Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Kosketinsoittimen hankinta ja musanteon aloittelu


atheos
Virallinen
Mac-mies
2648 viestiä
Luottokäyttäjä

#1 kirjoitettu 02.03.2008 00:15

phnth kirjoitti:
Osasiko joku nyt vielä vastata olennaisimpaan kysymykseen, että pystyykö SYNAAN syöttää omia soundeja? Eli jos vaikka äänitän oman röyhtäisyni ja haluan soittaa sillä, niin pystyykö sen jollain konstilla importtaamaan siihen soittimeen, vai vaatiiko tämä sitten oikealla ohjelmistolla varustetun tietokoneen ja kiipparin?

Jotenkin tykkäisin eniten, että on syna ja se on siinä, eikä tarvitse räplätä tietokonetta aina kun soittaa. Mutta olennainen pointti on se, että saanko haluamiani ääniä siihen synaan.


Saat, jos synassa on samplerimahdollisuus. Läheskään kaikissa ei nimittäin ole.

Kerrataan nyt ihan alkuun siis että MIDI on yhtä kuin nuottidataa eli MIDI-signaalissa kulkee oleellisimpina tietoina että mikä nuotti on painettu, milloin ja millä voimakkuudella ja milloin se on päästetty ylös. Se ei siis sisällä mitään ääntä.

Synan ja MIDI-koskettimien suurin erohan on näin ollen tosiaan se että syna sisältää soundimoduulin, MIDI-kiippari ei. Näin ollen siis MIDI-kiipparista ei saa mitään soundeja ulos ilman joko tietokonetta tai jotain erillistä MIDIä syövää moduulia. Useimpia (oikeita) synia voi käyttää myös MIDI-kiipparina ja yhtä MIDI-kiipparia voi käyttää ohjaamaan useampaa synaa yhtäaikaa.

Huuto.netissä saattaa olla ihan mitä tahansa. Yleensä tosin taitaa olla enemmän noita markettien lelusyntikoita joilla ei oikeassa musanteossa tee mitään. Paitsi ehkä jos tarkoituksellisesti tahtoo niitä soundeja. Kannattaa tutkia mallin perusteella tai kysyä myyjältä jos on epävarma.

Helpoimmalla ja halvimmalla pääset hankkimalla MIDI-kiipparin ja jonkun helpon softan, esimerkiksi Reaperin (rajoittamaton shareware, lisenssi $50), FL Studion (n. 150e) tai Reasonin (n. 400e), jonka virtuaali-instrumentteja voit ohjata kiipparillasi sen verran kuin on tarvis. Oikeiden synien soundit ovat toki yleensä paljon paremmat kuin softaversioiden mutta toisaalta audiosoftan opettelu ja musiikin tekeminen sillä on mielestäni paljon helpompaa kuin käytellä synien omia sekvenssereitä. Tietenkin joku synavelho saattaa tästäkin olla eri mieltä... Anyway omien soundien (eli siis käytännössä samplejen) käyttö on helpompaa softalla, ehdottomasti.

Sekavaa. Suonet anteeksi huomioiden postauksen kellonajan

^ Vastaa Lainaa


karman hardon
1994 viestiä

#2 kirjoitettu 02.03.2008 22:20

pankkilainalla vain jotain 70-luvun vintage analogipöristintä hankkimaan. eipä tarvii funtsata, sen kun alkaa ruuvailemaan knobeja. ja sit vain hommaan keikkaa poikkitaiteellisiin tilaisuuksiin että saa sen vehkeen joskus maksettuakin. (noissa thaide-piireissähän riittää että maalailee jotain eteeristä avaruussuhinaa punaviinin juomisen taustalle)

^ Vastaa Lainaa


Fakap
Trancevastaava
4849 viestiä
Luottokäyttäjä

#3 kirjoitettu 04.03.2008 11:38

phnth kirjoitti:
- Ostaako kunnon syna vaiko koneeseen liitettävä keyboard. Näiden plussia ja miinuksia? Pelkät koskettimet on tietysti halvemmat, mutta... (?) Entäs kun huutonetissä ihmiset myyvät "kosketinsoittimia" - onko jokin perus-kosketinsoitin eri asia kuin syntetisaattori, vai ovatko sama asia?

Kosketinsoitin on soitin, jossa on koskettimet. Piano, flyygeli, cembalo, midikoskettimisto ja koskettimilla varustettu syntetisaattori ovat kaikki kosketinsoittimia. Joitain synia myydään myös räkkimalleina, joihin ei kuulu koskettimia.

- Tietokoneeseen liitettävä kb tarvitsee jonkin ohjelmiston. Saako sellaisia soittimen mukana, pitääkö ne ostaa, vai onko kelvollisia ilmaisia saatavilla? Kokemuksia, onko ohjelmistot vaivalloisia käyttää jos vertaa siihen, että soittaisi pelkkää synaa. En periaatteessa tykkää turhasta waren kanssa räpeltämisestä, joskaan se ei este ole.

En tiedä, mihin tietoon tuo Mikkelsonin väite perustui, mutta mun mielestä läheskään kaikkien midikeyboardien mukana ei tule softaa. Yleisimmät kylkiäissoftat ovat taas nk. lite-versioita, joissa on disabloituja ominaisuuksia, esim. tallentaminen. Ainakin Ableton Livestä, Cubasesta ja Pro-Toolsista on tällaisia riisuttuja versioita markkinoilla. Nämä ovat kaikki softastudioita/sekvenssereitä/DAWeja, miksi niitä nyt haluaakin kutsua. Mulla ei ole noista kauheasti kokemusta. Live LE:llä nyt saa jotain soundia aikaan, siinä kun tulee pari instrumenttiakin mukana, mutta raitojen määrä taisi olla aika rajallinen.

Softasynien käyttäminen on pikkuisen vaivalloisempaa kuin hardwaresynan. Joudut tweakkaamaan nappeja hiirellä tai ainakin mappaamaan ne napit midikoskettimiston nupikoihin. Jos softasyna on plugin-muodossa, se tarvitsee toimiakseen sitä tukevan sekvensserin. VST-plugineille esim. Cubase, Sonar tai Pro-Tools, AU-plugareille ainakin Logic. Eli koska käytännössä joutuisit kuitenkin hankkimaan oikean musasoftan midikoskettimistosi rinnalle, niin sitä on vähän huono verrata pelkän synan kanssa soitteluun. Synalla voi jammailla, mutta sillä et voi rakentaa tai tallentaa biisejäsi mitenkään.

Jos ostat syntetisaattorin, jossa on myös MIDI out (useimmissa on) ja äänikortissasi on MIDI in (useimmissa kotistudio-äänikorteissa on), voit käyttää synaasi midikoskettimistona, jolla ohjaat softainstrumentteja. Jos synassasi on MIDI in ja äänikortissasi MIDI out, voit soittaa synaasi softasekvensseriin kirjoitettujen midiraitojen kautta.

Kysy vaan jos jäi jotain epäselväksi..

^ Vastaa Lainaa


JPQ
1161 viestiä

#4 kirjoitettu 04.03.2008 18:21

mielipiteitä ehkä hieman mutta:
Reason on oikeasti softastudio mutta nuo mainitut on DAWeja ja sekvensereitä ei tuu mieleen pceelle yhtään siis puhtaasti sekvenseri työhön tehtyjä.

^ Vastaa Lainaa


atheos
Virallinen
Mac-mies
2648 viestiä
Luottokäyttäjä

#5 kirjoitettu 04.03.2008 19:13

JPQ kirjoitti:
mielipiteitä ehkä hieman mutta:
Reason on oikeasti softastudio mutta nuo mainitut on DAWeja ja sekvensereitä ei tuu mieleen pceelle yhtään siis puhtaasti sekvenseri työhön tehtyjä.


Softastudio = ohjelmisto(kokonaisuus) jolla voi tehdä musiikkia alusta loppuun, melkein mikä vaan raiturisofta täyttää periaatteessa tämän vaatimuksen. Reason on vaan vähän erilainen kuin FL Studio, Cubase ja toverit mutta ei se ole yhtään sen parempi tai huonompi, kunhan on erilainen. Uniikki. Yksilö. Aivan kuten kaikki muutkin.

DAW = Digital Audio Workstation = käytännössä yleisimmin tietokone lisälaitteineen (eli kaikki musantekoon liittyvä oheisrauta), sisältää tietty myös softan mutta suoranaisesti yleisemmin tarkoittaa ihan rautaa.

Sekvensseri = softa jolla voi luoda audiosekvenssejä eli käytännössä laittaa ääniä soimaan peräkkäin ja päällekkäin. Myös Reason on sekvensseri koska siinä on se sekkari-ikkuna johon läiskitään palikoita peräkkäin ja päällekkäin. Toki nykyään kaikissa audiosekkareissa on myös kasa muita featureita.

Eivät nämäkään nyt ihan tarkkoja kuvauksia ole mutta jos kuitenkin vähän enemmän asiaa selventäviä kuin nuo sinun "mielipiteesi".

^ Vastaa Lainaa


Disintegr8
11309 viestiä

#6 kirjoitettu 04.03.2008 19:49

Jos vain tekee musiikkia eikä niinkään halua mitään keikkasynaksi kelpaavaa härpäkettä niin MIDI-kiipparilla ja vaikkapa Reasonilla pääsee jo pitkälle (nuo löytyvät minultakin, siitä että olenko päässyt pitkälle voidaan toki olla montaa mieltä). Kuten jo mainittu niin Reasonille käypä vaihtoehto on joku softa missä on VST-tuki, esim. FL Studio. Ja jos ajattelee vielä hakevansa sellaista omaa suuntaa niin ainakin tuollaisella MIDI-keyboard + softa -kokoonpanolla voi tehdä vaikka minkälaista musiikkia suhteellisen hyvänkuuloisilla soundeilla.

Tietysti löytyy sellaisiakin moduuleja tai synia joissa on ihan käsittämättömän tiukat soundit tietynlaista musiikkia varten (esimerkkinä vaikka Juno-106 spacesynthiä ajatellen, ja SidStation oikeita SID-ääniä varten), mutta mielestäni on hyvä ja turvallinen ratkaisu hankkia ensin tuollainen hyväntuntuiset koskettimet omaava midikiippari ja joku softa, ja sen jälkeen ehkä joku syna siihen rinnalle josta on todennut että siinä on miellyttävät ja omaan tyyliin sopivat soundit.

^ Vastaa Lainaa


J!!
76 viestiä

#7 kirjoitettu 04.03.2008 21:24

- Ostaako kunnon syna vaiko koneeseen liitettävä keyboard.



Huomaa, että syntikan kuin syntikan saa nykypäivänä liitettyä tietokoneeseen. Syntikassa on oltava MIDI in/out liitännät ja samoin tietokoneen äänikortissa. Joissakin syntikoissa on jo USB-liitännät, eli siinä on myös yksi ominaisuus jota kannattaa pitää silmällä.

Kokemuksia, onko ohjelmistot vaivalloisia käyttää jos vertaa siihen, että soittaisi pelkkää synaa.



Jos olet tottunut tietokoneenkäyttäjä niin uskoisin, että ohjelmistojen käyttäminen on helpompaa. Omasta kokemuksesta voin sanoa, että varsinkin alkuvaiheessa hardware syntikan ohjelmointi on huomattavasti selkeämpää softaeditorilla kuin synan etupaneelin pikkuruisesta LCD näytöstä, mutta nykyään kun tunnen synan jo läpikotaisin on paljon helpompaa ja nopeampaa naputella synan etupaneelin nappuloita.

- Pystyykö irralliseen synaan syöttämään omia soundeja, joilla soittaa? Tarkoitus olisi tehdä kokeilevaa musaa kaikilla mahdollisilla ja mahdottomilla äänillä, eli monipuolisenkaan soundivalikoiman omaava soitin ei välttämättä riitä.



En tiedä tarkalleen minkälaista musaa ajattelit ruveta tekemään, mutta uskoisin kyllä, että varsinkin laadukkaiden työasemasyntikoiden äänipankit riittävät. Muutamasta saha-aalto samplestakin voi saada erikoisen kuuloisen soundin säätämällä niitä syntikan parametrejä. Ja ääniefektejä kyllä löytyy syntikoista aina puhelimen pirinästä tytön kiljuntaan ja veden lorinasta autokolariin.

Ja kun puhuit sudenkuopista niin tämä sampleri saattaa olla juuri sellainen. Se nostaa syntikan hintaa sadoilla euroilla eikä se ole minun mielestäni kovinkaan oleellinen lisävaruste. Huomaa että netistäkin voi ladata ilmaiseksi kaikenlaisia sampleja ja niitä voi sitten soittaa musiikinteko-ohjelmassa MIDI keyboardilla tai koneeseen MIDIllä/USBllä liitetyllä synalla.

Lisäksi kannattaa tutustua yleisimpiin termeihin kuten LFO, Filtteri, Envelope, Portamento, arpeggiaattori jne.

^ Vastaa Lainaa


D-Vision
1947 viestiä

#8 kirjoitettu 06.03.2008 17:52

Jos kokemusta ei hirveästi kiippareista ja synista ole niin suosittelen ensin sijoittamaan edulliseen midi-keyboardiin, jolloin selviät todennäköisesti halvemmalla. Jos ostat laatua, pääset siitä myöhemmin myös eroon jos tuntuu siltä että haluat ihan rautasynan.

^ Vastaa Lainaa


Mulperi
425 viestiä

#9 kirjoitettu 07.03.2008 10:47

Heippa, ajattelin vähän kirjottaa jotain mietteitä jos vielä lueskelet tätä etkä ole ratkaisua tehnyt.

Tuli mieleen että ehkä sinun tilanteessasi olisi ehkä fiksuinta ostaa joku normaalit perussaundit omaava perusvarma syntikka, kuten Yamaha MO6(900€)/Korg X50(650€)/Roland Juno-D (500€) jolla pääset reenaamaan yleisesti pianonsoittoa hyvillä äänillä ja samalla joka toimii USB:n kautta midi-koskettimistona.

Myös jos kavereiden kanssa haluat reenailla vähä jotai niin ei tarvi olla läppäri mukana aina, eli live-käytössä niinsanotusti käytännöllisempää, kuin midi-koskettimisto ja tietokone/moduli.

Noihin tosiaan et omaa pierua saa äänitettyä, sellanen esim ois kohtuuhinnalla Alesis Fusion 6HD (700-800€) minun tietooni.

Jos ei ole budjetti niin suuri niin sitten joku 50 € midi-kiippari ja tietokoneeseen kiinni vaan ja sitte vaikka FLStudiosta joku halpa versio.

^ Vastaa Lainaa


IdiotPunk
375 viestiä

#10 kirjoitettu 22.04.2008 02:13

Mulperi kirjoitti:

Tuli mieleen että ehkä sinun tilanteessasi olisi ehkä fiksuinta ostaa joku normaalit perussaundit omaava perusvarma syntikka, kuten Yamaha MO6(900€)/Korg X50(650€)/Roland Juno-D (500€) jolla pääset reenaamaan yleisesti pianonsoittoa hyvillä äänillä ja samalla joka toimii USB:n kautta midi-koskettimistona.



Olen vähän tyhmä näissä asioissa, mutta riittääkö, jos pistää tuon Korg X50:sen kiinni johonkin kaiuttimeen? Tarvitseeko siihen ostaa jotain lisähärpäkkeitä?

^ Vastaa Lainaa


MKDELTA
11907 viestiä

#11 kirjoitettu 22.04.2008 14:36

IdiotPunk kirjoitti:
Mulperi kirjoitti:

Tuli mieleen että ehkä sinun tilanteessasi olisi ehkä fiksuinta ostaa joku normaalit perussaundit omaava perusvarma syntikka, kuten Yamaha MO6(900€)/Korg X50(650€)/Roland Juno-D (500€) jolla pääset reenaamaan yleisesti pianonsoittoa hyvillä äänillä ja samalla joka toimii USB:n kautta midi-koskettimistona.



Olen vähän tyhmä näissä asioissa, mutta riittääkö, jos pistää tuon Korg X50:sen kiinni johonkin kaiuttimeen? Tarvitseeko siihen ostaa jotain lisähärpäkkeitä?

Riittää. Lisähärpäkkeiden (adapteri tai uusi piuha taijoitai) tarve riippuu kaiuttimien tyypistä.

MKDELTA muokkasi viestiä 14:37 22.04.2008

^ Vastaa Lainaa


wtsalmela
292 viestiä

#12 kirjoitettu 06.05.2008 00:57

phnth kirjoitti:
Tuossa monta hyvää pointtia, ja tuolle linjalle alan muutenkin kallistua. Kyllä näppis kädessä pysyy, mutta jotenkin koneen kanssa säätäminen hieman vatuttaa. Jos verrataan synaa vaikka jonkun trumpetin soittoon, niin olisi sekin hankalaa, jos tietokone pitäisi aina olla hollilla kun haluaa töräyttää pari ääntä.


Just nii!

^ Vastaa Lainaa


wtsalmela
292 viestiä

#13 kirjoitettu 06.05.2008 00:59

phnth kirjoitti:
Entäs kun huutonetissä ihmiset myyvät "kosketinsoittimia" - onko jokin perus-kosketinsoitin eri asia kuin syntetisaattori, vai ovatko sama asia?


Lähestulkoon täysin eri asia.

^ Vastaa Lainaa


Lihis-
84 viestiä

#14 kirjoitettu 21.05.2008 12:06

Novationin X-station on maino peli, siinä saa oikeastaan kaiken itsenäiseen musiikintekoon tarvittavan raudan yhdessä paketissa. Se toimii itsekseen syntikkana, mutta sitä voi käyttää midikontrollerinakin USB-väylän kautta. Se on kans äänikortti ja muuta kivaa, suosittelen erittäin lämpimästi. Itse pääsin aika hemmetin nopeasti alkuun sen kanssa. Ilmaisia VST- ja VSTi-plugareita löytyy kiitettävästi, niin että nuo pierujennauhoitukset ja muut onnistuvat, jos nyt välttämättä tahtoo sellaista säätää. Se ei ole kovinkaan pahanhintainenkaan, kun ottaa huomioon mitä kaikkea se tekee.

http://www.novationmus... <--Valmistajan sivut X-stationista

^ Vastaa Lainaa


Putte
6659 viestiä

#15 kirjoitettu 25.05.2008 21:14

Pointsit täältäkin X-Stationille. Se on syntikoistani ainoa jota tulee edelleenkin käytettyä säännöllisesti. Mobiilistudioratkaisuksi täyden kympin vaihtoehto. Kulkee todella näppärästi läppärin kanssa mukana. Tämä siis 25-koskettimisen version kanssa.

^ Vastaa Lainaa


Fakap
Trancevastaava
4849 viestiä
Luottokäyttäjä

#16 kirjoitettu 02.07.2008 19:31

Et sä syntikoilla paljoa matki mitään akustisia instrumentteja. Sähköpianoissa on noita soundeja yleensä valmiina. X-stationilla sä voit kontrolloida jotain softasampleria jossa on vaikka jousiorkesterin soundit.

^ Vastaa Lainaa


Putte
6659 viestiä

#17 kirjoitettu 02.07.2008 19:58

phnth kirjoitti:
Nyt tuli takaisku. Olin valmis melkein ostamaan tuon X-Stationin, mutta kukaan ei kertonyt, että siitä lähtee vain tuota synteettistä konesoundipuolta (tai mikä lie se virallinen termi oli?), ja itse kuitenkin tarvitsen ensisijaisesti oikeita soittimia matkivia soundeja, esim. puhaltimia, jousia jne. Toki kaikenlaisille suhinoille löytyy käyttöä, mutta ihan perusjuttu on, että noita klassisia ja muita perussoundeja löytyy. Taisi olla oma mokani, kun en tätä huomannut aluksi mainita, ja keskityin vain meuhkaamaan noista pierujen nauhoitus -jutuista. Loppujen lopuksi uskon sittenkin, että tässä kohtaa riittänee hyvät perussoundit, ja tuota spedeilypuolta täytyy katsoa sitten ihan erikseen joskus jos sikseen tulee. Varmaan jos on se usb-midi-liitäntä, niin se jo tarpeen vaatiessa mahdollistaa outoilut mitä mahdollisesti niillä perussoundeilla ei saa.

Sitten sun valinta on ehdottomasti Korg MicroX. Aivan älyttömän loistavat saundit tuon hintaluokan laitteeseen. Mikäli DAW:si tukee VST- tai DX -plugareita, on tähän mahdollista asentaa plugari näppärään hiirihallintaan ja automatisointiin. Itse hommasin tuollaisen kuukausi takaperin, ja toistaiseksi on korvannut X-stationin täysin mobiilikäytössä. Harmi vaan, ettei tästä ole pidempää versiota olemassa.

http://www.thomann.de/...

http://www.korg.com/ge...

Putte muokkasi viestiä 19:58 02.07.2008
Saundidemoja löytyy jälkimmäisestä linkistä.

^ Vastaa Lainaa


Belrak
646 viestiä

#18 kirjoitettu 02.07.2008 22:00

Sitten sun valinta on ehdottomasti Korg MicroX.

Eipä taida tuokaan nyt olla ihan sinne päinkään mitä tässä haetaan. Käsittääkseni tässä nyt halutaan peliä millä on oikeasti hyvä soittaa. Noi mitä Mulperi suositteli on hyviä tähän tapaukseen munkin mielestä.

^ Vastaa Lainaa


Putte
6659 viestiä

#19 kirjoitettu 03.07.2008 01:59

Belrak kirjoitti:
Sitten sun valinta on ehdottomasti Korg MicroX.

Eipä taida tuokaan nyt olla ihan sinne päinkään mitä tässä haetaan. Käsittääkseni tässä nyt halutaan peliä millä on oikeasti hyvä soittaa. Noi mitä Mulperi suositteli on hyviä tähän tapaukseen munkin mielestä.

Aa joo, tsekkasin vaan pikaisesti, että minikiippari on hakusessa kun x-station oli harkinnassa. Noista Mulperin suosituksista itse kallistuisin Motif:iin. Juno-d ei ainakaan omasta mielestä ole hääppöinen vehje tatsin tai saundin puitteissa.

Putte muokkasi viestiä 02:01 03.07.2008

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu