Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Klubimusan rakenteet


POlku
243 viestiä

#1 kirjoitettu 03.04.2010 14:36 Muok:03.04.2010 15:39

POlku muokkasi viestiä 15:36 03.04.2010
Poisti sekavan selityksensä, kun Fakap vastasi paljon paremmin käytännössä saman rakenteen mitä minäkin ajoin takaa

^ Vastaa Lainaa


Fakap
Trancevastaava
4849 viestiä
Luottokäyttäjä

#2 kirjoitettu 03.04.2010 15:25

Tasabiittisessä 4/4 klubimusiikissa kappaleet voidaan lähes poikkeuksetta jakaa 8 tahdin kokonaisuuksiin ja varsinaiset osuudet (intro, breakdown, build-up, outro) ovat yleensä 8 tahdin kerrannaisten pituisia. Myös 2:n potenssit ovat oleellisia numeroita klubimusiikin rakenteen säännöllisyydessä.

Klubimusassa tulee aina vastaan termi "club mix", eli klubiystävällinen miksaus. Näissä on pyritty helpottamaan biisien miksausta jättämällä alkuun ja loppuun miksausvaraa. Useimmiten nämä osuudet ovat enimmäkseen pohjabiittiä ja perkussioita ja harvemmin bassolinjaa ja melodisia elementtejä. Tällaisen osuuden yleisin pituus on 32 tahtia. Tämä tekee 4/4 tahtilajissa 128 iskua, joten 128 bpm:n ympärillä pyörivien biisien introjen yleisin pituus on noin 1 minuutti. 16, 24, 48 ja 64 tahdin introja esiintyy myös. Tämän jälkeen yleensä bassolinja käynnistyy ja kappaleen tunnistettavat elementit alkavat nousta esiin.
Esimerkkejä ja poikkeuksia Youtube-linkkeinä:

Klassinen 32 tahdin intro ennen bassolinjaa

16 tahdin intro ennen bassolinjaa

Haastavampi 20 tahdin intro, alkaa bassolinjalla

Joskus introa ei ole tehty miksausta ajatellen vaan ihan kuunneltavaksi musiikiksi. Tällaiset kappaleet ovat suosittuja avausraitoja. Tosin tässä esimerkissä ei ole kyse klubimiksauksesta.

Kompromissi em. rauhallisen intron ja dj-ystävällisen intron välillä

Biisin outroon pätee enimmäkseen samat ilmiöt kuin introonkin; useimmiten sopivan tuntuinen määrä looppaavaa biittiä melodioista ja bassoista riisuttuna. Vaikuttaa siltä, että lopetuksessa tahtien määrä ei ole aivan niin tarkkaa kuin introssa, sillä pääpaino on aina sisään miksattavan raidan rakenteella.

Melko perinteinen 40 tahdin outro


Intron jälkeen useimmiten kuullaan lämmittelyosuus, jonka pituus on vaihteleva. Tätä seuraa lähes poikkeuksetta jonkinnäköinen breakdown eli suvanto. Perinteisesti ensimmäisestä breakdownista alkaa lead-melodia tai muu johtava elementti, mutta toisinaan tämä tapahtuu vasta toisessa breakdownissa kun ensimmäisen suvannon jälkeen kappale jatkaakin vielä lämmittelyosuutta.
Esimerkkejä ja poikkeuksia:

Erittäin perinteinen 32 tahdin intro, 32 tahdin lämmittely ja breakdown, josta alkaa lead-melodia ja vokaalit.

48 tahdin intro, jonka jälkeen lyhyt breakdown ja lämmittelyosuus

Tässä vielä esimerkkiraita, jonka rakenne on melko perinteinen. 16 tahdin intro, geneerinen warm-up ja breakdownissa strip-down, räjähtävä liidin sisääntulo ja geneerinen nostatus, täysin kirjanmukainen full-on osuus, jota seuraa välilämmittely, sitten kakkosbreakdown (tai lähinnä filli), joka on vain ykkösbreakdownin pikakelaus, full-on ja outro stripdownilla:
http://www.youtube.com...

Näin.

^ Vastaa Lainaa


MOHOHAYTC I3 MOCKBA
198 viestiä

#3 kirjoitettu 19.05.2010 21:06

Itse olen perehtynyt sellaiseen klubimusaan, joka on alusta loppuun ja kaikki siltá váliltä yhtä ja samaa looppia minimaalisin vaihteluin. Paljon mielenkiintoisempaa kuin jotain aina samaa rakennetta noudattavat biisit.

^ Vastaa Lainaa


MKDELTA
11907 viestiä

#4 kirjoitettu 20.05.2010 19:47

pyörätuoli kirjoitti:

Luulen, että klubiympäristössä se porukka on melkoisen pieni vähemmistö, mikä ylipäänsä kiinnittää huomiota biisien rakenteisiin. Sen sijaan, jos on jotain radikaalisti oudompia kikkailuja biiseissä, niin aattelisin, ettei se sitä tanssivaa porukkaa ajatellen ole kovin hyvä juttu.


Riippuu vähän. Muistaakseni 808 Staten ja Orbitalin biiseissä esim on välillä aika oddish hommia välissä ja siltikin ihmiset taisivat reivata(?) nitten biisien mukana kuin pienkädelliset.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu