Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Pataruokia


har
7706 viestiä

#1 kirjoitettu 08.09.2010 00:09

Ilmat viilenevät ja on kiva hauduttaa ruokalajeja uunissa.

Laita tänne hyvä pataruokaresepti!

Aloitan. Karjalanpaisti:
Rasvaisempaa naudan ja porsaanlihaa isohkoina kuutioina. Kaksi isoa sipulia noin neljäsosiksi, yksi porkkana puolen sentin siivuina. Neljänneskourallinen maustepippuria kokonaisina ja päälle laakerinlehti. Miedossa lämmössä, n.150C uunissa kaksi kertaa niin pitkään kuin ruoka-aineissa on kiloja yhteensä.
Jos lihoissa ei ole läskiä, lisätään kimpale voita.

^ Vastaa Lainaa


BVR
20337 viestiä

#2 kirjoitettu 08.09.2010 00:13 Muok:08.09.2010 00:14

Mannepata

Ns. "pata" kyseessä siis. Keitä makaronia, paista jauhelihis ja sipuli, roimase suolaa ja vaiks pippuria. Sit makaronit ja jauhikset sekasi ja naamariin.

Toinen, hifimpi, vaihtoehto on Mannepata venäläisittäin! Sama setti ku edellises mut lisäät sekaan suolakurkkua.

Nää sapuskat hautuu kannen alla sopivaks sil aikaa ku sie oot sammuneena olkkariin.

BVR muokkasi viestiä 00:14 08.09.2010

Tätä ei kande tehä uunis, sit se on jo melkein makaronilaatikkoa. Siis melkein.

^ Vastaa Lainaa


Heijala
4760 viestiä

#3 kirjoitettu 08.09.2010 03:44

Miä en tee patoja, koska niissä kestää saatanan kauan ja menee ihan vitusti sähköä.

^ Vastaa Lainaa


monkeysalad
408 viestiä

#4 kirjoitettu 08.09.2010 06:38

Pustan Pörkölt

50 g silavaa
1/2 kg vasikan tai mullin etuselkää
2 suurta sipulia
4 vihreää paprikaa
250 g tomaatteja tai 1 tlk säilyketomaatteja
1 rkl paprikajauhetta
suolaa, cayennea

1. Kuutioi silava, paloittele liha sopivan kokoisiksi annospaloiksi ja hienonna sipuli.
2. Kuumenna silava padassa ja ruskista lihapalat.
3. Vähennä lämpöä ja lisää sipulisilppu. Mausta suolalla ja paprikajauheella. Laita kansi päälle ja hauduta miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia.
4. Kalttaa ja kuori tomaatit. Kuutioi ne.
5. Huuhdo paprikat ja poista niistä vaaleat väliseinät ja siemenet. Suikaloi ne.
6. Lisää tomaatit ja paprikat pataan ja hauduta vielä puolisen tuntia. Mikäli tarpeen, lisää hieman vettä pohjaanpalamisen estämiseksi.
7. Mausta lopuksi ruoka tuliseksi cayennella.

Nuff said. Unkarilaiset osaa nää pataruuat.

^ Vastaa Lainaa


Tusina Immonen
10508 viestiä

#5 kirjoitettu 08.09.2010 06:43

Heijala kirjoitti:
Miä en tee patoja, koska niissä kestää saatanan kauan ja menee ihan vitusti sähköä.


Miä en tee patoja, koska mulla ei ole pataa.

Teen kuitenki jotain wannabe-patoja joskus..

^ Vastaa Lainaa


har
7706 viestiä

#6 kirjoitettu 08.09.2010 20:01

monkeysalad kirjoitti:
Pustan Pörkölt

50 g silavaa
1/2 kg vasikan tai mullin etuselkää
2 suurta sipulia
4 vihreää paprikaa
250 g tomaatteja tai 1 tlk säilyketomaatteja
1 rkl paprikajauhetta
suolaa, cayennea

1. Kuutioi silava, paloittele liha sopivan kokoisiksi annospaloiksi ja hienonna sipuli.
2. Kuumenna silava padassa ja ruskista lihapalat.
3. Vähennä lämpöä ja lisää sipulisilppu. Mausta suolalla ja paprikajauheella. Laita kansi päälle ja hauduta miedolla lämmöllä n. 20 minuuttia.
4. Kalttaa ja kuori tomaatit. Kuutioi ne.
5. Huuhdo paprikat ja poista niistä vaaleat väliseinät ja siemenet. Suikaloi ne.
6. Lisää tomaatit ja paprikat pataan ja hauduta vielä puolisen tuntia. Mikäli tarpeen, lisää hieman vettä pohjaanpalamisen estämiseksi.
7. Mausta lopuksi ruoka tuliseksi cayennella.

Nuff said. Unkarilaiset osaa nää pataruuat.





Näin on. Ja kun tuon pörköltin tekee vähän keittomaisemmaksi niin käsillä on gulassi!

^ Vastaa Lainaa


har
7706 viestiä

#7 kirjoitettu 08.09.2010 20:03

Heijala kirjoitti:
Miä en tee patoja, koska niissä kestää saatanan kauan ja menee ihan vitusti sähköä.



Minulla on leivinuuni.

Mutta en kyllä usko, että padan hauduttaminen vie sen enempää sähköä kuin joku laatikkoruoka tai ison lihakimpaleen tai kalanpaistaminen.

^ Vastaa Lainaa


Coivisto
8780 viestiä

#8 kirjoitettu 08.09.2010 20:23 Muok:08.09.2010 20:23

Meksikonpata
Osta meksikonpata ainespussi S-marketista + 400g jauhelihaa.

Tee.

Nam!

Sörsseli.

Makaroonia 300g. Keitä se. Samalla paista 400g jauhelihaa. Mausta vahvasti suolalla, grillimausteella, sipulijauhetta/valkosipulijauhetta, ja sitten syö ne sekasi. Jätä pöyälle jäähtymään syötyäsi. Sitten popsi siitä kattilasta aina ku kävelet ohi. Mieluiten kauhalla.

Coivisto muokkasi viestiä 20:23 08.09.2010

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#9 kirjoitettu 09.09.2010 09:43 Muok:09.09.2010 10:00

Miun pata

Jokusen sataa grammaa lammasta
Jokusen sataa grammaa possua/nautaa
Appelsiinin mehut (voi käyttää myös sitruunaa)
1/2 dl edullista brändyä
Riistafondia (muutkin Fondit käyvät)
Mustapippuria
Tuore basilika silputtuna
Runsaasti sipulia
Öljyä/rasvaa paistoon
Sopivasti vettä (tätä voi korvata osittain tai kokonaan punaviinillä)

Valiseseuraavista lisäksi mielesi ja fiiliksen jotain seuraavista (tai vaikka kaikki):
Omena
Porkkanaa
Oliiveita (pilkottuna pieniksi paloiksi koska eivät muuten ime tarpeeksi makua)
Purkillinen säilyke parsan paloja (tuorekkin käy)
Lanttu
Nauris
Mango
Mustikka / mustaherukka / puolukka
Kaprista

Bonus: Maizenaa.

Paistetaan lihat nopeasti pannulla ihan vain päättä ruskistaen (niin että jäävät sisältä raaoiksi.

Pilkotaan kaikki syötäviksi paloiksi ja sekoitetaan kaikki keskenään ja laitetaan kanneliseen pataan (foliopäällyste käy myös). Veden määrä siten, että ainekset peittyvät noin puoliksi. Vähän riippien hedelmien määrästä, jotka päästävät vielä nestettä.

150 asteiseen uuniin vähintään viideksi tunniksi. Voi välillä avata kanen ja sekoittaa hieman.

Lopun alleviivaus on erittäin olleellista. Kun pata saa hautua sielä uunissä erittäin kauan, niin maut pääsevät sekoittumaanihanasti. Lihojen maku tarttuu vihanneksiin ja hedelmiin samalla kun hendemien ja vihannesten maku tarttuu lihoihin. Koko padan idea on nimeomaan se, että ei se omena tai mango maistu siinä lopullisessa ruaassa omenalta tai mangolta (joiden voisi vähän oudosti luulla sopivan pataan), vaan sellainen älyttömän runsas elävä makukavalkadi odottaa siellä padan kannen alla. Omenoihin on tarttunut muiden ainesten makua siinä missä lihoihinkin. NAMS! Maistuu vielä paremmalta kuin kuullostaa.

Lopuksi kun pata on ollut tarpeeksi uunissa, niin voi vielä halutessaan sekoittaa maizenaa sekaan, niin että se pahan neste muuttuu kastikemaiseksi. Tämä vaihe on silti optionaainen. Ihan miten sattuu tykkäämään siitä liemestä. joka on maun kannalta erittäin oleellinen.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#10 kirjoitettu 09.09.2010 10:14

quafka kirjoitti:

Tummaa soijarouhetta


Saakos tuota muuten isompina köntsinä? Pataruuisssa voisi jopa imeä sitä makua ihan kohtuullisesti?

^ Vastaa Lainaa


Free-Soul
Soldier of Love
9011 viestiä
Luottokäyttäjä

#11 kirjoitettu 09.09.2010 10:53 Muok:09.09.2010 10:55

Haava kirjoitti:
quafka kirjoitti:

Tummaa soijarouhetta


Saakos tuota muuten isompina köntsinä? Pataruuisssa voisi jopa imeä sitä makua ihan kohtuullisesti?


Ai niinku tollasinako?

Tofusta en tykkää, mut noi soijasuikaleet on kyl hyvejä kun ne maustaa silleen kivasti.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#12 kirjoitettu 09.09.2010 10:58

Free-Soul kirjoitti:

Tofusta en tykkää


Eikös siinäkin ole eniten kiinni siitä miten sen maustaa? Sitä saa hyvin erilaisilla rakenteillakin?

^ Vastaa Lainaa


Free-Soul
Soldier of Love
9011 viestiä
Luottokäyttäjä

#13 kirjoitettu 09.09.2010 11:02

Haava kirjoitti:
Eikös siinäkin ole eniten kiinni siitä miten sen maustaa? Sitä saa hyvin erilaisilla rakenteillakin?

Ehkä siellä Espoossa saa, mut täällä Pietarsaaressa ei oo mitään vegaanikauppoja ja Prismastakin saa tasan yhdellä kumimaisella koostumuksella. Makuvaihtoehtoina jalkahiki, viikon vanha jalkahiki ja savustettu jalkahiki.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#14 kirjoitettu 09.09.2010 11:10

Free-Soul kirjoitti:

Ehkä siellä Espoossa saa, mut täällä Pietarsaaressa ei oo mitään vegaanikauppoja ja Prismastakin saa tasan yhdellä kumimaisella koostumuksella. Makuvaihtoehtoina jalkahiki, viikon vanha jalkahiki ja savustettu jalkahiki.


Joo. Uskon. En mä kaupoista tiedä, ku ostan ite lihaa mutta on tullu syötyä erilaisia kylässä kyllä ja iha hyvää on ollu osa.

^ Vastaa Lainaa


Stocco
13143 viestiä

#15 kirjoitettu 09.09.2010 12:19

Haava kirjoitti:
Miun pata

Jokusen sataa grammaa lammasta
Jokusen sataa grammaa possua/nautaa
Appelsiinin mehut (voi käyttää myös sitruunaa)
1/2 dl edullista brändyä
Riistafondia (muutkin Fondit käyvät)
Mustapippuria
Tuore basilika silputtuna
Runsaasti sipulia
Öljyä/rasvaa paistoon
Sopivasti vettä (tätä voi korvata osittain tai kokonaan punaviinillä)

Valiseseuraavista lisäksi mielesi ja fiiliksen jotain seuraavista (tai vaikka kaikki):
Omena
Porkkanaa
Oliiveita (pilkottuna pieniksi paloiksi koska eivät muuten ime tarpeeksi makua)
Purkillinen säilyke parsan paloja (tuorekkin käy)
Lanttu
Nauris
Mango
Mustikka / mustaherukka / puolukka
Kaprista

Bonus: Maizenaa.

Paistetaan lihat nopeasti pannulla ihan vain päättä ruskistaen (niin että jäävät sisältä raaoiksi.

Pilkotaan kaikki syötäviksi paloiksi ja sekoitetaan kaikki keskenään ja laitetaan kanneliseen pataan (foliopäällyste käy myös). Veden määrä siten, että ainekset peittyvät noin puoliksi. Vähän riippien hedelmien määrästä, jotka päästävät vielä nestettä.

150 asteiseen uuniin vähintään viideksi tunniksi. Voi välillä avata kanen ja sekoittaa hieman.

Lopun alleviivaus on erittäin olleellista. Kun pata saa hautua sielä uunissä erittäin kauan, niin maut pääsevät sekoittumaanihanasti. Lihojen maku tarttuu vihanneksiin ja hedelmiin samalla kun hendemien ja vihannesten maku tarttuu lihoihin. Koko padan idea on nimeomaan se, että ei se omena tai mango maistu siinä lopullisessa ruaassa omenalta tai mangolta (joiden voisi vähän oudosti luulla sopivan pataan), vaan sellainen älyttömän runsas elävä makukavalkadi odottaa siellä padan kannen alla. Omenoihin on tarttunut muiden ainesten makua siinä missä lihoihinkin. NAMS! Maistuu vielä paremmalta kuin kuullostaa.

Lopuksi kun pata on ollut tarpeeksi uunissa, niin voi vielä halutessaan sekoittaa maizenaa sekaan, niin että se pahan neste muuttuu kastikemaiseksi. Tämä vaihe on silti optionaainen. Ihan miten sattuu tykkäämään siitä liemestä. joka on maun kannalta erittäin oleellinen.


Tykkään susta.

Herkkuruokaani on muuten tuo harin ekana mainitsema setti.

^ Vastaa Lainaa


Deadful
3813 viestiä

#16 kirjoitettu 09.09.2010 13:04

Free-Soul kirjoitti:
Haava kirjoitti:
quafka kirjoitti:

Tummaa soijarouhetta


Saakos tuota muuten isompina köntsinä? Pataruuisssa voisi jopa imeä sitä makua ihan kohtuullisesti?


Ai niinku tollasinako?

Tofusta en tykkää, mut noi soijasuikaleet on kyl hyvejä kun ne maustaa silleen kivasti.


Soijasuikaleet ovat mitä oivallisin keksintö! Vaativat tosiaan vaan aika paljon maustamista, mutta toimii. Minusta parempi keksintö kuin soijarouhe.

Itse pidän kyllä tofustakin hyvin maustettuna ja laitettuna.

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#17 kirjoitettu 09.09.2010 13:15

Stocco kirjoitti:

Tykkään susta.


Liittykö se jotenki tohon reseptiin?

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#18 kirjoitettu 09.09.2010 15:15

quafka kirjoitti:

Rouhe on ihanteellista juuri tälläisiin uunissa hautuviin ruokiin.


Mut ei isommat köntsay? Kuis?

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#19 kirjoitettu 09.09.2010 15:20

quafka kirjoitti:

No esim. soijasuikaleet on mun mielestä kohtuu pahan makuisia, ellei niitä marinoi etukäteen ainakin vuorokauden jossain hunajajugurtti-systeemissä, ja tämänkin jälkeen ne kannattaa mieluiten paistaa.


No siis paitan mä lihatki ennen pataan laittoa.

^ Vastaa Lainaa


Stocco
13143 viestiä

#20 kirjoitettu 09.09.2010 15:23

Haava kirjoitti:
Stocco kirjoitti:

Tykkään susta.


Liittykö se jotenki tohon reseptiin?


Joo, mangon kohalla tajusin, että et oo aivan idiootti. Mut kyl mä tykkään idiooteistakin

^ Vastaa Lainaa


Haava
Jumalan nyrkki
43152 viestiä
Ylläpitäjä

#21 kirjoitettu 09.09.2010 15:29

Stocco kirjoitti:

Joo, mangon kohalla tajusin, että et oo aivan idiootti.


Se sopii tosi hyvin se mango siihen. Sekä sen maku tekee gutaa niihin muihin aineksiin, mutta myös siihen kun imeytyy muiden ainesten maku, niin se on kiva vivahde siellä.

^ Vastaa Lainaa


Thimns
4926 viestiä

#22 kirjoitettu 09.09.2010 16:08

har kirjoitti:
Aloitan. Karjalanpaisti:[...]


Muuten hyvä mut mulle maistuu paremmin "ihan oikea" karjalanpaisti jossa on maksaa ja sydäntä. Munuaistakin siinä kuuluis olla, mutta sitä ilman mä pystyn olemaan.

^ Vastaa Lainaa


Thimns
4926 viestiä

#23 kirjoitettu 09.09.2010 16:27 Muok:09.09.2010 16:28

Ai niin, oli mullakin yks.

MAG GARAPADA

Tärkeimmät:
-Paketti makkaraa, HK:n sininen on aika klassikko mutta meitsi tykkää laittaa jotain vähän lihaisampaa, kabanossia vaiks
-Muutama sipuli
-Pari paprikaa
-Pari-kolme tomaattia tai rasia kirsikka-/helmi-/whatever minitomaatteja

Optionaaliset (näitä ei ehkä kannata laittaa kaikkia kerralla, järkeä saa käyttää):
-Suola-/maustekurkkua
-Jalapenoviipaleita, "turkinpippureita", muita chilijutskia
-Valkosipulinkynsiä, tuoreita tai marinoituja
-Ananasta, persikkaa, banaania (yllättävän dominoiva, käytä varovasti), muita hedelmiä, säilykkeenä tai tuoreena
-Liha-/broilerpyöryköitä
-Juustoa
-Herkkusieniä, oliiveja, parsaa, yms. säilykekokkareita, tai miksei tuoreitakin
-Mausteita maun mukaan

Ainekset pilkotaan suht' isoiksi paloiksi (nyrkkisääntönä sellanen keskikokoinen sipuli menee neljään osaan ja muut ainekset suurin piirtein samanmoisiksi) ja nakataan kannelliseen pataan. Annetaan muhia uunissa 150 asteessa useita tunteja, tai jos on jo valmiiksi kauhee nälkä niin sellasessa about 225 asteessa niin kauan että aineksista vapautuva neste alkaa kiehua. Pikauunituksella ei luonnollisesti pääse yhtä herkulliseen lopputulokseen kuin kunnon soseutuksella.

^ Vastaa Lainaa


Lautajaska
4034 viestiä

#24 kirjoitettu 10.09.2010 16:09

Kai tämäkin on pataruoka, kun teen sen aina padassa:

1 broileri, tai kanan paloja
1 valkosipuli
suolaa
Sherryä (Viini tai olutkin käy, mutta Espanjassa laittava sherryä)

Valkosipulin kynnet pohjalle, niitä ei tarvitse kuoria.
Palasteltu broileri asetellaan kynsien päälle ja sekaan suolaa sen mukaan, miten "epäterveellistä" haluaa.
Sitten sherryä, kunnes lihat peittyy. Menee noin 1,5 - 2 dl

Voi haudutella hellallakin, mahdollisimman hiljaisella tulella ja ainakin 2 tuntia, 100 asteisessa uunissa tulee kätevimmin. Tärkeää on, että kypsennys tapahtuu hiljaa hautuen.

^ Vastaa Lainaa


näisten lentöpällö
1536 viestiä

#25 kirjoitettu 16.09.2010 15:18 Muok:16.09.2010 15:30

Laitoin nyt äidiltäni saaman sarpaneva-padan testiin ja pilkoin sinne perunoita, bataattia, lanttua, porkkanoita, sipulia, omenaa ja valkosipulia. Mausteeksi kanttarellifondia, rakuunaa ja hunajaa ja sitten nesteeksi 15%-kermaa ja maitoa

kattoo mitä tosta ny tulee

aaaaa ja punasia ja vihreitä linssejä!

^ Vastaa Lainaa


-iiru-
6162 viestiä

#26 kirjoitettu 16.09.2010 15:21

naisten lentopallo kirjoitti:
Laitoin nyt äidiltäni saaman sarpaneva-padan testiin ja pilkoin sinne perunoita, bataattia, lanttua, porkkanoita, sipulia, omenaa ja valkosipulia. Mausteeksi kanttarellifondia, rakuunaa ja hunajaa ja sitten nesteeksi 15%-kermaa ja maitoa

kattoo mitä tosta ny tulee


hetken aikaa kelasin että jätkä on tullu hulluks, on menny tunkeen jonkun sarpaneva-paidan täyteen ruokaa...

^ Vastaa Lainaa


näisten lentöpällö
1536 viestiä

#27 kirjoitettu 16.09.2010 15:31

-iiru- kirjoitti:
naisten lentopallo kirjoitti:
Laitoin nyt äidiltäni saaman sarpaneva-padan testiin ja pilkoin sinne perunoita, bataattia, lanttua, porkkanoita, sipulia, omenaa ja valkosipulia. Mausteeksi kanttarellifondia, rakuunaa ja hunajaa ja sitten nesteeksi 15%-kermaa ja maitoa

kattoo mitä tosta ny tulee


hetken aikaa kelasin että jätkä on tullu hulluks, on menny tunkeen jonkun sarpaneva-paidan täyteen ruokaa...


Kyllä mä mieluiten täytän vaan päähineitä ruoalla. Ei ne ees pysy paidassa

^ Vastaa Lainaa


MKDELTA
11907 viestiä

#28 kirjoitettu 16.09.2010 18:59

Vitusti kaalii ja kohtuullisesti jauhelihaa ja perusmausteet.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu