Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Vastaa Aloita uusi keskustelu

 
Kirjoittaja Fyysisten ja psyykkisten rajojen erot


Mika Björklund

#1 kirjoitettu 11.09.2007 17:40

Pidetäänkö ruumillisia rajoja konkreettisempina tai tärkeämpinä kuin henkisiä?

Ajatelkaapa ihmisruumista jonka aivot on korvattu tehokkaalla koneella. Tämä kone pystyy hyödyntämään ihmisruumista ja se on ohjelmoitu juoksemaan. Kun kone laitetaan päälle niin tämä ruumis juoksee hyvin lujaa 15 km ennen kuin ruumiin rajat tulevat vastaan ja se kaatuu maahan.

Ajatellaanpa sitten Perttiä. Pertti on aivan samanlainen kuin edellisen esimerkin aivoton kone, mutta hänellä on omat aivot päässä eikä konetta eli siis keho on täysin samanlainen. Pertti on päättänyt juosta niin kauas kuin pystyy, mutta juokseekin vain 10 km ennen kuin lyhistyy maahan.

Miksi? Vai voiko ihminen juosta niin täydellisesti, että keho lakkaa juoksemasta eikä mieli?

Mietitäänpä vaikka maraton-juoksua. Juokseeko jokainen juoksija niin lujaa kuin on fysiikan lakien ja ruumiin biologian mukaan mahdollista juosta, vai onko mahdollista, että kukaan ei juokse aivan niin lujaa kuin voisi?

Verrataanpa fyysistä vammaa mielenterveysongelmaan. Näillä on tietysti eronsa, mutta molemmat voivat yhtälailla johtaa toimintakyvyn heikkenemiseen. Välillä törmää tyyppeihin joiden mukaan esimerkiksi masennus ei ole mikään oikea ongelma, koska masentuneessa "ei ole mitään vikaa". Toisaalta jos joltain on jalka murtunut niin tälle henkilölle ehkä korkeintaan Veli Saarikalle voisi sanoa "nouse siitä ja kävele!"

Mistä tässä on oikein kyse? (Yksinkertaisuuden vuoksi mieltä ja kehoa on käsitelty näissä erillisinä)

^ Vastaa Lainaa


Mika Björklund

#2 kirjoitettu 11.09.2007 17:55

impronen kirjoitti:
Mieltä ja ruumista ei vain yksinkertaisesti voida erottaa.


Olen ehdottomasti samaa mieltä, mutta ymmärsit varmaan mitä hain takaa?

Hommahan menee mielenkiintoiseksi kun aivot käsitetään osaksi kehoa, koska silloin se "henkinen este" on kuitenkin fyysinen jollain tapaa.

^ Vastaa Lainaa


Mika Björklund

#3 kirjoitettu 11.09.2007 18:04

impronen kirjoitti:
No en mä nyt ihan ole varma ymmärsinkö. Onko tässä nyt tarkoitus keskustella siitä pakkomielteenomaisesta tavasta joka ihmisillä kuitenkin on erottaa nuo toisistaan? Ja siis fyysistähän se henkinenkin estoisuus yms. on. Kemiaa!

No esimerkiksi, ehkä vaan ajattelet liian hyvin nyt. Siis tätä erotteluahan tapahtuu yhteiskunnassa koko ajan ja minusta yleensä fyysistä pidetään jotenkin tärkeämpänä.

Sanotaan, että käyt koulua. Kun paha flunssa iskee niin voit soittaa koululle, että et jaksa tulla ja saat varmaan asian sovittua (oletetaan, että koulu on tässä asiassa jokseenkin rento). Kun taas paha vitutus iskee ja tiedät, että et pystyisi koulussa tekemään mitään niin tätäpä voisikin olla hankalampi sopia. Eikö?

^ Vastaa Lainaa


Mika Björklund

#4 kirjoitettu 11.09.2007 21:53

impronen kirjoitti:
Oikeastaan tämä koko esimerkki on vähän virheellinen kun siinä rinnastetaan kaksi eri "kategoriaan" kuuluvaa asiaa toisiinsa, vaikkakin niiden aiheuttama lopputulos (kykenemättömyys työhön) on sama. Ei vitutus ole lääketieteellinen tila ja vapaata töistä/koulusta saa lääketieteellisin perustein. Shit happens siis, jos vituttaa.

Tuo on kieltämättä ongelma. Ylipäänsä se, että jos lähdetään jaottelemaan fyysiseen ja psyykkiseen niin niitä ilmiöitä, sanotaan vaikka tässä tapauksessa sairauksia tai häiriötiloja, ei voida objektiivisesti vertailla toisiinsa voimakkuuden suhteen.

Sinäänsä mahdotonta.

Ehkä tässä on kyse siitä, että näitä fyysiseksi koettuja asioita on helpompi mitata. Jos mietitään vaikka koulukiusaamista niin on helpompi todistaa, että on saanut turpiinsa kuin, että joku haukkui. Toisaalta on mahdollista aiheuttaa (fyysistä) kipua niinkin, ettei jää jälkiä, mutta henkinen väkivalta on siinä mielessä aina näkymätöntä, että vaikka se jättää jäljet niin ne jäljet eivät näy välttämättä ulospäin.

Eli koska aivot (ja muistijäljet) ovat kallon sisällä, tuntuvat ne epätodellisemmilta?

^ Vastaa Lainaa


passe
919 viestiä

#5 kirjoitettu 12.09.2007 07:39

Ihminen on bio-fyysis-sosiaalinen kokonaisuus, kaikki kolme ovat erottamatomia osia itseämme.

^ Vastaa Lainaa

Vastaa Aloita uusi keskustelu