Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Musiikin soittaminen Vs. Musiikin tekeminen


VA

#1 kirjoitettu 26.04.2003 23:51

Mukavana, hieman koleana lauantai-iltapäivänä löysin itseni pianon äärestä soittelemasta sointuja, melodioita, sooloja, riffejä, ja ties mitä muuta. Soitin täysin vapaasti, päästäen tunteita ulos melodioiden muodossa. Oloni oli täysin rento ja nautin jokaisesta sävelestä jonka huonolaatuinen piano muodosti. Pian jäin jankkaamaan tiettyä sointukuviota joka kuulosti hieman keskivertoa paremmalta.

Kohta tämän jälkeen siirryin pianolta tietokoneen ääreen toteuttamaan uutta ideaani kappaleesta. Avasin Fruityloopsin ja aloin virittelemään kappaletta digitaaliseen muotoon.

Viiden minuutin päästä tarkka näpräys ja vääntö alkoi tuntumaan tylsähköltä. Kahdenkymmenen minuutin päästä biisi oli edennyt hyvin vähän. Koko ruumis tuntui puutuneelta ja suorastaan rukoili päästäkseen pois koneen äärestä. Suljin Fruityn, avasin Winampin, pistin Mobyn "Natural Blues"-kappaleen soimaan, nojasin taaksepäin ja vajosin takaisin rentoutuneeseen lauantai-illan tilaan.

Kirjoitin tämän tarinan osoittaakseni mikä musiikissa todella on se kantava, vahva voima joka pitää suhtautumiseni sitä kohtaan aina yhtä vireänä ja raikkaana. Musiikin soittaminen on yksi maailman hienoimmista tunteista, ja pitää minut otteessaan aina. Musiikin tekeminen on hieno harrastus, mutta lähes millintarkka vääntö ei millään vedä vertoja soittamisen joustavuudelle ja rentoudelle.

Tänään siis ymmärsin lopullisesti että soittaminen ja kuunteleminen on se osa musiikista jota todella rakastan. Tekeminen on loistava kylkiäinen, muttei yksin riitä pitämään rakkautta yllä.

Näin on siis minun kohdallani. Musiikin tekeminen innostaa silloin tällöin. Musiikin soittaminen innostaa n. 93% ajasta (hyvin epätarkka luku). Musiikin kuunteleminen on kutakuinkin yhtä tärkeää kuin soittaminen. Siis minulle.

Joten mitkä ovat teidän aatteenne asiasta? Onko (mahdollinen) soittaminen se sinulle tärkein asia musiikissa? Vai onko parempi kuin mikään se tunne, kun on juuri saanut hyvän biisin valmiiksi ja nettiin muiden kuunneltavaksi? Vai riittääkö musiikin kuuntelu aina, kaikissa tapauksissa?

Yllä on todennäköisesti paljon toistoa ja turhaa tekstiä. Tämä lähinnä siksi että kirjoitin tekstin kahteen kertaan koska ensimmäisen kerran lopussa koko teksti vahingossa pyyhkiytyi. Opinpahan olemaan varovainen.

^ Vastaa Lainaa


menninkäinen_
823 viestiä

#2 kirjoitettu 27.04.2003 00:26

Itse pidän musiikin tekemisestä..yritän musiikkia tehdessäni luoda jotain uutta ja just se uuden luominen ja jonku uuden kikan keksiminen lämmittää sydäntä..

^ Vastaa Lainaa


gremino

#3 kirjoitettu 27.04.2003 00:40

musiikin tekeminen osaa kyllä olla kieltämättä välillä hieman rasittavaa. ja masterointi onkin sitten jo työtä eikä huvia

^ Vastaa Lainaa


juhish

#4 kirjoitettu 27.04.2003 18:14

musiikin tekeminen on kieltämättä joskus rasittavaa.Itse tykään lähinä soittaa/kuunella musiikkia

^ Vastaa Lainaa


TabiZ

#5 kirjoitettu 27.04.2003 19:30

Olen huomannut saman homman!
Tai itse asiassa asia oli niin että kirjoitin riimejä toista tuntia ja koetin kyseenalaisessa mielentilassa sovittaa tuotostani biittiin.
Illemmalla soitin skittaa.... vajoan siinä puuhassa usein melkein transsi tilaan.
Noin 5 minuutin soittamisen jälkeen tunsin soittavani mitätahansa mieleni vain keksi.... Kitaran räpläys on todella ihanaa ja rentouttavaa!

^ Vastaa Lainaa


WandaT

#6 kirjoitettu 29.04.2003 09:52

oon pitäny 10v. tauon pianonsoitossa ja oli ihana kiivetä takaisin koskettimien eteen ja alkaa vain soittaa..sitä ei tajuakkaan kuinka rentouttavaa se on ennenkuin sen kokee.määkään en silloin 10.v sitten tajunnut näistä soinnuista ja harmonioista shitin vertaa mutta nyt..ai että oli mahtava soittaa..vaikka kuuntelee musiikkia, musta tuntuu että se ehjin tunne tuli siitä virrasta joka kulki pianosta sormiin ku soitti

tosta pakolla jauhamisesta...ku kirjoitan sanoja iltaisin,monesti huomaan jauhavani samaa asiaa 2h enkä pääse siitä yli ollenkaan...siinä vaiheessa onkin hyvä panna vihko kiinni ja nakata aivot narikkaan...kyllä ne sanat sieltä tulee sitten omalla painollaan.
toisaalta taas joskus tunnilla saattaa tulla kamala vimma kirjoittaa, silloiin unohtuu ympäristö ja kaikki muu ja tuntuu kuin sitä ois ainoa ihminen maailmassa. vain minä, kynä ja paperi.15min päästä ikäänkuin herään ja muistan missä olen ja huoman että mulla on kohtuu hyvät sanat mun edessäni.
...tuosta tulee aivan mahtava olo

^ Vastaa Lainaa


Piiska
2384 viestiä

#7 kirjoitettu 29.04.2003 10:44

Riippuu ihan miten sä teet musaa... jos soitat sun samplet ja sen jälkeen teet siitä biisin, niin sillon se on mun mielestä ihan sama kun pelkästään soittais, paitsi että samplaaminen ja soittaminen yhdessä on järkevintä minun mielestä ja minusta tuntuu, että moni muukin on minun kanssa samaa mieltä.

^ Vastaa Lainaa


Jurbo

#8 kirjoitettu 29.04.2003 11:06

Täytyy sanoa, että onnistun uhraamaan aikaa musiikin kuunteluun aivan liian vähän. Musiikin kanssa käyttämäni aika on enimmäkseen kitaralla jammailua levyjen kanssa. Tämä onkin sitten minulle suorastaan hengittämiseen verrattava peruselintoiminto. Soittaminen on minulle se henkireikä arjen keskellä...
Musiikin tekeminen kohdallani lähtee inspiraatiosta, joka vain tipahtaa päähän jostakin. Jokaisen biisin kohdalla usein on kuitenkin myös jokin kynnys, jonka ylittäminen vaatii jonkinlaisia ponnistuksia. Sanoitukset yleensä eivät ole ongelma, yleensä saamani inspiraatio sisältää lauseen, joka sitten poikii asiaan liittyviä ajatuksia biisin verran (eli kertosäkeen ja sen reilut kaksi säkeistöä...).
Kyllähän hyvä musiikki koskettaa, ja tämä kai se syy onkin, että musiikista jaksaa olla innoissaan jatkuvasti. Nykyään vaatii vaan aika heviä kamaa että alkaa toimia, useimmiten klassista musiikkia...

^ Vastaa Lainaa


North Vibes
282 viestiä

#9 kirjoitettu 29.04.2003 13:40

Soittaminen on hieno asia!!.. ite oon tottunu säveltämään biisit kokonaan koneella, osittain johtuen mun musatyylistä mutta myönnän että oon kateellinen niille jotka osaa soittaa hyvin intsrumentista riippumatta. Oon kyllä tottunu siihen ajatukseen että kaikkea ei tartte osata kunhan hoitaa oman osa-alueensa hyvin

^ Vastaa Lainaa


bze
2682 viestiä
Ylläpitäjä

#10 kirjoitettu 29.04.2003 14:07

Väittäisin että livepelleily hardiksella tai vaikka miksaaminen levareilla on täysin verrainnollista esim juuri edellämainittuun pianonsoittoon. Samaa asiaahan nuo hoitavat vaikka niillä luodaankin erilaista musiikkia. Mikä järki on verrata tietokoneella väkertämistä ja pianonsoittoa ylipäänsä?

^ Vastaa Lainaa


Vesa H

#11 kirjoitettu 29.04.2003 14:44

Sävellykset syntyvät itselläni pääosin silloin, kun en mitään soita. Poikkeustapauksia on, esim. kitarariffeihin perustuvat biisit jne.

^ Vastaa Lainaa


VA

#12 kirjoitettu 29.04.2003 18:47

beezee kirjoitti:
Väittäisin että livepelleily hardiksella tai vaikka miksaaminen levareilla on täysin verrainnollista esim juuri edellämainittuun pianonsoittoon. Samaa asiaahan nuo hoitavat vaikka niillä luodaankin erilaista musiikkia. Mikä järki on verrata tietokoneella väkertämistä ja pianonsoittoa ylipäänsä?


En tietääkseni niitä suoraan verrannutkaan, tai ainakaan se ei ollut tarkoitus. Mutta totuushan on että molemmat asiat - sekä musiikin soittaminen että sen luominen esim. juuri tietokoneella - liittyvät vahvasti musiikkiin ja näin ollen halusin vain ilmoittaa että minuun soittaminen iskee paljon kovempaa, ja että haluaisin kuulla muiden kokemuksia ja mielipiteitä. Ymmärsinköhän nyt pointtisi oikein?

^ Vastaa Lainaa


Vesa H

#13 kirjoitettu 01.05.2003 01:19

Eri kysymys olisi taas, että säveltääkö biisinsä tietokoneella (esim. jollain ohjelmalla), vai säveltääkö biisit päässä ja toteuttaa ne sitten sillä ohjelmalla. On jotenkin niin surullista, että ohjelmilla on jonkin sortin välinearvoa biisien teossa. Ja anteeksi tämä offtopic

^ Vastaa Lainaa


[ sam ]

#14 kirjoitettu 01.05.2003 01:36

Soittamisen voi oppia ja siinä voi kehittyä. Tottakai musiikin tekemisesskin voi kehittyä, mutta sen läpikotainen oppiminen on käytännossä mahdotonta jo senkin tosiasian takia, että musiikin tekeminen liittyy aina luovuuteen. Soiton oppinut voi aina soitella muiden säveltämiä kipaleita, mutta jos hän alkaa soittamaan omassa päässään koonneita ajatuksiaan, hän tekee musiikkia. Näin se on, sano.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu