Mikseri on musiikkiyhteisö,
jossa voit kuunnella, ladata ja arvostella suomalaista musiikkia,
lisätä rajattomasti biisejä, luoda oman artistisivun, kerätä arvosteluja ja faneja

Ladataan

Inspiraatio ja Biisit

Joskus inspiraatioon riittää kolmen sormen iskemisen näppäimistöön silloin kun aktivoituna on jokin hienonkuuloinen instrumenttiääni. Soinnun rakenteella ei sinänsä ole merkitystä, arpeggioituna kaikki kuulostaa paremmalta! Eriasteiset minimalistiset variaatiot arpeggiosarjaan muodostavat hyvällä mäihällä hienon kuuloisen melodiapätkän, josta on ilo jatkaa prosessia. Joskus inspiraatioon riittää lyhyehkö melodia, jonka voi päässään kuvitella vaikka kuinka hienosoundiseksi ja mahtipontiseksi. Kun sitä sitten käytännössä alkaa tekemään, ei oma mielikuva välttämättä vastaa lopputulosta. Ei läheskään aina, valitettavasti.

Melkein mikään ei ole niin huippua, kun biisinteko lähtee rullaamaan eteenpäin kuin itsestään. Se on todellakin ilo. Omalla kohdallani biisi saattaa paisua (liian) monen minuutin pituiseksi lyhyessä ajassa, jolloin olisi suotavaa harrastaa osioiden tai melodiapätkien tervejärkistä karsimista sieltä täältä. Tämä saattaa joskus vetää koko sovituksen ihan solmuun, ja referenssikuuntelun ynnä pienen tauon jälkeen pitää miettiä osa rakenteesta kokonaan uudestaan, sillä jotkin melodiat eivät sovi yhteen millään. Vaarana voi myös olla se, että tulee ikäänkuin "sokeaksi" omalle teokselleen, eikä huomaa siinä olevia puutteita tai alueita, missä olisi parantamisen varaa. Itselläni projektiin saattaa kerääntyä joskus jopa yli kymmenen ylijäämämelodianpätkää, jotka on sinänsä sääli jättää käyttämättä. Joskus ymppään ne väkisten johonkin kohtaan biisissä, joskus jätän ne säilöön ja käytän myöhemmin jossain. Yleensä tosin pyrin olemaan käyttämättä niitä, koska ne saattavat kuulostaa sopimattomilta silloin kun ne yritetään sovittaa toisaalle.

Valmiissa ja jo julkaistussa biisissä ilmenee aina joitain osa-alueita, mitkä olisi voinut tehdä toisin (yleensä paremmin). Toisaalta vanhat biisit ovat aikansa tuotteita, ja niistä voi nähdä oman silloisien biisien säveltämis- ja miksaamistason (ja muutenkin omat silloiset fiilikset jollain tapaa). Tätä kirjoittaessa se ei millään huimalla tasolla ole vieläkään. Ei läheskään, valitettavasti. Itse olen kuitenkin aina päätynyt tekemään biisejä pelkän hyvän fiiliksen ja tekemisen ilon takia, ja äänenlaatukysymykset ovat jääneet hieman taka-alalle, vaikka pyrinkin taitojani niissä kehittämään. Itse sävellyksen ja melodioiden tekeminen on minulle se antoisin osa biisintekoprosessissa. Ja niin se tulee olemaan tästä eteenpäinkin.

Kirjoitettu Wednesday 17.09.2008

Kommentit

Vain sisäänkirjautuneet voivat lukea ja lähettää kommentteja.

Liity käyttäjäksi   tai kirjaudu sisään


Kirjaudu Facebook-tunnuksella: