täyteen - biisiin. En ole tosiaan kovin monta kappaletta kuunnellut. Mulla olis siis perehtymistä vielä. Esimerkiksi mun vanhemmat kuuntelivat kyllä paljonkin Dylania.

^ Vastaa Lainaa


EmoLaiva
6 viestiä

#3 kirjoitettu 20.04.2018 09:58 Muok:20.04.2018 09:58

Hänen sanansa enemmän, kun musiikki on siis vaikuttanut sun omaan musisointiin? Tarkoitatko tässä musiikin kirjoittamisen vai soittamisen suhteen? En muuten kyllä tiennyt, että jopa räppäritkin on lähtenyt hakemaan häneltä vaikutteita. Olisi pitänyt tosin aavistaa. Dylanilla tuntu olevan aika hyvin kohdillaan se hälläväliä asenne mitä moni räppäri ja rokkari ainakin YRITTÄÄ pistää ulos maailmalle. Hän tuntu oikeasti omaavan sen, eikä se koskaan tuntunut epäaidolta

EmoLaiva muokkasi viestiä 09:58 20.04.2018

^ Vastaa Lainaa


geeli
3718 viestiä

#4 kirjoitettu 20.04.2018 10:54

Ne tekstit juuri on se juttu. Kuuntelen aika avoimesti monenlaista musiikkia. En ole kuitenkaan kovinkaan perehtynyt Dylanin tuotantoon...

^ Vastaa Lainaa


IT
IT Resurrected
13563 viestiä

#5 kirjoitettu 20.04.2018 11:37 Muok:20.04.2018 20:42

Joo, itsellekin jäänyt tuo Dylan hiukka vieraaksi, kun tunnen hänen tuotantoaan aika pintapuolisesti...

Mutta sanoisin, että sen lisäksi että hän on tunnettu teksteistään, hän on myös oiva lauluntekijä, mistä kertoo hänen sijoituksensa Rolling Stone lehden 500 kaikkien aikojen parhaan biisin listalla:

Rolling Stone's 500 Greatest Songs of all time

Tuota listaa voi hakea myös hakusanoilla:

Rolling Stone's 500 Greatest Songs of all time (2010 Edition)


Tuon listan kolme kärkibiisiä ovat:
1) Bob Dylan - Like A Rolling Stone
2) The Rolling Stones - (I Can't Get No) Satisfaction
3) John Lennon - Imagine

Artistit, joilla eniten biisejä tuolla listalla:
1) The Beatles: 23
2) The Rolling Stones: 14
3) Bob Dylan: 13
4) Elvis Presley: 11


Jotain siis kertoo Bob Dylanin arvostuksesta, paitsi lyyrikkona, myös biisintekijänä, se että hänellä on 13 biisiä tuolla listalla, ja kaiken lisäksi hän on kirjoittanut kaikkien aikojen parhaan biisin tuon listan mukaan...


Joten ei muuta kuin hyviä syntymäpäiviä Bob Dylanille, ja pitkää ikää...

IT muokkasi viestiä 20:41 20.04.2018

^ Vastaa Lainaa


Marko Toivonen
495 viestiä

#6 kirjoitettu 20.04.2018 14:00

Ihan mielettömän hienoja biisejähän Bobi on tehnyt. Itelläkin tuli joskun aikoinaan aika paljon soiteltuu hänen eri kipaleita akustisen ja huuliharpun kanssa. Varsinkin alku vaiheessa kun vielä opettelin soittelemaan akustista ne oli hyviä biisejä treenata omia taitoja. Mielestäni Bobin ääni sopii hienosti tulkitsemaan hänen omia biisejänsä. Ite ainakin oon aina tykänny hänen tyylistään laulaa. Taisinpa youtubeenkin heittää oman versioni Bobin biisistä Girl From The North Country joku vuosi sitten. Oiskohan just toi biisi ollu jossain vaiheessa yksi mun suosikki biiseistä Bobilta - ainakin ite laulaa ja soittaa. Yks biisi mitä myös tykkäsin laulella oli Dont' Think twice it's all right. Hieno akustinen biisi soitella sekin. Ja onhan niitä paljon muitakin ollut. Voiskin tänään illemmalla pitkästä aikaa kuunnella Bobin biisejä.

^ Vastaa Lainaa


IT
IT Resurrected
13563 viestiä

#7 kirjoitettu 20.04.2018 20:48

aRt074 kirjoitti:

tämä linkitetty biisi muuten on hyvin keskinkertainen coveri joka ei ole Dylania koskaan nähnytkään.


Kiitos tiedosta... Satuin olemaan taustalla, ja poistin tuon videon kommentistani, ettei porukka erehdy vahingossa sitä kuuntelemaan...

Yritin kyllä tuota kommenttia kirjoitettaessa laittaa sen virallisen version siitä, mutta kun en saanut toimivaa linkkiä aikaiseksi siitä, niin käytin sitten tuota toista versiota...

Mutta kiitos että huomasit tuon... Mukavaa nähdä, että täällä on todellisia Bob Dylanin musiikin tuntijoita... Oli kiva lukea tuota sun kommenttia Dylanin musiikista...

^ Vastaa Lainaa


Marko Toivonen
495 viestiä

#8 kirjoitettu 20.04.2018 22:22

Kiitti linkeistä artsi... hyvää kamaa. Dylanin tuotanto on näköjään niin laaja että jääny paljon kuulematta.

^ Vastaa Lainaa


IT
IT Resurrected
13563 viestiä

#9 kirjoitettu 21.04.2018 12:30

aRt074 kirjoitti:

En ala sen tarkemmin miehen tekemisiä analysoimaan, mutta Dylaniin tutustuessa kannattaa muistaa ettei hän koskaan edes väittänyt olevansa säveltäjä. Käytännössä Dylanin kaikki musiikki nojaa vahvasti johonkin olemassa jo olevaan, mutta hänen esitystapansa ja upea sanallinen kykynsä tekevät kaikesta hänen itsensä näköistä. Esim. IT:n linkittämän Rolling Stonen kertosäkeestä kuulee että Twist & Shout ja muut samaa sointukiertoa käyttäneet biisit soivat paljon radiossa 60-luvun puolivälissä. Biisin teksti taas on jotain ihan muuta kuin mihin noihin aikoihin oli totuttu.



Joo, en ala sun kanssa Bob Dylanista väittelemään, mutta kuuntelin noi sun laittamat linkit, ja tykkäsin erityisesti siitä Senor biisistä...

Mainitsit tuon Like A Rolling Stonen ja siinä käytetyn sointukierron... Ehkäpä Bob Dylan on vahvempi lyyrikkona kuin säveltäjänä, kuten kirjoitat, mutta mulle heräsi noita kappaleita kuunnellessa sellainen ajatus, että säveltämistä tapahtuu niin monella tasolla. Jotkut menevät melodia edellä ja toiset taas luovat ensin biisin sointukierron...

En tiedä miten Dylan tekee biisinsä, mutta mun mielestä noissa Dylanin biiseissä on hyvät sointukierrot ja harmoniat... Tietynlaista mestaruutta tuokin... Siis se että osaa valita kuhunkin biisiin ne oikeat soinnut ja sointukierrot, vaikka ne paljon käytettyjä olisivatkin... Koska sillä se biisin tunnelma luodaan, ja onhan noissa Dylanin biiseissä ihan oma tunnelmansa...

^ Vastaa Lainaa


Vessajono
7993 viestiä

#10 kirjoitettu 21.04.2018 13:10

EmoLaiva kirjoitti:
Onko tiettyä syytä miksi hän merkitsee sinulle joko paljon, tai vaihtoehtoisesti ei mitään?


Ei merkitse mitään lähinnä sen takia, että musa on aivan sanoinkuvaamattoman tylsää. Teksteissä on luettuina enemmän viihdettä.

^ Vastaa Lainaa


IT
IT Resurrected
13563 viestiä

#11 kirjoitettu 21.04.2018 14:34

Vessajono kirjoitti:

Ei merkitse mitään lähinnä sen takia, että musa on aivan sanoinkuvaamattoman tylsää. Teksteissä on luettuina enemmän viihdettä.


Joo. Näinhän tämä on monen suomalaisen kohdalla, kuvittelisin... Mutta ei tuo Dylan aivan tyhjästä sitä kirjallisuuden Nobelia voittanut:

Much of his most celebrated work dates from the 1960s when his songs chronicled social unrest, although Dylan repudiated suggestions from journalists that he was a spokesman for his generation. Nevertheless, early songs such as "Blowin' in the Wind" and "The Times They Are a-Changin'" became anthems for the American civil rights and anti-war movements. After he left his initial base in the American folk music revival, his six-minute single "Like a Rolling Stone" altered the range of popular music in 1965.

Dylan's lyrics have incorporated various political, social, philosophical, and literary influences. They defied existing pop music conventions and appealed to the burgeoning counterculture.

https://www.amazon.com...

Amerikkalaiselle yleisölle Dylanin vaikutus on ollut merkittävä... Tuo yllä oleva kuvaus mainitsee ihmisoikeusliikkeen ja sodan vastaisen liikkeen, sekä ylipäänsä tuon että hänen vaikutuksestaan se mikä on hyväksyttävää sanoituksellisesti populaari musiikissa muuttui...

Pakko se on sanoa, että Dylan on ollut jonkinlainen suunnannäyttäjä, vaikkakin vain yksi monien joukossa... Tällainen vaikutelma minulla ainakin on hänestä ja hänen musiikistaan...

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu