Covers of 60's and 70's R&B classics: Born To Be Wild (Steppenwolf cover)


Easy Rider elokuva (1969) siivitti Steppenwolfin vuonna 1968 julkaistun Mars Bonfiren kynäilemän "Born To Be Wildin" jättimenestykseen. Muutamat pitävät kappaletta jopa ensimmäisenä "heavy"-biisinä; tosin sanoissa mainittu "heavy metal thunder" tarkoittaa moottoripyörän jylyä eikä musiikkityyliä. Alunperin balladiksi tehty kappale ajautui Steppenwolfin muokattavaksi ja esitettäväksi varmaankin siksi, että säveltäjän veli oli Steppenwolfin rumpali. Kappale saavutti etenkin Pohjois-Amerikassa listojen kärkisijat, mutta ei menestynyt mitenkään huonosti Euroopassakaan. Kappaleesta on tietysti tehty lukuisia covereita ja sen pääriffi kuuluu varmuudella jokaisen itseään kunnioittavan rock-kitaristin repertuaariin.

Itselleni biisi kolahti kertakuulemalta ja Steppenwolfin hitin sisältävä kokoelma-LP piti hankkia heti kun se löytyi paikallisesta musiikkiliikkeestä, vaikka ei siinä toista ihan samanveroista kappaletta ollutkaan. Danny teki kappaleesta oman, oudosti laahaavien pillien värittämän versionsa v. 1971 (Vaaroista voimani saan). Kirka levytti paljon paremmin onnistuneen cover-pilliversionsa muistaakseni vasta 80-luvulla vaikka kuulin biisin Kirkan keikkasetissä jo 70-luvun alkupuolella Tampsan tanssilavalla.

Arvelin, että omassa versiossani on syytä pitäytyä alkuperäisessä rock-kokoonpanossa vaikka pillien sovittaminen kappaleeseen syyhyttikin aika lailla. Hieman mietin rakennanko biisiin alkuperäisversion sisältämää häröilyä ja tulihan sekin sitten tehtyä. Ja kuten aina näissä covereissani, niin pyrin tässäkin jonkinmoiseen "keikkatunnelmaan".

Oma versioni kulkee sattuneesta syystä hyvin paljon matalammasta sävellajista (G) kuin alkuperäinen (lienee E); bändin kanssa sävellaji oli aikaan vähän korkeampi (A) koska riffi on paljon mukavampi soittaa vapaata alimmaista kieltä hyödyntäen. Ei muuta kuin kone käyntiin. :D